Grøn omstilling: - Det lyder jo fantastisk, siger borgmester

Umiddelbart lyder det jo fantastisk, at man er kommet til en konklusion, som kommunerne har råbt om længe, nemlig nogle bedre vilkår for os herude i kommunerne, der har interesse i at opstille møller.

Sådan lyder det fra borgmester i Vesthimmerland Kommune, Per Bach Laursen (Venstre) som kommentar til, at et bredt flertal på Christiansborg netop har besluttet at ændre på vilkårene for naboer til fremtidens vindmøller. 

- Indtil dato har det været svært at komme de borgere i møde, som har en beboelse inden for 600-900 meter eller måske en kilometer fra vindmøller. Og det ser ud til nu, at der er et forslag til, hvordan vi kan løse det, siger Venstre-borgmesteren.

quote Vi er på vej ind i en ny tid, hvor vi er i gang med en grøn omstilling.

Per Bach Laursen (Venstre), borgmester Vesthimmerlands Kommune

Fremover vil naboer i en afstand svarende til fire-seks gange vindmøllehøjden have ret til at sælge deres bolig til opstilleren af møllerne. Det samme skal gælde for naboer, der er mindre end 200 meter fra nye solcelleanlæg. En uafhængig myndighed skal vurdere værdien af boligen.

Flere møller på vej

- Vi er på vej ind i en ny tid, hvor vi er i gang med en grøn omstilling. Og jeg tror, at kommunerne er en central brik i det. Jeg tror, hele det danske samfund er interesseret i at få gjort noget ved den grønne omstilling. Og jeg tror, at man derfor kommer til at acceptere, at der kommer flere landbaserede møller i fremtiden – måske kombineret med nogle solcelleanlæg og biogasanlæg i samme områder, men det kræver, at man kigger på, at de berørte borgere får en frivillig mulighed for at flytte et andet sted hen eller blive kompenseret løbende for netop at bo i det område, siger Per Bach Laursen.

I aftalen fra Christiansborg lyder det, at ønsker man i stedet at blive boende, kan man for det første anmelde et krav om erstatning for værditabet af ens bolig. Desuden kan man se frem til en skattefri bonus. Størrelsen på den bonus afgøres af, hvor meget strøm møllerne eller solcelleanlægget i nærheden producerer.

 

Ifølge Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet vil det i gennemsnit beløbe sig til cirka 5000 kroner årligt for naboer til vindmøller. Beboere vil modtage denne bonus i hele anlæggets levetid.

Penge til grøn omstilling

Derudover vil også de kommuner, der lægger jord til nye vindmølleprojekter, fremover få en kontant bonus, som ligeledes skal betales af mølleopstilleren. Beløbet er 88.000 kroner per opstillet megawatt. Et vindmølleprojekt på 30 megawatt vil således udløse en betaling til kommunen på 2,6 millioner kroner.

Kommunen kan selv beslutte, hvad de penge skal bruges til, men i den politiske aftale fremgår det, at "hensigten" er, at de især bruges til "grønne tiltag i kommunen".

Og i Vesthimmerlands Kommune er borgmesteren ikke i tvivl om, at pengene skal bruges til netop grønne tiltag og ikke som "lappeløsninger" til andre ting i kommunen.

- Beløbene er slet ikke så attraktive, som jeg kunne have ønsket mig, og der er ingen tvivl om, at de midler skal bruges i de områder, hvor der bliver opsat vindmøller, altså lidt i stil med den grønne ordning, som vi forlod for godt et år siden. Pengene skal bruges til grønne initiativer ellers bliver det umuligt at opsætte flere møller end i dag, mener Per Bach Laursen.

Aftalen på Christiansborg er indgået blandt alle Folketingets partier på nær Nye Borgerlige. Det var den samme kreds, der sidste år blev enige om et nyt energiforlig. De nye regler vil gælde for fremtidige projekter.


Seneste nyt

fra Nordjylland