Hård kost at være under administration: - Der er ingen kære mor
Foto: TV2 Nord (Arkiv)
At blive sat under administration fra Indenrigsministeriet er ingen dans på roser – men en lærerig proces, forklarer to tidligere borgmestre, der selv har haft den tvivlsomme ære at have Indenrigsministeriet med på sidelinjen i den kommunale drift.
- Det er den barske hverdag som kommune her i landet.
Sådan lyder de kontante ord fra Knud Kristensen, der frem til slutningen af 2017 var borgmester i Vesthimmerlands Kommune – og som i et par år måtte navigere i en hverdag, hvor kommunen på grund af dårlig økonomi var sat under administration fra Indenrigsministeriet.
Samme virkelighed har Læsø Kommune ifølge egne prognoser kurs mod, hvis ikke der bliver taget drastiske skridt for at undgå det. Og den økonomiske virkelighed lige nu og i fremtiden kan i værste fald føre til, at Læsø Kommune fra omkring 2022 kun ville kunne findes i historiebøgerne.
- Der er ingen kære mor
Vesthimmerlands Kommune blev sat under administration den 19. maj 2008 fordi kommunens kassebeholdning efter den såkaldte kassekreditregel havde været negativ set over et år.
Tre år senere – næsten på datoen – meddelte Indenrigsministeriet så, at Vesthimmerlands Kommune havde vundet deres frihed tilbage.
Der er ingen kære mor. Det er barskt, barskt, barskt. Og hvis ikke man selv kan lægge en plan for hvordan man får rettet økonomien op, laver ministeriet budgetterne for dig
Knud Kristensen, tidligere borgmester, Vesthimmerlands Kommune
- Når man får meddelelsen, beder ministeriet om en opstilling for, hvordan man har tænkt sig at løse opgaven, forklarer Knud Kristensen, der i dag – snart to år efter han måtte give borgmesterkæden videre - er helt ude af politik og koncentrerer sig om sin entreprenørvirksomhed HME.
- Der er ingen kære mor. Det er barskt, barskt, barskt. Og hvis ikke man selv kan lægge en plan for, hvordan man får rettet økonomien op, laver ministeriet budgetterne for dig. Og deres regnedrenge har altså intet forhold til idrætsforeninger, svømmeklubber og så videre. De skal bare have pengene til at passe.
Regnskabet holdt ikke
I Brovst sidder Ole Christensen og mindes nogle af de samme oplevelser som Knud Kristensen fik som værende under administration fra Indenrigsministeriet. Som nyvalgt borgmester i den daværende Brovst Kommune satte ministeriet ind overfor den skrantende økonomi i Brovst i starten af år 2000.
- Regnskabet for 1997 havde vist sig slet ikke at holde vand, og det betød, at budgettet for 1998 nærmest allerede var brugt, før vi kom i gang, og så måtte der spares.
Det billede gentog sig i et par år og i april 2000 satte Brovst Kommune sig selv under administration. Kort tid efter stod det dog klart, at det ikke var nok. Ministeriet skulle også indblandes i genopretningen af økonomien i Brovst.
Vendte hver en sten
Når en kommune kommer under administration, laver man en plan, der skal få skuden på ret køl.
- Vi var vant til at spare, og vi havde i forvejen ikke det samme serviceniveau som de rigere kommuner. Men så skulle vi altså til at spare oveni det, fortæller Ole Christensen, som indtil maj var socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet.
Det var skønt nok. Der var nogen, der kiggede os over skulderen og tjekkede at det vi lavede, kunne holde vand. Det var en sikkerhed for, at det nok skulle gå
Ole Christensen, tidligere borgmester, Brovst Kommune
Alle sten blev vendt, og ingen områder blev holdt fri, da enderne skulle finde sammen. Og ligesom Knud Kristensen kalder Ole Christensen det for en barsk omgang at skulle spare, men selve det at være under administration, var ikke noget problem. Nærmest modsat:
- Det var skønt nok. Der var nogen, der kiggede os over skulderen og tjekkede, at det vi lavede, kunne holde vand. Det var en sikkerhed for, at det nok skulle gå.
Holdt kernevelfærden fri for besparelser
Brovst Kommune løste blandt andet deres udfordringer ved at hæve skatteprocenten i flere omgange. Det samme gjorde man i Vesthimmerlands Kommune.
- Vi gjorde det, at vi lavede fem års budgetter på en gang, hvor vi rettede økonomien op, og så lavede vi en aftale med ministeren om, at vi en gang om året besøgte ministeriet og fortalte, hvad vi havde gjort, hvordan vi havde gjort, og hvad prognoserne sagde om vores økonomi i fremtiden, forklarer Knud Kristensen.
I de budgetter holdt kommunen stort set den borgernære velfærd fri for besparelser.
- Vi tog en lille skattestigning, og så var der investeringsstop. Der var ingen anlægsaktivitet ud over det, der var nødvendigt, fortæller Knud Kristensen, som nogle år efter kommunen havde fået sin frihed tilbage, dog var med til at lukke tre små skoler og et plejehjem i kommunen.
- Det var en stor sorg for de lokalsamfund, men vi var nødt til at gøre det, vi gjorde, for at det hele kunne hænge sammen, fortæller den tidligere borgmester.
Det var en stor sorg for de lokalsamfund, men vi var nødt til at gøre det vi gjorde, for at det hele kunne hænge sammen
Knud Kristensen, tidligere borgmester, Vesthimmerlands Kommune
Træls, men lærerigt
Både Brovst og Vesthimmerland kom levende ud på den anden side og fik rettet op på økonomien. Faktisk kunne Brovst Kommune efter at have vundet sin frihed tilbage, sætte hvad der var blevet amtets højeste skatteprocent ned igen, ligesom der igen kunne laves nyinvesteringer på anlægsområdet.
Det samme gjorde sig gældende i Vesthimmerlands Kommune hvor man, som skrevet tidligere, slap for at blive kigget over skulderen efter tre år.
- Men vi holdt faktisk et par møder med ministeriet bagefter, hvor vi kom over og fremlagde vores økonomi – både fordi vi var stolte af, hvad vi havde udrettet, men også fordi ministeren (Margrethe Vestager red.) var ret interesseret i, hvad vi havde gjort, fortæller Knud Kristensen.
Man lærer at tilbageholdenhed kan blive nødvendigt, og det er vigtig læring
Knud Kristensen, tidligere borgmester, Vesthimmerlands Kommune
For ham er bagklobskabens ulideligt klare lys nærmest blændende, men det betyder også, at de kommunale politikere tog læring med fra de økonomisk trange år.
- Man lærer, at tilbageholdenhed kan blive nødvendigt, og det er vigtig læring, siger Knud Kristensen.
Hold borgerne informeret
Om Læsø Kommune kommer under ministeriets administration, vil tiden vise, men kommer det så langt, er det tvingende nødvendigt at kommunalbestyrelsen i landets mindste kommune, retter deres drift ind.
- De er nødt til at se på serviceniveau og skat. De skal finde sammen i kommunalbestyrelsen og se, hvad de kan gøre - også selvom det ikke er meget. Og så skal de holde borgerne informeret om, hvad der sker.
- Det er en træls situation, hvor der er stor bevågenhed fra lokalsamfundet, så du skal altså ud og holde informationsmøder for borgerne, så de kan følge med i, hvad der sker og ikke får oplevelsen af, at der ikke er styr på noget som helst. Man skal have sitationen afmystificeret. Slutter Ole Christensen