LIGE NU:

Hjemmeskolen fortsætter: - Man kan godt blive lidt skør

Alle restriktioner forlænges til den 17. januar, og det betyder, at børn og unge må vente endnu længere tid, før de kan vende tilbage til skolerne efter juleferie.

I det meste af 2020 har Julie Bøgh Vittrup klaret arbejdet som teknisk designer hos Vesthimmerlands Forsyning fra hjemmet i Aars. Men hun har ikke altid haft arbejdsro, for sønnerne Mads og Johan har også været hjemsendt fra skole ad flere omgange.

- Jeg har heldigvis en meget forstående chef, der selv har børn i samme alder, så der har heldigvis ikke været de store problemer med det, men det giver nogle afbrud i arbejdsdagen. Den store er rimelig selvkørende, men det kræver noget mere med en i 3. klasse, der skal have hjælp til læsning og til at blive sat i gang med opgaven, siger Julie Bøgh Vittrup.

De nuværende restriktioner, der skal mindske spredningen af coronavirus, er blevet forlænget til 17. januar, og det betyder, at der går endnu længere tid, før de to sønner på 10 og 13 år kan vende tilbage til deres klasselokaler.

- Jeg synes, det er hårdt, for man bliver lidt skør af at være hjemme og kun være sammen med sin familie, siger Julie Bøgh Vittrup med et grin.

Mulighed for nødpasning

Familien i Aars har ikke problemer med at få hverdagen til at hænge sammen, fordi Julie Bøgh Vittrup kan arbejde hjemmefra, men det er ikke tilfældet for alle familier. Derfor tilbyder kommunerne nødpasning til de familier, der har behov for det.

Børn, der går i 0. til 4. klasse kan blive nødpasset, hvis forældrene har kritiske jobfunktioner, eller arbejder i det private og ikke har mulighed for at arbejde hjemme. Der er også mulighed for nødpasning til udsatte familier.

- I foråret var forældrene rigtig gode til at se, om der var pasningsmulighed hos bedsteforældre eller andre, eller om de kunne bruge ferie eller fridage, så det var ganske få børn, der skulle nødpasses. Men i løbet af foråret steg antallet af børn, fordi ferien for eksempel blev opbrugt, siger Anders Norup, der er skole- og dagtilbudschef i Vesthimmerlands Kommune.

Skolerne i Vesthimmerlands Kommune har været helt eller delvist nedlukkede af tre omgange, for udover nedlukningen i foråret og den nuværende nedlukning, var Vesthimmerlands Kommune også en af de syv nordjyske kommuner, der lukkede ned i november.

- Det bliver nemmere for hver nedlukning, og tingene går hurtigere, for medarbejderne har planer klar i skuffen alt efter, hvem og hvor mange, der skal sendes hjem. Noget af det, vi har lært fra foråret er, at vi skal have et fokus på de børn, der har særligt brug for at komme i skole. Blandt andet de ordblinde børn, der har brug for et vedvarende fokus på læsning, så det er noget af det, vi gør noget ekstra ud af, siger Anders Norup.

Savner klassekammeraterne

På drengeværelset i Aars er 13-årige Mads Bøgh Sørensen ved at producere musik til sin youtubekanal. Han har brugt ekstra meget tid foran computeren det seneste år, hvor undervisningen har været virtuel.

- Det er ikke så fedt, at jeg ikke ser så mange af mine venner, men til gengæld kan jeg få tidligt fri, siger Mads Bøgh Sørensen med et smil.

Familien har sørget for at indlægge gåture i løbet af dagen, så der ikke bliver for meget tid foran skærmen. Det har særligt været vigtigt i de perioder, som nu, hvor sports- og fritidsaktiviteter også er aflyst.

- Til at starte med havde vi ingen rutiner, og så flød det hele lidt sammen, for vi kom ikke så meget ud, og når sport også er lukket ned, så kan det godt være svært at drive en dreng fra 7. klasse væk fra computeren, så det har været vigtigt for os at få nogle gode rutiner, siger Julie Bøgh Vittrup.