LIGE NU:

Fornem talentpris til nordjysk sanger: - Jeg vidste slet ikke, hvormeget stemme jeg havde

Katinka Fogh Vindelev fra Himmerland modtager årets Léonie Sonning Talentpris. Léonie Sonnings Musikpris er den største danske musikpris, udover den store musikpris uddeler Léonie Sonnings Musikfond hvert år en række talentpriser til fortsat kunstnerisk udvikling til unge komponister, dirigenter, musikere eller sangere fra Danmark samt de andre nordiske lande. I år lander en af dem hos en nordjyde.

Léonie Sonnings Talentpris er ikke noget, man søger - det er noget man gør sig fortjent til at blive udvalgt til. Sådan er det også for Katinka Fogh Vindelev fra Himmerland, som netop har modtaget den fornemme pris for sin klassiske sangstemme.

Hvis man kigger den unge nordjyske sanger i kortene, så er det dog ikke den klassiske musik, der fylder fra barnsben. 

quote Jeg vidste slet ikke, hvor meget stemme jeg havde, og jeg følte, at jeg var blevet rettet ud og blevet 10 cm højere

Katinka Fogh Vindelev, sanger, Himmerland

For Katinka Fogh Vindelev er ikke fra et hjem fyldt med klassisk musik, men derimod masser af fællessang. 

Forældrene var efterskole- og musiklærer og startede bl.a. en friskole hjemme i Himmerland, hvor Katinka og hendes tre søskende udgjorde ca. 10 procent af eleverne og her blev der sunget alt fra Anne Linnet til politiske sange i både skole- og fritid.

- Vi fire søskende blev altid stillet op på række og skulle synge flerstemmigt til familiefester – sådan helt Von Trapp-agtigt,  husker Katinka om sin barndom, med henvisning til den sangglade familie i musicalen The Sound of Music. 

- Det var en naturlig ting og noget vi gjorde sammen for fællesskabets skyld.

Der var på mange måder langt fra barndommens fællessang i Himmerland, til at stå i København som 21-årig.

Katinka Fogh Vindelev var lige flyttet hjemmefra og skulle finde ud af, hvilken plads musik skulle udfylde i hendes liv. 

For det skulle den og til at starte med troede hun at hun skulle være popsanger. Hun optrådte med bandet Efterklang og mødte sangerinden Nanna Øland i det københavnske musikmiljø. Hun kunne godt høre at Katinka rummede noget helt særligt og sendte hende til sangtime hos sin mor, operasangeren Bodil Øland.

- Da jeg kommer ud fra den første time er jeg helt blæst. Jeg vidste slet ikke, hvor meget stemme jeg havde, og jeg følte, at jeg var blevet rettet ud og blevet 10 cm højere, fortæller Katinka Fogh Vindelev og tilføjer, at det var næsten som at deltage i en ekstremsport.

Hun kom dog ned på jorden igen, da hun fik at vide at det tager 10 år at udvikle en god sangstemme. Det tog dog ikke modet fra hende, og efter halvandet års forberedelse på MGK, startede hun i 2009 hos Bodil Øland på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus.

For Katinka Fogh Vindelev er stemmen et instrument, der sagtens kan indgå på lige fod med cello og slagtøj. Men stemmen er også et unikt og underligt abstrakt instrument, som man ikke kan gribe fat i. Alle stemmer er unikke og afhængig af den krop den bor i.

Som modspil til solistrollen har Katinka Fogh Vindelev taget en kandidatgrad i elektroakustisk komposition og lydkunst og er begyndt at komponere værker, både som enkeltperson og som medlem af klangkollektivet We like We. Behovet for at være en del af en kollektiv lyd og ikke selv være i front er stadig til stede. Gruppen optrådte eksempelvis altid i en halvcirkel, for at udviske hierarkiet.

Nu er den 37-årige nordjyde i fornemt selskab som indehaver af Léonie Sonnings Musikfonds Talentpris. Musikfonden blev oprettet i 1965 og er opkaldt efter Léonie Sonning, enke efter redaktør Carl Johan Sonning.

Med talentprisen følger 100.000 kroner, og pengene, der følger med, vil Katinka Fogh Vindelev bruge på studierejser til Berlin, samt udvalgte europæiske opera- og musikteater festivaler, samt fortsatte studier hos sanglærerne Henriette Bonde-Hansen og Helene Gjerris.

Om Katinka Fogh Vindelev

Rejserestriktioner ændres

play Sommerhusudlejer om nye restriktioner: - Det har stor betydning for os

180621 Still Martin Nielsen Spritten

play Direktør for Spritten: "Aalborg Kommune forsøger at presse 5,8 millioner kroner ud af os"

40_percent

play Faldskærmskonkurrence forsinkes af dårligt vejr

ferie lufthavn rejse

Rejserestriktionerne lempes markant: - Vil gøre en kæmpe forskel

Rejserestriktioner ændres

play Sommerhusudlejer om nye restriktioner: - Det har stor betydning for os

180621 Still Martin Nielsen Spritten

play Direktør for Spritten: "Aalborg Kommune forsøger at presse 5,8 millioner kroner ud af os"

40_percent

play Faldskærmskonkurrence forsinkes af dårligt vejr

Til forsiden

Til forsiden