Køkken på bosted lukker: Dårlig beslutning, mener nu tidligere ansat
Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Besparelser har lukket køkkenet i et specialtilbud, en beslutning der, ifølge den tidligere køkkenleder, har konsekvenser for både borgere og personale.
- For mange af dem er det jo dagens højdepunkt,
Sådan lyder det fra Inge Bak Nielsen, der i mange år har lavet mad og været køkkenleder ved Globen i Løgstør, der er et dagtilbud for voksne inden for specialområdet.
Inge Bak har været glad for sin tid på Globen, hvor hun med egne øjne har set, hvor meget et måltid kan betyde for en gruppe borgere.
Men nu er køkkenet lukket, og en epoke er slut, mener hun. Vesthimmerlands Kommune har som del af spareøvelse valgt at skære køkkenet væk på dagtilbuddet i Løgstør.
En beslutning som Inge Bak Nielsen ikke forstår, for hun mener, at køkkenet er et vigtigt samlingspunkt, hvor man kan skabe nærhed og relation med borgerne.
- Køkkenet er et sted, når der bliver lavet mad, hvor borgerne kan dufte, sanse og mærke, forklarer hun.
Ved at køkkenet i Globen, Løgstør lukker bliver løsningen, at nogle borgere betaler for måltidsløsninger, mens andre skal have madpakker med. Madpakker, som personalet skal sørge for.
Og det er ikke bare pædagogerne på botilbuddene, der får mere at se til ved den her løsning mener Inge Bak Nielsen.
- Pædagogerne får flere opgaver med den her løsning i og med de også skal stå for servering af madpakkerne, opvasken og oprydning efter spisning, siger hun.
Nødvendig beslutning
Det er blandt andet sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune, som har truffet beslutningen om at lukke produktionskøkkerne på alle Globens steder.
Asger Andersen (S), formand for sundhedsudvalget, fortæller, at borgerne nu selv kan være med at bestemme, hvad de skal have at spise, da de kan få madpakke, købe fra andre leverandører eller være med i træningskøkkener.
- Vi har gjort det for at have de nødvendige pædagogiske ressourcer til rådighed i stedet for at udhule serviceniveauet. Derfor er det nødvendigt at lave strukturelle ændringer, og køkkendriften er ikke en kerneydelse i tilbuddet, siger Asger Andersen.
De fleste kommuner har ved de sidste budgetforhandlinger manglet penge og har skullet spare en hel del. Det er også tilfældet i Vesthimmerlands Kommune.
- Nu kan træningskøkkerne være med til gøre nogle borgere mere selvhjulpne, mens meget få valgte at ville være med i produktionskøkkenet før. Det var kun fem borgere, siger formanden og fortæller, at det er Globen selv, der beslutter, om det er pædagogerne, der skal overtage madlavningen på de forskellige lokationer.