LIGE NU:

Lokal købmand drives af udviklingshæmmede

I den lille by Gundersted i udkanten af Vesthimmerlands Kommune ligger en købmandsgård, der drives af voksne med nedsat funktionsevne.

De faste kunder i Gundersted Købmandsgård kender alle Jytte Nielsen. I 18 år har hun hjulpet til i butikken og betjent kunder:

- Jeg kan lide det hele. Kunderne siger altid til mig, at Jytte, du stopper aldrig. Selvom jeg er 66 år, siger Jytte Nielsen og griner.

Hun er en af 16 borgere, der er tilknyttet købmandsgården. Borgerne er voksne med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, og det er Beskyttet Værksted Løgstør, der driver købmandsgården.

Gundersted er en by med cirka 300 indbyggere, og som det også ses i andre byer af den størrelse, så har det tidligere været svært at få forretningen til at løbe rundt. I 2001 fandt man løsningen, som skulle blive købmandsgårdens redning – og samtidig få stor betydning for flere af kommunens udviklingshæmmede.

Siden 2001 har Gundersted Købmandsgård været drevet af borgere med funktionsnedsættelse. De står for næsten alle praktiske opgaver i butikken, og derudover er der tre pædagoger tilknyttet og en butiksansvarlig.

Har udvidet i løbet af årene

Tilbuddet har siden vokset sig større, og nu er der også vareudbringning samt et værksted og et skov- og havehold tilknyttet.

- Jeg kan se, at de har en hverdag, hvor de glæder sig til at komme på arbejde, for de har en betydningsfuld rolle. Ikke kun i Gundersted, men i hele kommunen, for det er en vigtig rolle, de bidrager med, og det betyder meget, at de har noget at stå op til hver dag, siger Dorthe Pedersen.

Hun har arbejdet som pædagog i købmandsgården i 16 år og har set, hvordan flere af brugerne har udviklet sig og løbende været i stand til at klare flere og flere opgaver selv:

- Det kan godt virke overvældende at komme ud og arbejde et nyt sted og et sted, hvor der er nogle forventninger. Men det der med, at man vokser med årene, det har jeg kunne se. Der er blevet skubbet grænser for alle, og det kan vi faktisk godt lide, for det er jo fantastisk at arbejde med noget og så lykkedes med det, siger hun.

Ikke en dag er ens

Arbejdsopgaverne i butikken er vokset for Sascha Løve Nielsen, der blev en del af Gundersted Købmandsgård i 2007. Hun begyndte i praktik og kunne med det samme mærke, at hun var landet det rette sted.

Nu står hun også for lager og månedssedler med varer, der udløber, og det er en af de ting, hun godt kan lide ved at arbejde i købmandsgården: Der er ikke en dag, der er ens.

- Det er dejligt at have en dag, hvor man er afsted, en hverdag, hvor man ikke bare sidder derhjemme og kukkelurer, for det ville jeg ikke kunne. Jeg skal have et eller andet at rive i, og der er nærmest ikke den ting, jeg ikke kan herude, siger Sascha Løve Nielsen.

Købmandsgården har åbent alle dage undtagen søndag, og kunderne i Gundersted skal ikke være nervøse for, at Jytte Nielsen stopper med at arbejde lige foreløbigt. Heller ikke selvom hun er 66 år.

- Jeg vil blive ved lige så lang tid, jeg må, for det er bare skønt, siger hun.

Blå blink

Biljagt med over 200 km/t: Vanvidsbilist standset af sømmåtter

def_thumb,50_percent

play 75-årig kvinde glemte at slukke komfuret - nu er hun sigtet

joseph teaser

play Joseph var med til at ansætte nu spionmistænkt: - Det kom som et lyn fra en klar himmel

def_thumb,50_percent

play Stidsholtkvindes hoved kommer på udstilling

Blå blink

Biljagt med over 200 km/t: Vanvidsbilist standset af sømmåtter

def_thumb,50_percent

play 75-årig kvinde glemte at slukke komfuret - nu er hun sigtet

joseph teaser

play Joseph var med til at ansætte nu spionmistænkt: - Det kom som et lyn fra en klar himmel

Til forsiden

Til forsiden