Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lokale vil sætte Louns-halvøen på landkortet: Vil være kendt for sine hyldeblomster

Foto: Louise Gram Søndergaard / TV2 Nord

Janni Birgitte Sørensen er økologisk landmand i Hvalpsund på Louns-halvøen, og hun står bag idéen til hyldeblomst-projektet.

Det er en række erhvervsdrivende fra lokalområdet og omegnen, der sammen med Destination Himmerland driver det lokale projekt.

Hvad tænker du på, når du hører ord og navne som "Vebbestrup", "Løgstør" og "Læsø"?

Formentlig tænker du - ligesom mange andre nordjyder - på dét, de er særligt kendt for - nemlig flødeis, muslinger og salt.

Og nu har lokale fra Louns-halvøen også meldt sig på banen i håbet om at sætte deres område på landkortet på samme måde som Vebbestrup, Løgstør og Læsø.

En række lokale erhvervsdrivende vil nemlig gøre halvøen kendt for dens hyldeblomster.

- Hylden er jo lokalt herude på halvøen. Den gror af sig selv, og den er alle vegne. Så det er oplagt at lave hylden til Louns-halvøens vartegn, forklarer økologisk landmand i Hvalpsund, Janni Birgitte Sørensen, som står bag idéen til projektet.

I videoen kan du se hele indslaget om det lokale hyldeblomst-projekt på Louns-halvøen i Vesthimmerland. Foto: Louise Gram Søndergaard / TV2 Nord

Vil give en unik oplevelse

Til daglig driver Janni Birgitte Sørensen blandt andet to hektar hyldeplantage på sin gård med cirka 2000 hyldetræer, hvorfra hun hvert år høster omkring 4,5 til 5 tons hyldeblomster.

Lige nu bliver hyldeblomsterne afsat til en landsdækkende produktion andre steder i Danmark, men fremover skal blomsterne i højere grad udnyttes lokalt. Det er tanken bag det nye projekt.

- Ligesom når man rejser til Sydeuropa, så bliver man overrasket, når man kommer ind et sted og finder en lækker skimmelost eller en lokalproduceret drik. Og det er noget af det, vi vil; altså udbrede en lokal egnsspecialitet, og at de forskellige egne i Danmark har hver deres særkende, siger Janni Birgitte Sørensen.

Idéen opstod for et år siden, og nu er flere erhvervsdrivende fra lokalområdet og omegnen med til at drive projektet og udvikle flere produkter såsom saft, øl, is og spiritus, hvor hyldesmagen er i fokus.

Vi vil gerne give den der unikke oplevelse herude, som man ikke kan få andre steder.

Peder Holm Pedersen, kromand, Hvalpsund Færgekro

Det gælder blandt andet Fur Bryghus og Brænderiet Limfjorden på den anden side af fjorden - men også den lokale dagligvarebutik, lokale kunstnere samt Hvalpsund Færgekro, der også synes, det er vigtigt at få sat halvøen på landkortet.

- Jeg tror, det er ligesom alle andre steder, som lever af turister; det er vigtigt at få fortalt, at vi ikke bare er et sted og en kro, men at vi er en del af et lokalområde, og at vi er nogle mennesker, der arbejder sammen på tværs af forskellige brancher, og som gerne vil give dem, der kommer og besøger os, en oplevelse, siger Peder Holm Pedersen, der er kromand hos Hvalpsund Færgekro, og fortsætter:

- Vi vil gerne give den der unikke oplevelse herude, som man ikke kan få andre steder. Det er jo det, der er interessant, fordi det er noget, man tager med hjem og fortæller til dem derhjemme, siger han.

Udover produkterne, så er det også selve naturoplevelsen, der skal være centrum i projektet.

- Det kan være, vi skal lave 'selvpluk', så man selv kan være med til at plukke blomsterne herude. Det er dét, der giver de gode oplevelser og fortællinger, når man selv er en del af processen, siger økologisk landmand, Janni Birgitte Sørensen.

Det er i øjeblikket blomstringstid for hyldeblomsterne. Foto: Louise Gram Søndergaard / TV2 Nord

Turistorganisation bakker op

Turistorganisationen, Destination Himmerland, er også en del af samarbejdet, og de skal blandt andet hjælpe med at markedsføre projektet over for turisterne.

Det er meget vigtigt, at der ligger en rigtig historie bag. Altså at det ikke er noget, man finder på af kommercielle årsager, for det kan folk godt gennemskue.

Esben Lind, brandingekspert og direktør, Publicity

- I Himmerland-området har vi lange, stolte traditioner for fødevarer, og det er meget ufortalt, siger turistdirektør hos Destination Himmerland, Jimmi Stæhr-Petersen, og uddyber:

- Meget af det hyldeblomst, man får i Danmark, er faktisk danskproduceret. Det, synes jeg jo, er en fantastisk fortælling i sig selv. Og det vil vi gerne være med til at understøtte, og vi vil rigtig gerne gøre oplevelsen mere synlig, så fortællingerne kommer mere frem, lyder det fra turistdirektøren.

Jimmi Stæhr-Petersen, turistdirektør hos Destination Himmerland, fortæller, at projektet skal gå under navnet "Hyld Himmerland". Foto: Louise Gram Søndergaard / TV2 Nord

Ekspert: Et godt initiativ - men også med faldgruber

Esben Lind, der er brandingekspert og direktør i PR- og kommunikationsbureauet Publicity, ser det lokale projekt på Louns-halvøen som et realistisk projekt og et godt initiativ.

- Vi har en tommelfingerregel, der siger: er du ikke kendt for noget, så er du ukendelig. Om det gælder for Louns-halvøen, skal jeg ikke være dommer over, men det er prisværdigt, at man sætter sådan et projekt i gang, siger brandingekspert Esben Lind.

Hylden er jo lokalt herude på halvøen. Den gror af sig selv, og den er alle vegne. Så det er oplagt at lave hylden til Louns-halvøens vartegn.

Janni Birgitte Sørensen, økologisk landmand, Hvalpsund

Men han påpeger også, at der kan være visse faldgruber og udfordringer ved sådan et type projekt.

- Det er meget vigtigt, at der ligger en rigtig historie bag. Altså at det ikke er noget, man finder på af kommercielle årsager, for det kan folk godt gennemskue, siger Esben Lind.

Han forklarer derudover også, at det formentlig vil tage lang tid, før projektet har forplantet sig lokalt i Nordjylland og i Danmark samt udlandet, men at der findes en række genveje til at nå målet hurtigere - eksempelvis via ambassadører og influenter. 

I videoen nedenfor kan du se hele interviewet med Esben Lind og høre mere om, hvad han som brandingekspert tænker om projektet.


Nordjysk virksomhed opkøbt for kæmpe millionbeløb

Foto: Pressebillede

Foventningen er, at der nu skal hyres flere medarbejdere.

Gulvvirksomheden Timberman er blevet opkøbt af det svenske industrikonglomerat Volati. Det oplyser Timberman, der har hovedsæde i Hadsund, i en pressemeddelelse.

Siden 2011 har Timberman været ejet af verdens største korkproducent, portugisiske Corticeira Amorim, som svenske Volati har købt aktiemajoriteten hos. Volati har en årlig omsætning på 7,7 milliarder svenske kroner, svarende til knap fem milliarder danske kroner.

Ejerskiftet finder sted i løbet af denne måned, hvor Timberman bliver en del af Volatis datterselskab Salix Group, som beskæftiger sig med at levere materialer til byggeri og industri.

Ingen af parterne vil oplyse det nøjagtige beløb, men der er tale om et trecifret millionbeløb.

Medarbejdere har intet at frygte

- Vi har haft en flot vækst de seneste tretten år under ejerskabet af Amorim Cork Flooring, og vi har efterhånden indtaget en position, der gør os klar til næste niveau. Det får vi nu mulighed for med en stor og vidtforgrenet majoritetsejer i Volati, siger administrerende direktør i Timberman, Mogens Fisker, som fortsætter i sin nuværende stilling.

Timberman kunne i foråret udvide deres aktiviteter i Sverige, og det gav derfor mening for virksomheden at komme på svenske hænder.

Ifølge Mogens Fisker ønsker virksomheden at fastholde de nuværende medarbejdere. Samtidig forventer han, at der skal rekrutteres endnu flere.

Timberman er landets førende af hårde gulvbelægninger i træ, kork og vinyl.


Se listen: Her bor de vådeste, frækkeste og mest kinky nordjyder

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Nordjyderne er godt repræsenteret i 2024.

De årlige statistikker fra Sinful.dk er igen landet, og endnu en gang beviser nordjyderne, at de er nogle af landets frækkeste. 

Sidste år var det kun Løkken, der var at finde på sexshoppens liste, men i år er hele tre nordjyske byer kommet på. Og igen i år er Løkken at finde på en fræk førsteplads.

I 2023 indtog Løkken førstepladsen i kategorien 'Landets stærkeste underliv', og i år er det kategorien 'Årets vådeste by', som vendelboerne indtager førstepladsen i.

Det er nemlig i Løkken, at der er blevet købt mest glidecreme fra Sinful.dk gennem 2024. Her har vendelboerne nemlig købt 3,59 gange så meget glidecreme per indbygger i forhold til landsgennemsnittet.

Derudover er Løkken igen i år at finde på flere lister. Den vendsysselske by er nemlig også nummer tre på listen over de frækkeste byer. Her er der nemlig solgt 2,64 flere stykker sexlegetøj per indbygger end landsgennemsnittet. I 2023 indtog Løkken tredjepladsen på selvsamme liste med 2,5 stykker sexlegetøj.

Top 10 frækkeste byer

  1. Humlebæk 2,79

  2. Skævinge 2,66

  3. Løkken 2,64

  4. Rødby 2,58

  5. Græsted 2,45

  6. Odense NV 2,20

  7. Faaborg 2,15

  8. Aakirkeby 1,92

  9. Aarhus C 1,83

  10. Randers C 1,74

* tallet indikerer, hvor mange gange, der er købt sexlegetøj i byen i forhold til landsgennemsnittet

Kilde: Sinful.dk

Flere byer at finde på listerne

I år står Løkken dog ikke alene på sexshoppens frække liste. Både Aalborg C og Sindal gør nemlig byen selskab.

Sindal er nemlig den by i landet, der har købt mest lingeri per indbygger på Sinful.dk i 2024, og dermed har den nordjyske by vundet kategorien 'Landets frækkeste undertøj'. Faktisk har indbyggerne i Sindal købt 4,22 gange så meget lingeri per indbygger i forhold til landsgennemsnittet.

Samtidig er Aalborg C igen at finde på en liste. Aalborgenserne indtager nemlig tredjepladsen på listen over de mest kinky byer i landet.

Årets mest kinky byer er fundet ved at udregne, hvilke byer der har købt mest bondage sexlegetøj. Det vil sige, at aalborgenserne køber 3,67 gange så meget kinky sexlegetøj som landsgennemsnittet.

Top 10 mest kinky byer

  1. Slagelse 4,77

  2. Brabrand 3,90

  3. Aalborg C 3,67

  4. Oksbøl 2,80

  5. Rødby 2,60

  6. Grænsted 2,43

  7. Højbjerg 2,12

  8. København SV 2,00

  9. Randers C 1,99

  10. Aakirkeby 1,85

Kilde: Sinful.dk

Det fremgår desuden af Sinful.dk, at det overvejende er mænd, der køber sexlegetøj på sexshoppen. Hele 58 procent af brugerne var nemlig mænd.

Samtidig er årets frækkeste navne for 2024 Maria og Jesper. Det er nemlig de navne, der er gået flest gange igen på ordresedlerne.

De frækkeste navne

  1. Maria og Jesper

  2. Michael og Cecilie

  3. Mikkel og Mette

  4. Thomas og Camilla

  5. Christian og Emma

  6. Daniel og Pernille

Kilde: Sinful.dk


Flere hunde forgiftes - direktør ser klar sammenhæng

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Dyreforsikringsselskab får langt flere anmeldelser om forgiftninger af hunde.

Det vrimler med dem i naturen, og de efterladte nikotinposer er dødelige for dyr.

TV2 Nord har tidligere beskrevet, hvordan Ann Hvarregaard i november måtte give sin fire måneder gamle hvalp Olga kunstigt åndedræt foran sine børn, efter hunden havde slikket på en nikotinpose, den fandt i naturen.

Og hun er langt fra den eneste.

Stigning i anmeldelser

Dyreforsikringsselskabet Agria har nemlig de seneste år registreret antallet af nikotinforgiftede hunde, og det seneste år er antallet steget markant.

- Sammenlignet med samme periode sidste år er der tale om en stigning på hele 52 procent i antallet af anmeldte nikotinforgiftninger blandt hunde, siger Tine Stabell, direktør for dyreforsikringsselskabet Agria.

Tine Stabell fortæller, at selv små mængder nikotin er farlige for dyr, og at hvalpe er særligt udsatte. Hun sammenligner hvalpene med små børn, der er nysgerrige på sine omgivelser og smager på det meste, de kan komme i nærheden af.

- Fordi hundehvalpe fysisk er mindre i størrelsen, får de relativt mere nikotin i kroppen end en voksen hund, når de spiser en nikotinpose, siger direktøren.

Nikotinposer flyder i naturen

TV2 Nord kunne tirsdag fortælle, hvordan det flyder med cigaretskodder og nikotinposer i den nordjyske natur.

Dette års Masseeksperiment viste nemlig, at nikotinposerne vinder frem, mens cigaretskodderne fortsat fylder.

I år deltog 2112 elever fra 31 skoler i region Nordjylland i Masseeksperimentet, og de fandt altså tilsammen 1196 cigaretskodder i den nordjyske natur, mens man på landsplan fandt hele 5819 stykker nikotinposer i naturen.

Men selvom cigaretskodderne på papiret fylder mest, så var det noget helt andet, som man oplevede hos 4. klasseseleverne på Skolegades Skole i Brønderslev.

- Jeg har oplevet, at I takt med at antallet af cigaretskodder falder, så er der mange flere snusposer rundt i naturen. Nikotinaffald er ikke blevet mindre, konstaterer Torben Madsen, der er lærer for 4. klassen, som deltog i masseeksperimentet.

Han deltog desuden også i masseeksperimentet tilbage i 2019.

Forebyggelse af nikotinforgiftning hos hunde

  1. Hold nøje øje med din hund, når du lufter den – lad derfor mobilen blive i lommen på gåturen og hav fokus på hunden.

  2. Træn hunden til at reagere på en "slip"-kommando.

  3. Hav altid lækre godbidder med, når du går tur, så du kan bytte, hvis hunden får fat i noget, du mistænker kan være farligt.

  4. Undgå at lufte hunden på områder med meget snusaffald, såsom ved skoler, stoppesteder eller lignende.

Kilde: Agria Dyreforsikring

Mørketal

De mange nikotinforgiftninger blandt hunde hænger ifølge Agrias direktør sammen med en øget mængde dumpede stykker snus i naturen.

- I perioden fra 2017 til 2021 registrerede Agria Dyreforsikring en fordobling i antallet af generelle forgiftningsskader. Samtidig begyndte vi at se en sammenhæng imellem stigningen og udbredelsen af de såkaldte røgfrie nikotinprodukter, forklarer Tine Stabell, direktør i Agria.

Selvom antallet af registrerede tilfælde er fordoblet, frygter Tine Stabell, at antallet er endnu højere. Det skyldes, at tilfældet kun registreres, hvis det fremgår af skadesanmeldelsen.

- Det er kun, hvis ejeren rent faktisk har observeret hunden indtage en snus- eller nikotinpose, eller hvis dyrlægen har konstateret det, at det bliver registreret som årsag, siger direktøren.


Hvorfor væltede 200 tons tung kran? Svaret lader vente på sig

Arbejdstilsynet har endnu ikke kunnet fastslå, om der skete brud på reglerne, da en stor kran væltede i Østerild.

Hvad var det, der gik galt, da en 200 tons tung kran pludselig væltede på det nationale testcenter for vindmøller i Østerild i Thisted Kommune?

Det er tilsyneladende ikke så let at få opklaret.

Kollapset skete 28. november, men Arbejdstilsynet har endnu ikke udgivet en endelig rapport, der fastslår årsagen.

TV MIDTVEST har nu fået aktindsigt i tilsynets besøgsrapport, som blev udsendt 4. december.  Det fremgår af rapporten, at tilsynet normalt kan nå at behandle en sag på under 14 dage, men i nogle tilfælde kan der gå længere tid.

Præcist hvorfor sagen endnu ikke er afgjort, ønsker tilsynet ikke at kommentere, men det fremgår af besøgsrapporten, at man "afventer svar på krandata" for at kunne træffe en afgørelse.

- Vi er ved at tage stilling til, om jeres virksomhed skal have en eller flere afgørelser, skriver tilsynet til kranfirmaet.

Den 23-årige mand, der styrede den 190 meter høje kran, da det gik galt, fik dieselolie ud over sig og blev behandlet på skadestuen.

Kort tid efter lød fra politiet, at manden havde det okay efter omstændighederne.

Arbejdstilsynet besøgte uheldsstedet dagen efter med det formål at undersøge, om kranfirmaet overholder arbejdsmiljøloven.


Morgenens vejr byder på risiko for dis og tåge, og nogle steder vil temperaturen være nede omkring frysepunktet.

Det gælder særligt nede i vejbanerne, hvor der også er risiko for rimtåge. Det anbefales derfor at køre hjemmefra i god tid til at forholde sig til det.

Det bliver derudover en dag med rolige vindforhold. Der er kun tale om svage og lette vinde fra østlig retning.

Der er mulighed for solstrejf i løbet af dagen, men det meste af dagen vil der være skyet, men tørt.

Temperaturen kan komme op på 2-3 plusgrader, men det bliver køligere, når solen går ned, og her vil temperaturen nærme sig frysepunktet.

Tjek også vejret med Solvej Vindblæst:

Vejret tre timer frem
Vejret senere