LIGE NU:

Lokale vil sætte Louns-halvøen på landkortet: Vil være kendt for sine hyldeblomster

Det er en række erhvervsdrivende fra lokalområdet og omegnen, der sammen med Destination Himmerland driver det lokale projekt.

Hvad tænker du på, når du hører ord og navne som "Vebbestrup", "Løgstør" og "Læsø"?

Formentlig tænker du - ligesom mange andre nordjyder - på dét, de er særligt kendt for - nemlig flødeis, muslinger og salt.

Og nu har lokale fra Louns-halvøen også meldt sig på banen i håbet om at sætte deres område på landkortet på samme måde som Vebbestrup, Løgstør og Læsø.

En række lokale erhvervsdrivende vil nemlig gøre halvøen kendt for dens hyldeblomster.

- Hylden er jo lokalt herude på halvøen. Den gror af sig selv, og den er alle vegne. Så det er oplagt at lave hylden til Louns-halvøens vartegn, forklarer økologisk landmand i Hvalpsund, Janni Birgitte Sørensen, som står bag idéen til projektet.

I videoen kan du se hele indslaget om det lokale hyldeblomst-projekt på Louns-halvøen i Vesthimmerland. Foto: Louise Gram Søndergaard / TV2 Nord

Vil give en unik oplevelse

Til daglig driver Janni Birgitte Sørensen blandt andet to hektar hyldeplantage på sin gård med cirka 2000 hyldetræer, hvorfra hun hvert år høster omkring 4,5 til 5 tons hyldeblomster.

Lige nu bliver hyldeblomsterne afsat til en landsdækkende produktion andre steder i Danmark, men fremover skal blomsterne i højere grad udnyttes lokalt. Det er tanken bag det nye projekt.

- Ligesom når man rejser til Sydeuropa, så bliver man overrasket, når man kommer ind et sted og finder en lækker skimmelost eller en lokalproduceret drik. Og det er noget af det, vi vil; altså udbrede en lokal egnsspecialitet, og at de forskellige egne i Danmark har hver deres særkende, siger Janni Birgitte Sørensen.

Idéen opstod for et år siden, og nu er flere erhvervsdrivende fra lokalområdet og omegnen med til at drive projektet og udvikle flere produkter såsom saft, øl, is og spiritus, hvor hyldesmagen er i fokus.

quote Vi vil gerne give den der unikke oplevelse herude, som man ikke kan få andre steder.

Peder Holm Pedersen, kromand, Hvalpsund Færgekro

Det gælder blandt andet Fur Bryghus og Brænderiet Limfjorden på den anden side af fjorden - men også den lokale dagligvarebutik, lokale kunstnere samt Hvalpsund Færgekro, der også synes, det er vigtigt at få sat halvøen på landkortet.

- Jeg tror, det er ligesom alle andre steder, som lever af turister; det er vigtigt at få fortalt, at vi ikke bare er et sted og en kro, men at vi er en del af et lokalområde, og at vi er nogle mennesker, der arbejder sammen på tværs af forskellige brancher, og som gerne vil give dem, der kommer og besøger os, en oplevelse, siger Peder Holm Pedersen, der er kromand hos Hvalpsund Færgekro, og fortsætter:

- Vi vil gerne give den der unikke oplevelse herude, som man ikke kan få andre steder. Det er jo det, der er interessant, fordi det er noget, man tager med hjem og fortæller til dem derhjemme, siger han.

Udover produkterne, så er det også selve naturoplevelsen, der skal være centrum i projektet.

- Det kan være, vi skal lave 'selvpluk', så man selv kan være med til at plukke blomsterne herude. Det er dét, der giver de gode oplevelser og fortællinger, når man selv er en del af processen, siger økologisk landmand, Janni Birgitte Sørensen.

Det er i øjeblikket blomstringstid for hyldeblomsterne.
Det er i øjeblikket blomstringstid for hyldeblomsterne.
Foto: Louise Gram Søndergaard / TV2 Nord

Turistorganisation bakker op

Turistorganisationen, Destination Himmerland, er også en del af samarbejdet, og de skal blandt andet hjælpe med at markedsføre projektet over for turisterne.

quote Det er meget vigtigt, at der ligger en rigtig historie bag. Altså at det ikke er noget, man finder på af kommercielle årsager, for det kan folk godt gennemskue.

Esben Lind, brandingekspert og direktør, Publicity

- I Himmerland-området har vi lange, stolte traditioner for fødevarer, og det er meget ufortalt, siger turistdirektør hos Destination Himmerland, Jimmi Stæhr-Petersen, og uddyber:

- Meget af det hyldeblomst, man får i Danmark, er faktisk danskproduceret. Det, synes jeg jo, er en fantastisk fortælling i sig selv. Og det vil vi gerne være med til at understøtte, og vi vil rigtig gerne gøre oplevelsen mere synlig, så fortællingerne kommer mere frem, lyder det fra turistdirektøren.

Jimmi Stæhr-Petersen, turistdirektør hos Destination Himmerland, fortæller, at projektet skal gå under navnet "Hyld Himmerland".
Jimmi Stæhr-Petersen, turistdirektør hos Destination Himmerland, fortæller, at projektet skal gå under navnet "Hyld Himmerland".
Foto: Louise Gram Søndergaard / TV2 Nord

Ekspert: Et godt initiativ - men også med faldgruber

Esben Lind, der er brandingekspert og direktør i PR- og kommunikationsbureauet Publicity, ser det lokale projekt på Louns-halvøen som et realistisk projekt og et godt initiativ.

- Vi har en tommelfingerregel, der siger: er du ikke kendt for noget, så er du ukendelig. Om det gælder for Louns-halvøen, skal jeg ikke være dommer over, men det er prisværdigt, at man sætter sådan et projekt i gang, siger brandingekspert Esben Lind.

quote Hylden er jo lokalt herude på halvøen. Den gror af sig selv, og den er alle vegne. Så det er oplagt at lave hylden til Louns-halvøens vartegn.

Janni Birgitte Sørensen, økologisk landmand, Hvalpsund

Men han påpeger også, at der kan være visse faldgruber og udfordringer ved sådan et type projekt.

- Det er meget vigtigt, at der ligger en rigtig historie bag. Altså at det ikke er noget, man finder på af kommercielle årsager, for det kan folk godt gennemskue, siger Esben Lind.

Han forklarer derudover også, at det formentlig vil tage lang tid, før projektet har forplantet sig lokalt i Nordjylland og i Danmark samt udlandet, men at der findes en række genveje til at nå målet hurtigere - eksempelvis via ambassadører og influenter. 

I videoen nedenfor kan du se hele interviewet med Esben Lind og høre mere om, hvad han som brandingekspert tænker om projektet.

Hul i huset

Murbrokker fra nabohuset lavede et stort hul i Charlottes hus – tre måneder senere er det der stadig

20210528-111000-L-1920x1280we

Så blev det 1. august: Disse restriktioner udfases

bba5aceea3c90ea6c988c9519d1a028f29904d0d

play Alt udsolgt til fire dages jazz-festival: - Det tegner godt for næste år

PH 010821 SID Fyn Natur af MV Still

play Vilde heste og smuk natur på Sydlangeland

Hul i huset

Murbrokker fra nabohuset lavede et stort hul i Charlottes hus – tre måneder senere er det der stadig

20210528-111000-L-1920x1280we

Så blev det 1. august: Disse restriktioner udfases

bba5aceea3c90ea6c988c9519d1a028f29904d0d

play Alt udsolgt til fire dages jazz-festival: - Det tegner godt for næste år

Til forsiden

Til forsiden