LIGE NU:

Marie Bjerre: Ny politistation bør ligge i Vesthimmerland

Hvis Socialdemokratiet vil gøre alvor af at åbne 20 nye lokalpolitistationer, bør en af dem blive placeret i Vesthimmerlands Kommune. Sådan lyder det fra det nordjyske folketingsmedlem Marie Bjerre, der onsdag vil gøre justitsminister Nick Hækkerup opmærksom på det.

Det nordjysk folketingsmedlem for Venstre Marie Bjerre, der er valgt i Himmerlandskredsen, stiller onsdag et såkaldt paragraf 20 spørgsmål til justitsminister Nick Hækkerup om den aktuelle situationen med politidækning i Nordjylland. Og ikke mindst i Vesthimmerland.

Marie Bjerre vil gerne have ministeren til at forholde sig til, om han mener, at borgerne i Vesthimmerlands Kommune har tilstrækkelig politimæssig dækning, og om, ministeren mener, der er behov for handling set i lyset af den nuværende politimæssig dækning.

Spørgsmålene kommer i kølvandet af, at Marie Bjerres partifælle, borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Per Bach Laursen, netop har skrevet et brev til såvel justitsministeren som statsminister Mette Frederiksen, hvori han påpeger, at der er et stort behov for nærpoliti i kommunen.

- Lukningen af den sidste nærpolitistation har desværre skabt grobund for en større utryghed i kommunen, da afstandene til det nærmeste politi i dag er blevet meget store, skriver borgmesteren blandt andet.

Han gør i brevet opmærksom på, at responstiden i Vesthimmerland ligger ifølge den seneste opgørelse på over 16 minutter. Til sammenligning ligger responstiden for borgere i Frederikshavn Kommune på blot det halve – nemlig 8 minutter. Forklaringen på denne forskel er ganske simpel: Frederikshavn Kommune har fortsat en politistation, hvorfra Politiet hurtigt kan rykke ud.  

I Nordjyllands Politikreds lå den gennemsnitlige responstid i hele kredsen i 2019 på under 10 minutter, mens responstiden i Vesthimmerland lå ganske markant over gennemsnittet. 

Se og hør justitsministeren Nick Hækkerups svar til Marie Bjerre.

Og det er det, Marie Bjerre vil forsøge at henlede justitsministerens opmærksomhed på. 

- Jeg kunne da godt tænke mig, at der kommer en lokal politistation i Vesthimmerland, for jeg kan se på de ændringer, der er sket, at området er meget udfordret, så hvis den nuværende socialdemokratiske regerings forslag om at oprette 20 nærpolitistationer bliver til noget, så vil det være oplagt, at en af dem kommer til at ligge i Vesthimmerlands Kommune, siger Marie Bjerre.

Situationen er opstået, efter man tilbage til 1. maj 2017 lukkede 8 nærpolitistationer i Nordjylland. Det skete, da Venstre havde regeringsmagten. På det tidspunkt skete der en markant ændring i politiets struktur, der blandt andet betød færre stationer. 

- Det havde den meget ærgerlige og triste konsekvens, at de sidste nærpolitistationer i Vesthimmerland forsvandt fra Løgstør og Aars. Dermed står vores godt 37.000 borgere i dag uden et nærpoliti, der er lokalt forankret i Vesthimmerland, skriver Per Bach Laursen.

Borgerne i den vestlige del af Vesthimmerlands Kommune har mere end 50 kilometer til nærmeste politistation i nabokommuner i henholdsvis Hobro og Aalborg. 

- Og det er alt for langt, hvis vi skal skabe tryghed for alle borgere, lyder det fra borgmester Per Bach Laursen.