Naturen kvitterer med en sjakal
Foto: Carsten Clausen
Carsten Clausen har fotograferet den vilde sjakal i Lille Vildmosen i Nordjylland.
I flere år har Lille Vildmose Centret kæmpet for at genetablere naturen. Det bærer nu frugt med et besøg af en guldsjakal.
Storke, ulve og elge er blot nogle af de nye arter, du kan støde på i den danske natur. Hvis du er rigtig heldig, kan du også rende ind i en guldsjakal.
Det gjorde amatørfotografen Carsten Clausen fra Randers. Han har som den første i Danmark knipset et billede af en sjakal ved Lille Vildmosen.
- Jeg troede først, det var en ræv, men jeg kunne godt se, at den var noget større, så jeg fik hjælp fra Vildmose Facebook-gruppe med at præcisere. Det var først der, det gik op for mig, at jeg havde fotograferet noget hel unikt, siger Carsten Clausen, amatørfortograf.
I Lille Vildmose samarbejdes der om et EU LIFE-program, som især fokuserer på, at genetablere naturlige vandstande, søer og naturlig naturpleje med elge og krondyr. Det er Naturstyrelsen, Aalborg Kommune og Aage V. Jensen Naturfond, som kæmper for at genoprette naturen i Danmarks største højmose. De ser Sjakalens besøg som et tegn på, at det er lykkes.
- Det, at der kommer nye dyer og planter til i Lille Vildmosen, ser vi som noget meget positivt. Det er et tegn på øgede mangfoldighed, siger direktør i Lille Vildmose Centret, Bo Gregersen.
Ifølge Naturstyrelsen er det formentlig det gode fødegrundlag og freden og roen i højmosen, der har tiltrukket den altædende guldsjakal. De undrer sig dog over, at den er kommet helt til Nordjylland.
- Det er meget mærkeligt, at guldsjakalen havner så langt oppe i Jylland. Normalt ser vi dem langt nede i Europa, men tusser, fugleunger og planter i store mængder er attraktivt for et rådyr, og det er derfor ikke mærkeligt, at den er stoppet op ved Lille Vildmose, siger vildkonsulent hos Naturstyrelsen Himmerland, Ivar Høst.
Første gang en vild sjakal blev i Danmark, var i september 2015, hvor der blev fundet en trafikdræbt sjakal nær Karup i Midtjylland.
Hvad er en sjakal?
Sjakalen har en stor busket hale og ligner en spinkel ulv. Den vejer typisk 7-15 kilo, hvilket er 10-45 kilo mindre end en ulv og næsten dobbelt så meget som en ræv.