LIGE NU:

Automatisk ordning rammer skævt: Politikere vil have ændret regler for nedlukning

Nedlukningsregler kan have for vidtrækkende konsekvenser mener flere partier. Derfor skal nedlukninger ikke nødvendigvis ske på sogne niveau i fremtiden, lyder forslaget.

Den lille by Vester Hornum i Vesthimmerland er en af de nordjyske byer, der er meget tæt på at blive lukket af myndighederne.

Kommer der blot ganske få flere smittede, skal hele sognet lukkes ned. Også selvom langt størsteparten af sognet er helt smittefrit.

- Det er nogle meget rigide regler, og jeg kunne godt bruge noget mere fleksibilitet. Især her i de små landsbysamfund, hvor blot ganske få smittetilfælde, kan betyde, at vi skal lukke helt smittefrie skoler ned, lyder det fra Venstres borgmester i Vesthimmerland, Per Bach Laursen.

Konservative: - Det her er helt skævt

Netop den situation ramte forleden Jammerbugt Kommune. Her betød et smitteudbrud på Fjerritslev Gymnasium at smittetallene steg over grænseværdien. Derfor skulle alle skoler, fritidstilbud, kulturtilbud og masser af sportsaktiviteter lukkes ned i hele Thorup-Fjerritslev sogn. Også selvom smitten var koncentreret ét sted.

Situationer som den får nu Konservative til at stille krav til Regeringen om, at reglerne skal laves om, når de skal genforhandles i næste uge.

- Regler som man ikke kan forklare, kan man heller ikke forsvare. Det her er helt skævt, og det er jo ikke rimeligt, at man skal lukke alle skoler i et sogn ned, hvis man godt ved, at smitten er koncentreret ét sted, lyder det fra det konservative folketingsmedlem Per Larsen.

Hvornår nedlukker et sogn?

- Luk kun ned omkring smitten

Konservative ønsker reglerne ændret, så man i stedet arbejder mere målrettet. Ved hjælp af øget testning og smitteopsporing, skal kun kilden til smitten lukkes, mens resten af samfundet skal forblive åbent:

- Vi har jo set flere gange før, at det kan lade sig gøre. På slagteriet i Ringsted, i Århus og i Silkeborg har man arbejdet sammen med myndighederne og stoppet smitten, uden at lukke hele sognet ned. Det er den model, vi skal have bredt ud, forklarer Per Larsen. Og han bakkes op af borgmesteren i Vesthimmerland:

- Denne gang er det en rigtig god idé de konservative har fået og det vil være den rigtige vej at gå. Der er ingen grund til at lukke skoler helt uden smitte, lyder det fra Per Bach Laursen.

Leon Sebbelin

play Borgmester hilser stemmeslugers comeback velkomment: - Jeg skred ikke ud af stolen af overraskelse

Fisketrappe

Klager bremser projekt ved fisketrappe - regning kan ende hos skatteborgerne

ud ad døren muslinger teaser

play TV: Kom med ”Ud ad døren” på jagt efter mad i Limfjorden

def_thumb,50_percent

play Efter aflysninger på stribe: Nordjysk festival vil få musikken til at spille

Leon Sebbelin

play Borgmester hilser stemmeslugers comeback velkomment: - Jeg skred ikke ud af stolen af overraskelse

Fisketrappe

Klager bremser projekt ved fisketrappe - regning kan ende hos skatteborgerne

ud ad døren muslinger teaser

play TV: Kom med ”Ud ad døren” på jagt efter mad i Limfjorden

Til forsiden

Til forsiden