Foto: Ivan Johan Hansen

02:23

Regeringens sundhedsudspil ventes at lægge op til flere sundhedsopgaver i kommunerne, og i to nordjyske kommuner er man klar til opgaverne.

1 af 2

Nordjyske kommuner er klar til flere sundhedsopgaver

Efter Venstres hovedbestyrelsesmøde stod det klart, at der efter alt at dømme kommer flere sundhedsopgaver til kommunerne. Det der ikke er svært skal være nært, lød det fra statsministeren.

På et Hovedbestyrelsesmøde i Venstre kom det fredag aften frem, at Statsminister Lars Løkke Rasmussen vil have sundhedsvæsenet tættere på borgerne.

Statsministerens udmelding betyder, at kommunerne skal overtage flere af Regionens opgaver. De nordjyske kommuner er klar, men det kræver, at der følger en solid pose penge med, hvis det skal fungere.

Det var netop Regionernes fremtid og regeringens sundhedsudspil, der var øverst på dagsordenen på fredagens hovedbestyrelsesmøde i venstre.

- Vi skal flytte sundhedsopgaverne tætter på borgerne, lød det fra Lars Løkke Rasmussen efter fredagens møde.

Efter alt at dømme kan flere opgaver være på vej til kommunerne. I Nordjylland er det noget, man byder velkommen.

- Alle de ting, som er forholdsvis nemme og kan foregå hjemme eller tæt på borgerne, jamen dem kan vi sådan set godt overtage i kommunerne, siger formand for Social- og Sundhedsudvalget i Brønderslev Kommune, Martin Bech (V).

- Det er også noget, der er sket de sidste mange år. Der er der jo hurtigere udskrivning fra sygehusene og så videre, som vi godt kan klare ude i kommunerne, siger formand for Sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune, Palle Jensen (S).

Formanden for Sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune ser klare fordele ved et sundhedsvæsen tættere på borgerne.

- Det er simpelthen, at folk ikke skal transportere sig hen til sygehusene, og når de er færdigbehandlede så kan de få efterbehandling tæt på hjemmet, som jeg tror folk er glade for, siger Palle Jensen (S).

Men selvom begge udvalgsformænd er klar til at påtage sig flere opgaver, kan regionerne stadig ikke undværes.

- Der er nogle ting, som vi kan løse i kommunernes som er forholdsvis ukomplicerede, og så er der nogle ting, som er meget komplicerede behandlingsmæssigt, kræft, operationer og så videre, som regionerne skal blive ved med løse, siger Martin Bech (V).

For begge kommunalpolitikere er der imidlertid et særligt krav, hvis de skal påtage sig flere opgaver.

- Det kræver helt klart, at finansieringen følger med. For der er meget stort pres på sundhedsområdet, også på det kommunale sundhedsområde. Der er ikke flere midler, vi kan bruge til at iværksætte nye initiativer, siger Martin Bech (V).

- Det jeg kan frygte lidt er, at økonomien ikke kommer med i tilstrækkelig grad. Det har vi i hvert fald set i nogle tilfælde, og det vil jo være lidt problematisk, fordi vi så skal spare på nogle af vores andre kerneopgaver, siger Palle Jensen (S).

Det forventes, at regeringen vil præsentere sit sundhedsudspil i løbet af januar måned.