Det ny busskur i Ertebølle uden busser blev afsløret søndag eftermiddag. Foto: Jesper Bo Winther

02:19

Nyt busskur i Vesthimmerland, men der kommer ikkke nogen busser. Det er Land Art-kunst.

1 af 2

Nyt busskur – men ingen busser

Søndag eftermiddag er der blevet afsløret et helt nyt busskur midt ude i naturen nær Ertebølle i Vesthimmerland. Det på trods, at der slet ikke kommer nogen busser. Der er nu heller ikke tale om noget almindeligt busskur.

I det smukke landskab i Ertebølle med udsigt over markerne ned mod Limfjorden er der i de seneste uger arbejdet på højtryk med etablering af kunstværket ”Mother of Entangled Dreams” af de de to Aarhus-kunstnere Pia Möller-Light og Mariane Lyngsø. Der er tale om et busskur, hvor der er udsigt over markerne og Limfjorden langs cykelrute nr. 36.

Bussen er dog ikke begyndt at køre på cykelrute nr. 36! Til gengæld inviterer busstoppestedet til en pause på rejsen. En pause, hvor den rejsende observerer og oplever lyde, syn og hændelser i omgivelserne, og hvor private fortællinger udveksles mellem dem, der venter på bussen.

Værket er et eksempel på kunstformen Land Art og et resultat af Den nordjyske Kulturaftale KulturKANtens fyrtårnsprojekt LAND-SHAPE, der i 2014 udskrev en international åben konkurrence for Land Art, hvor kunstnerne blev bedt om at forholde sig specifikt til steder i Nordjylland. 10 værker blev udvalgt af en international jury, der sammen med LAND-SHAPE anbefalede en geografisk fordeling i de nordjyske kommuner, hvor det enkelte værk spiller særligt sammen med lokaliteten.

Værket opererer med en bevægelses sensor, som starter en lyd installationen med lyde, der er optaget på forskellige stoppesteder rundt omkring Nordjylland. Foran buslyet er der et tilsyneladende almindeligt busskilt, men i stedet for et bus-piktogram ses en lydbølge. Og i stedet for en tidsplan ses en registreringer af navnene på de steder og datoer, hvor lydoptagelserne har fundet sted.

Reportage fra afsløring af værket i TV2 Nord søndag aften kl. 19:30