Rederne står klar: Nordjyder håber på storkebesøg

Fra marts til midten af maj leder storke efter et sted at slå sig ned og yngle for sæsonen. Flere steder i Himmerland har borgere sat storkereder op i håb om, at storken slår sig ned hos dem.

I gamle dage sagde man, at det bringer lykke, hvis en stork slår sig ned i byen. I Louns ved Hvalpsund er byens borgere derfor et skridt tættere på lykke, efter de i weekenden fik opsat en storkerede på et fugletårn i byen.

- Der er masser af fugle i området, men et storkepar, det vil være prikken over i’et, siger Bodil Bak Nielsen med et stort smil. Hun er medlem af storkeredeudvalget i Louns Beboerforening, og det var hendes idé, at der skulle en storkerede til Louns.

Bodil Bak Nielsen og Lissi Axelsen håber, at storken slår sig ned i Louns.
Bodil Bak Nielsen og Lissi Axelsen håber, at storken slår sig ned i Louns.

Idéen opstod, fordi seks storke landede på en mark i Aars i sommeren 2020. Da Bodil Bak Nielsen hørte det, foreslog hun at sætte en rede op i Louns, så storkene forhåbentlig slår sig ned, hvis de kommer tilbage i år.

- Jeg tænkte, at Louns er bare lige stedet for et storkepar. Vi har mange gode arealer, der passer til storke. Søen, afgræssede engområder og andre steder, som ligger hen, så det burde være optimalt, siger hun.

I juni 2020 blev en flok storke spottet på en mark ved Aars.

Fem år uden held

Storkereden i Louns er helt ny, men i Korup ved Hadsund står en storkerede på en pæl ti meter over jorden, og den har stået der i fem år. Desværre uden besøg af storken.

- Jeg har set overflyvning af to storke for 3-4 år siden, og der har også gået nogle på marken, men de har desværre været strejfere, siger Poul Møller, der ejer storkereden, som han fik af tidligere kollegaer til sin 60-års fødselsdag.

I år har han valgt at tilkalde professionel hjælp for at forbedre storkereden, så den kan tiltrække storke. Med hjælp fra foreningen Storkene.dk har han fået fikset reden, så den er klar til nye beboere.

- Det er blevet til storkenes Grand Cru. Det må jeg sige. Han sad deroppe i tre timer og flettede det hele, så det er virkelig flot arbejde, siger Poul Møller.

Storke i Danmark

  • Storken kom til Danmark i 1400-tallet
  • Antallet af storke kulminerede i 1800-tallet, hvor der var omkring 10.000 storkepar i Danmark
  • Siden er det gået ned ad bakke for storkebestanden, og i 2000 ynglede det sidste storkepar i Danmark
  • Siden 2012 har vilde storke igen ynglet i Danmark, og det ser ud til, at der kommer endnu flere storke i fremtiden. Storkene er nemlig i vækst sydvest for Danmark

Kilde: Storkene.dk

Nu håber han, at arbejdet bærer frugt. Både for ham selv og for området, hvor mange af naboerne også følger interesseret med.

- Det betyder noget for området, for området er kendt for at have storke, og der har været mange storke i gammel tid. Og så kan det jo også være, at mit hus stiger i værdi. En stork i baghaven, det må da give en ekstra 100.000, siger Poul Møller med et grin.

Turister vil valfarte hertil

Fra kirken i Louns kan man se lige hen til storkereden, og herfra håber Louns beboerforening, at man i fremtiden også vil kunne nyde synet af et storkepar og deres unger.

- Hvis vi er heldige, at der kommer storke, så er jeg sikker på, at der også kommer turister til, og så vil det nok valfarte med biler. Det er jeg næsten 100 procent sikker på. Vi håber meget og krydser fingre for, at der kommer nogen forbi, siger Lissi Axelsen, der er formand for Louns Beboerforening.

Opbakningen fra borgerne i Louns er stor, og der bliver fulgt flittigt med på både Facebook og ved reden. Nu er det eneste, der mangler, bare en stork eller to.

- Man kan sige, at der kommer jo ikke nogen storke, hvis vi ikke har en storkerede, så nu er det i hvert fald på plads, siger Bodil Bak Nielsen fra storkeredeudvalget.


Seneste nyt

fra Nordjylland