LIGE NU:

Slut med mundbind og coronapas på biblioteker: - Jeg føler mig helt rebelsk

Mundbind og coronapas udfases gradvis fra mandag, og bibliotekerne er nogle af de første, der kan vinke farvel til begge dele. Det bragte store smil frem i dag. Smil, som ikke længere er skjult bag mundbind.

- Er det okay, at jeg bare går ind? Skal I ikke tjekke coronapas? Spørger flere af biblioteksgæsterne mandag på Løgstør Bibliotek.

Personalet forsikrer dem om, at det er helt okay, for der skal fremover hverken bruges mundbind eller coronapas på landets biblioteker. En besked, der får flere af bibliotekets gæster til at bryde ud i store smil.

- Jeg kan allerede mærke, at jeg bliver gladere, for alle går og smiler, og det er fantastisk. Før var det jo kun øjnene, man kunne se, men i dag smiler alle, siger bibliotekslåneren Mimi Haubro Larsen, der arbejder som ungdomsskolekoordinator.

For Anders Birk Christiansen, der arbejder som formidler på Vesthimmerlands Biblioteker, er det også rart at kunne smile til folk igen og slippe for at tjekke, om de har fået en test eller er vaccineret.

- Vi har haft en stor kommunikationsopgave, for vi har mange forskellige typer af gæster og generationer, og det har været en lidt prekær opgave at skulle tjekke coronapas, for vi vil jo helst ikke lege politi over for borgerne, siger han.

Fald i besøgstal

Løgstør Bibliotek har mange gæster, der kommer ofte og læser avis eller låner bøger, men i coronatiden har flere fravalgt at gå på biblioteket. En af dem, der tit slår vejen forbi biblioteket, er Oda Moustgaard, der er pensionist og bor i Løgstør. Hun synes, det har været svært at følge med i alle retningslinjerne:

- Jeg har været bange for at komme til at gøre noget galt, og sommetider har jeg også glemt at tage mit mundbind på, men der har jeg fået en fin hentydning om, at det skulle jeg huske. Personalet har været alletiders, siger hun.

Her kan du se indslag om den nye hverdag på bibliotekerne:

Vesthimmerlands Biblioteker har oplevet et stort fald i besøgstal, og der er blevet udlånt væsentligt færre bøger end normalt, men til gengæld er antallet af digitale udlån, som for eksempel e-bøger, steget.

De nyeste tal fra maj måned viser, at Vesthimmerlands Biblioteker har haft halvt så mange besøgende som normalt.

- Der er stor usikkerhed om reglerne, og de er jo også skiftet hyppigt. Vi har sommetider selv haft svært ved at holde styr på, hvad der gælder fra hvornår, og det har afholdt mange fra at gå på biblioteket, siger bibliotekschef for Vesthimmerlands Biblioteker, Bo Jacobsen.

Det kan bibliotekslåner Mimi Haubro Larsen nikke genkendende til. Selvom hun vidste, at mundbind og coronapas ikke længere er nødvendigt på biblioteket, så har hun alligevel taget det med for en sikkerheds skyld:

- Jeg har taget et mundbind med i lommen, for jeg var lidt i tvivl, da jeg skulle herind, og jeg føler mig også lidt som en rebel, siger hun og griner.

Løgstør Bibliotek kan ligesom resten af landets biblioteker vinke farvel til mundbind og coronapas fra mandag den 14. juni.
Løgstør Bibliotek kan ligesom resten af landets biblioteker vinke farvel til mundbind og coronapas fra mandag den 14. juni.
Foto: Sofie Bach / TV2 Nord

Børnefamilierne mangler

Bibliotekerne har været helt nedlukket i lange perioder i coronatiden, og der har også været perioder, hvor det ikke har været tilladt at opholde sig på biblioteket, og flere områder har været afspærret. Nu er det hele åbent igen, og et biblioteksbesøg vil næsten føles som normalt, siger bibliotekschef Bo Jacobsen.

Han håber, at børnefamilierne igen finder tid til at komme på biblioteket, for det er særligt dem, der har fravalgt biblioteksbesøget under corona.

- Vi mangler især børnefamilierne. Der må gerne komme lidt glade børnestemmer på biblioteket igen. Vi kører nogle kampagner med sommerbog og kreative aktiviteter for børnene her til sommer, og det, håber jeg, bliver flittigt besøgt, siger bibliotekschef på Vesthimmerlands Biblioteker, Bo Jacobsen.

Mimi Haubro Larsen er en af dem, der ikke har taget børnene med på biblioteket den seneste tid, men det planlægger hun at gøre snart igen:

- Det tænker jeg. Mine børn vil super gerne herned, men vi har overholdt reglerne og har ikke siddet her og hygget, men det bliver dejligt at komme herned igen, siger hun.

DET GÆLDER FRA 14. JUNI

310721 Knivstik Vejgaard Kroen

36-årig stukket i mave og ben efter slagsmål

310721 Regn

DMI: Risiko for lokale skybrud og torden i Himmerland

p-bøder

play Lasse blev bombarderet med p-bøder, efter han havde købt en nummerplade med teksten ´ukendt´: Nu har han vundet sag over parkeringsselskab

310721 FO Danmarks første vandsøgshund

Walther er Danmarks første vandsøgshund

310721 Knivstik Vejgaard Kroen

36-årig stukket i mave og ben efter slagsmål

310721 Regn

DMI: Risiko for lokale skybrud og torden i Himmerland

Til forsiden

Til forsiden