Solcelleskandale: Per overvejer at pille solcelleanlæg ned igen
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Per Flak foran solcelleanlægget i Farsø.
En elbruger i Farsø overvejer nu at pille familiens dyre solcelleanlæg ned. Han føler sig svigtet af politikerne på Christiansborg.
En elbruger i Farsø overvejer nu at pille familiens dyre solcelleanlæg ned. Han føler sig svigtet af politikerne på Christiansborg. Dem beskylder han for løftebrud, fordi han nu taber penge på en grøn ordning, som ellers skulle have givet gevinst.
Solcelleanlægget på Per Flaks parcelhus i Farsø kostede 106.000 kroner. Han monterede det i 2012 blandt for at få en mindre gevinst over nogle år.
- Og så så kunne jeg jo også være med til at gavne miljøet samtidig. Det var sådan set de to ting, jeg tænkte på. Men begge dele er spoleret. Lige nu har jeg kun fået 60.000 kroner hjem for min investering, siger, siger Per Flak.
Tror ikke længere på at investering kan hentes hjem
For et par år siden gik solcellemodellen over til fleksibel afregning. Det betyder ifølge Per Flak, at han betaler dyrt til elselskabet for solvarmen om vinteren –mens hans selv får en dårlig betaling for den solvarme, han producerer meget af om sommeren.
- Tidligere fik jeg 60 øre pr. kilowatt. Nu får jeg bare syv øre. Jeg fik 45 kroner på den seneste afregning for 600 kilowatt. Med så nogle få ører i afregning tror jeg ikke længere på, at investeringen kan hentes hjem, mens jeg lever, siger Per Flak.
Tidligere fik jeg 60 øre pr. kilowatt. Nu får jeg bare syv øre.
Per Flak, Farsø
Han har nu planer om at rive taget ned.
- Det er da brandærgerligt. Jeg havde lavet en omhyggelig beregning, dengang jeg købte det. Martin Lidegaard, der som energiminister stod bag den oprindelige aftale før 2013 i folketinget sagde, at det var sådan, det skulle være. Så går man også ud fra, at det skulle være sådan og at en aftale er en aftale. Jeg kan godt undvære de 40.000, jeg taber på at montere et solcelleanlæg, men tilliden den begynder at vakle, siger Per Flak.
- Det er løftebrud og bedrageri
Hos brancheforeningen Denfo, Danske Energiforbrugere, nikkes der genkendende til Per Flaks erfaringer.
- Det er løftebrud og bedrageri over for de personer, der har investeret millioner i grøn energi i Danmark. Det det drejer sig jo om 85.000 solcelleejere, der har et gennemsnitligt tab på 2700 pr. husstand, siger Michael Hvitfeldt, medlem af Denfos bestyrelse.
Michael Hvitfeldt har som formand for solcelleejerne i Denfo været med til at anlægge sag mod Folketinget. Foreningen har foreløbig tabt en retssag.
En procedurefejl gjorde, at sagen skulle have været rettet mod Skatteministeriet – og ikke mod Energiministeriet.
Det er løftebrud og bedrageri over for de personer, der har investeret millioner i grøn energi i Danmark.
Michael Hvitfeldt, medlem af Denfos bestyrelse
Nu kommer solcelleejernes sag igen for retten efter sommeren. Michael Hvidtfeldt er ikke i tvivl om, at forbrugerne har ret.
- Hvis den her sag tabes, så kan jeg ikke opfordre danske borgere til at investere i grøn energi. Skatteministeren laver i 2010 en lovgivning, som energiministeriet ikke overholder. Det er en lov, der betyder, at solcelleejere har ret til at lagre deres strøm fra sommer til vinter. Og det er gældende i 2020 også. Sådan blev det lavet, men det holder jo ikke, siger Michael Hvitfeldt.
- Hold nallerne væk fra det her
Per Flak, solcelleejeren i Farsø, viser en ny annonce, hvor nye solcelleejere loves en gevinst på mellem 10.000 og 30.000 kroner.
-Jeg kan bare sige til folk, der tænker på den slags: Hold nallerne væk fra det her. Det har ingen gang på jord. Og måske kommer politikerne på Christiansborg en gang mere og laver om på det. Det giver ingen mening. Det er spild af husholdningspenge.
Per Flak siger, at han er vant til, at man kan regne med, at et ord er et ord. Derfor skrev han fornylig direkte til daværende energiminister, Martin Lidegaard. Han har endnu ikke fået svar.
- Jeg ville simpelthen have spurgt Martin, om ikke en aftale var en aftale. For når nogen sætter et solcelleanlæg op i god tro, så skal det også holdes.
På et tidspunkt ryger solcellerne på parcelhuset i Farsø.
- Jeg ringer til en håndværker. Så må han hive det ned og renovere de tagplader og sætte nye op, for de er beskadigede. De huller skal jo renoveres. Jeg er tømrer, men har ikke den alder, hvor jeg selv kan gøre det. Så må jeg få andre til det, og se om det er håndværkerfradraget, der betaler den del, siger Per Flak.