Verdensmål fortalt med violin og malerier

Kulturhus Søttrup inviterede onsdag indenfor til en aften, hvor FN’s 17 verdensmål blev fortalt gennem kunst, poesi og musik.

Salen var helt fyldt op i den gamle kirke i Hornum, der onsdag dannede ramme om Kulturhus Søttrup. I 2020 har kulturhuset valgt at fokusere på FN’s 17 verdensmål, og derfor er det temaet for alle årets arrangementer.

De 17 verdensmål blev fortalt gennem en blanding af kunst, musik og poesi. Et efter et blev kunstværker af Hans Tyrrestrup vist, og derefter fulgte et digt og et stykke musik komponeret af violinisten Kim Sjøgren.

- Da jeg hørte om de 17 malerier, som Hans Tyrrestrup har malet, så tænkte jeg, at hvis man kan male verdensmålene, så burde man også kunne spille dem. Så jeg ringede til Kim Sjøgren, og spurgte, om han kunne tænke sig at lave musik til verdensmålene, og det skulle han ikke tænke længe over, før han sagde ja, siger Hans Grishauge, der er medlem af initiativgruppen bag Kulturhus Søttrup.

To kunstneriske visioner

For Kim Sjøgren var det en spændende opgave, og flere af musikstykkerne har han komponeret sammen med sin søn, Niclas Sjøgren, som producerer musik på computeren. De 17 verdensmål fokuserer på mange forskellige områder, og derfor har der været musikstykker, der har været mere udfordrende end andre:

- Selvfølgelig er det lidt abstrakt, det er klart. Det er abstrakt at skrive et stykke om infrastruktur for eksempel. Men vi laver vores egne forestillinger, og vi gør os nogle tanker, og det er jo det, musikken kan. Den er god til at sætte fantasien i gang, siger Kim Sjøgren.

 
 
Foto: Sofie Bach

Kunstmaler Hans Tyrrestrup gik i gang med at male de 17 kunstværker i 2018, og siden har de været udstillet flere steder i landet, men det er første gang, han oplever, at der bliver komponeret musik til hvert af værkerne:

- Det er super godt, og det er ekstraordinært, at der er to forskellige opfattelser af verdensmålene, der vises simultant i aften. Min opfattelse og Kim Sjøgrens. Vi har hver vores kunstneriske vision, og nu skal vi se, hvordan de mødes, siger han.

 
 
Foto: www.verdensmaalene.dk

Målet er samtale

Kunstmaleren håber, at de forskellige billeder vil sætte tanker i gang hos publikum og få dem til at tænke over verdensmålene og deres betydning:

- Målet er, og det er måske det 18. verdensmål, at der bliver talt om det. Det er jo sådan i dag, at mange skolebørn kender til det, og topembedsmænd kender til det, men der er en stor mellemgruppe, der ikke kender til det, og jeg håber, at jeg kan vise, at der er en almindelighed i det, siger han.

Det kan Hans Grishauge nikke genkendende til. Han oplever også, at flere ikke ved, hvad verdensmålene dækker over, og derfor håber han, at kunst og musik kan få flere til at få øjnene op for arbejdet med målene:

- Jeg tror, det kan være med til, at der bliver en snak om det på andre niveauer, og vi kan tale om, hvad vi kan gøre selv og i fællesskab, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland