Seneste nyt:

Viktor har droppet smøgerne: - Det er simpelthen blevet for dyrt

Antallet af nordjyske unge, der ryger er faldet markant. En ny undersøgelse viser, at der i dag er 40 procent færre nordjyske unge mellem 20 og 24 år, der ryger i forhold til for fire år siden.

Når Viktor Ludvidsen arbejder på værkstedet på landbrugsmaskinemekaniker-uddannelsen på Himmerlands Erhverv- og Gymnasieuddannelser i Aars tænker han ikke længere på den næste smøgpause. Han holdt op med ryge for to år siden.

- Det blev for dyrt i sidste ende. Det er hovedsageligt grunden til, at jeg er stoppet, siger Viktor Ludvigsen.

I den anden ende af værkstedet står Niels Frederiksen, der også er elev på landbrugsmaskinemekaniker-uddannelsen. Han ryger stadig en halv pakke cigaretter om dagen.

- Jeg begyndte på det, da jeg gik i skole, og nu kan jeg ikke lade være, siger Niels Frederiksen, der ikke har nogen planer om at stoppe med at ryge.

Færre unge ryger

En ny undersøgelse viser, at antallet nordjyske unge, der ryger er faldet markant. Det største fald ses blandt unge i start 20'erne. I 2017 røg knap 28 procent af de nordjyske unge mellem 20 og 24 år. I 2021 faldt det tal til godt 16 procent.

- Jeg havde abstinenser i et år, så det tog noget tid at komme rigtig over det, men jeg kom da helt over det til sidst, siger Viktor Ludvigsen.

Som den første uddannelsesinstitution i Nordjylland indførte Himmerlands Erhvervs-og Gymnasieuddannelser røgfri skoledag. Det er tre og et halv år siden. I starten udløste det store protester blandt eleverne, men det er faldet mere til ro nu, selvom der stadig er elever, der ikke bryder sig om den politik. Elever har fået hjælp til rygestop, og i følge tovholderen for projektet, Rasmus Gammelholm, har det skabt en mere røgfri kultur på skolerne.

- Før stod der en hel paddehat af røg op uden for skolen, når der var pause. Det er slut. Jeg tror også, at noget af det vi har gjort er med til, at færre begynder at ryge. Man bliver ikke mødt af røg, når man møder ind, og dem man måske ser op til, de står ikke og ryger ude foran, siger elevcoach på Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser, Rasmus Gammelholm.

Ikke alle er begejstrede

Skolens røgfrie politik bliver dog ikke altid overholdt. Niels Frederiksen vil ikke have, at skolen dikterer, hvornår han må ryge.

- Røgfri skoletid er noget værre pjat. Så kører vi bare ud i vores biler og ryger en smøg uden for skolens område. Det kan de ikke holde øje med, siger Niels Frederiksen.

Mens der er færre, der ryger, så er der flere, der stikker nikotinpuder op under læben. Nikotinpuderne skaber afhængighed, men ifølge Kræftens Bekæmpelse er cigaretrygning mere sundhedsskadeligt end de små hvide puder.

- Det er sværere for os at se, om de har en lille pose under læben, så det er der da nogen, der gør i skoletiden, siger Rasmus Gammelholm.

Video: Se tv-indslaget herunder


fokus.. på minkens fremtid

Minkavlerne fik en undskyldning af Statsministeren – men de er ikke tilfredse

Media Drop 010722 2632 ibch

play Det begyndte på et gadehjørne i Skagen – nu spiller Dorthe Gerlach på hovedscenen

010722 Skagen Festival

Nu spiller musikken i Skagen og Nibe

Festivalgæster

gallery De nordjyske festivaler er tilbage for fuld musik – og gæsterne elsker det

fokus.. på minkens fremtid

Minkavlerne fik en undskyldning af Statsministeren – men de er ikke tilfredse

Media Drop 010722 2632 ibch

play Det begyndte på et gadehjørne i Skagen – nu spiller Dorthe Gerlach på hovedscenen

Til forsiden

Til forsiden