02:21

17. december: Da koldkrigsbunkeren næsten blev væk i papirarbejde

Bag låge nummer 17 gemmer sig Lise Bech (DF), som siden 2015 har kæmpet for at Nordjyllands koldkrigsbunker, Regan Vest, skal åbnes for offentligheden, men papirarbejdets langtrukkenhed har overrasket hende.

Papirarbejde er noget farligt bøvl. Det har Dansk Folkepartis Lise Bech måttet sande efter at have skiftet fra kommunalpolitik i Rebild Kommune til landspolitik på Christiansborg.

En af hendes mærkesager er at få koldkrigsbunkeren ved Rold Skov, Regan Vest, åbnet som museum for offentligheden, men det har vist sig at være en sværere og mere langtrukken affære, end Lise Bech først havde forestillet sig, det kunne blive.

- Siden jeg blev valgt ind i 2015, har jeg tænkt, at Regan Vest skulle bredes ud til hele befolkningen. Jeg har været nede og se den, og den er helt fantastisk. Så jeg tog fat i vores kulturordfører og fik ham med ned og se den, og han var meget begejstret. Jeg fik overbevist vores folketingsgruppe om, at den skulle på finansloven, og det kom den så i 2016, forklarer Lise Bech.

Men bare fordi noget er kommet på finansloven, er det ikke ensbetydende med, at det så kan realiseres med et fingerknips.

Slet ikke, når bunkeren under jorden tilhører Forsvarsministeriet, mens grunden over jorden tilhører Naturstyrelsen. Derfor skal brugsretten overdrages til Nordjyllands Historiske Museum, og det har taget sin tid.

- Vi er ikke færdige med papirarbejdet endnu. Jeg rykker for det, og jeg har fået lovning på, Nordjyllands Historiske Museum snart får brugsretten. Så der burde kunne ske noget, så vi kan åbne bunkeren i 2020. Der går lang tid med tingene. Det papirarbejde tager åbenbart lang tid, og det skal man lige vænne sig til, siger Lise Bech.