7. december: Dengang Nelson Mandela holdt tale for Socialdemokratiet

02:51

Bag den syvende låge gemmer sig en julehilsen fra Jens Ringberg, DR journalist

Bag låge nummer syv i vores julekalender fra Christiansborg finder vi DR's politiske kommentator Jens Ringberg, som var med, da Nelson Mandela besøgte den socialdemokratiske folketingsgruppe i 1992.

- Jeg mængede mig ikke op og tog en selfie, for det kunne man ikke dengang. Der havde man jo ikke en mobiltelefon. Men hvis jeg havde haft det, havde jeg nok kunnet tage en selfie med Nelson Mandela.

Sådan fortæller DR's politiske analytiker Jens Ringberg, som er bag den syvende låge i TV2 Nords politiske julekalender, hvor vores politiske analytiker, Thomas Funding, taler med politikere og andre spændende personligheder på Borgen.

Jens Ringberg er fra Øster Brønderslev, men de sidste mange år har han huseret på Christiansborg og har fået mange spændende politiske oplevelser med sig.

Som foreksempel den dag i 1992, hvor Nelson Mandela kom på besøg på Christiansborg, to år efter at han blev løsladt efter 27 år i fængsel på Robben Island i Sydafrika.

Under sit besøg skulle Nelson Mandela holde en tale for den socialdemokratiske folketingsgruppe, fordi Socialdemokratiet havde spillet en særlig rolle og støttet Mandelas parti ANC (African National Congress), som kæmpede mod apartheid i Sydafrika.

- Det var her i Socialdemokratiets gruppeværelse, at han holdt den tale, og normalt har vi journalister ikke adgang til den slags seancer, men jeg gik med, og jeg sad nede bagved. Jeg var ikke den eneste, der var med, der var andre, der havde sneget sig med ind for at høre Nelson Mandela holde tale, fortæller Jens Ringberg, som fik en af sine helt store politiske oplevelser den dag.

- Det var en stor oplevelse. Han stod heroppe og holdt den, og det han egentlig gjorde, var at takke for støtten til ANC i alle de år, man bekæmpede apartheid. Det var en stor oplevelse, og han favnede rummet præcis som vi havde forestillet os, fortæller Jens Ringberg.

Forsiden lige nu