8. december: Da Stine Brix spurgte finansministeren om det var klogt at sælge DONG
Bag den ottende låge i TV2 Nords politiske julekalender, gemmer sig Enhedslistens Stine Brix, som fortæller om dengang, DONG blev solgt til Goldman Sachs, og hun undrede sig over salget.
Det er blevet 8. december, og udover at være julefrokostfredag for mange, er det også dagen, hvor vi åbner den låge i vores politiske julekalender, der gemmer på Enhedslistens Stine Brix. Hun er født og opvokset i Albertslund, men hun er valgt ind i Folketinget i Nordjylland, nærmere bestemt Aalborg.
Den historie, Stine Brix har taget med til julekalendervært,TV2 Nords politiske analytiker, Thomas Funding, udspiller sig lidt bag kulisserne på Christiansborg, og handler om det salg af energikoncernen DONG, som endte med at blive en temmelig stor skandale.
Historien udspiller sig i efteråret 2013, hvor Stine Brix sammen med partifællen Frank Aaen var i gang med finanslovsforhandingerne me den socialdemokratiske finansminister Bjarne Corydon.
- Når man er så småt i gang med finanslovsforhandlingerne, foregår det uformelt, ved at man lister derned uden at journalisterne opdager det, og man sidder inde på finansministerens eget kontor frem for i de officielle forhandlingslokaler. Jeg sad sammen med Frank Aaen og Bjarne Corydon, der var finansminister, og hans departementschef, David Helleman, fortæller Stine Brix.
På det tidspunkt var nyheden om, at staten havde solgt dele af DONG til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs netop kommet ud.
- Det spurgte vi lidt ind til, om det nu var en god og klog idé. Og det, jeg husker tydeligt fra det her møde, var at hverken finansministeren eller departementschefen kunne forstå vores bekymring. De syntes simpelthen, at de havde lavet en rigtig god aftale, og de kunne ikke forstå, at der kunne være kritiske røster, fortæller Stine Brix.
På det tidspunkt var det endnu ikke blevet en stor sag i offentligheden, og der gik endnu et par måneder, for det rigtigt gik løs, kritikken ramte, og SF til sidst trådte ud af regeringen.
For Stine Brix er samtalen på finansministerens kontor stadig noget, der står tydeligt i hukommelsen.
- Den historie fortalte mig meget om, at den her fornemmelse for sagens karakter, det helt grundlæggende principielle om, at man solgte ud af vores fælles energiforsyning til Goldman Sachs, det var slet ikke noget, man kunne se som et problem i finansministeriet. Og jeg tror, det fortæller meget godt om, hvorfor det overhovedet gik så vidt, siger Srine Brix.