ALS-ramte Dorte kunne ikke få flere hjælpere – nu stiller politiker nye spørgsmål i sagen

Det seneste halvandet år har Dorte Harbo kæmpet med Brønderslev Kommune for at få flere timer til at oplære hjælpere. Nu skal minister igen svare på spørgsmål fra en politiker.

Tilbage i december fortalte vi om Dorte Harbo fra Brønderslev, der var bevilget hjælpere 24-timer i døgnet i sit hjem. En hjælp hun er helt afhængig af, fordi sygdommen trin for trin lukker ned for hendes muskler, så hun nu hverken kan gå eller tale.

Problemet var bare, at oplæringstimerne slet ikke rakte til at få ordningen til at løbe rundt, og Brønderslev Kommune ville ikke give flere timer.

Og den sag var så urimelig, at SF'eren Charlotte Broman Mølbæk, der er valgt i Østjyllands storkreds, ville have bolig- og indenrigsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til at svare på, hvorvidt hun mener, vi har et velfungerende ankesystem, når det skal tage så lang tid at få en afgørelse på »en relativ simpel ting som timer til oplæring af hjælpere,» som SF'eren formulerede det i spørgsmålet. 

Nu har Dorte i stedet fået 144 timer til oplæring af ni hjælpere årligt. Men det har været en kamp at nå dertil, for Brønderslev Kommune afviste ansøgningen to gange, hvor Dorte måtte klage til Ankestyrelsen.

- Det er en fattig kommune den her, så hvis man lægger serviceniveauet meget højere, og vi aldrig taber nogle sager, så kommer vi til at ligge på et niveau, vi ikke har råd til, udtalte socialudvalgsformanden i Brønderslev Kommune, Ole Jespersgaard (S) for nyligt til TV2 Nord. 

Skal man så ikke ramme rigtigt første gang, når man bliver bedt om at vurdere det igen?

- Det forsøger vi også på. Jeg er sikker på, at der ikke er nogen, der har handlet i ond tro. Det er ud fra, at man har ment, at afgørelsen opfyldte lovgivningen, sagde Ole Jespersgaard.

Svar fra udvalgsformand vækker harme

Men sagen slutter ikke her. 

Nu stiller Charlotte Broman Mølbæk fra SF igen spørgsmål til social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S). 

Charlotte Broman Mølbæk ønsker nu at vide, om »det er i overensstemmelse med god forvaltningsskik og inden for almindelig dansk socialret, at en kommune bevidst planlægger efter, at en vis andel af kommunens afgørelser skal omgøres i Ankestyrelsen med den begrundelse, at hvis kommunen lægger serviceniveauet meget højere og aldrig taber nogle sager, så kommer kommunen til at ligge på et niveau, kommunen ikke har råd til?» 

Svaret fra udvalgsformand Ole Jespersgaard får også Thomas Krog, der er politisk chef for Muskelsvindfonden til at stejle.

- Personligt tænker jeg, at det er på kanten af loven, at en udvalgsformand oplyser, at det er nødvendigt at begå nogle ulovligheder i form af afgørelser, der bliver underkendt i Ankestyrelsen, lyder det fra Thomas Krog. 

Se hele indslaget med Dorte Harboe herunder:

Dorte Harbo her var for bare få år siden en aktiv kvinde, der gik på jagt og red, men sygdommen ALS har lænket hende til en stol og gjort hende afhængig af personlige hjælpere døgnet rundt. Lige nu er der kun to hjælpere i hendes team til at dække alle døgnets timer, for årets oplæringstimer er brugt og Brønderslev Kommune vil ikke give hende flere, og det har konsekvenser for både Dorte og hendes to hjælpere.

Seneste nyt

fra Nordjylland