Efter lang kamp ændrede kommune afgørelse: Nu giver minister kritik

Brønderslev Kommune ændrede sin afgørelse af den hjælp, som ALS-ramte Dorte Harbo Kaufmann har brug for. Men alligevel giver minister kritik.

Det var en lang kamp, som Dorte Harbo Kaufmann var igennem med Brønderslev Kommune. Den stod faktisk på i mere end halvandet år. 

Hun er ramt af sygdommen ALS,  som også er en dødsdom.

TV2 Nord fortalte tilbage i december om Dorte, der er bevilget hjælpere 24 timer i døgnet i sit hjem, da sygdommen gør, at hendes muskler lukker ned trin for trin, så hun nu hverken kan gå eller tale.

Her var der dog et problem. De oplæringstimer, hun var blevet tildelt, rakte slet ikke, når nye hjælpere skulle oplæres. Derfor var der kun to faste hjælpere hos Dorte Harbo Kaufmann. 

Brønderslev Kommune var gået ned til 80 oplæringstimer, men efter den lange kamp er de nu oppe på 144 timer. 

Svar gav kritik

Ansøgningen om øget oplæring blev afvist to gange og klagede til Ankestyrelsen, inden kommunen ændrede afgørelsen. 

- Det er en fattig kommune den her, så hvis man lægger serviceniveauet meget højere, og vi aldrig taber nogle sager, så kommer vi til at ligge på et niveau, vi ikke har råd til, sagde socialudvalgsformanden i Brønderslev Kommune, Ole Jespersgaard (S), tidligere til TV2 Nord.

Netop den vending møder kritik fra partikollegaen Pernille Rosenkrantz-Theil, der er Social- og Boligminister. 

Hun blev i et paragraf 20-spørgsmål spurgt:

- Om det er i overensstemmelse med god forvaltningsskik og inden for almindelig dansk socialret, at en kommune bevidst planlægger efter, at en vis andel af kommunens afgørelser skal omgøres i Ankestyrelsen med den begrundelse, at hvis kommunen lægger serviceniveauet meget højere og aldrig taber nogle sager, så kommer kommunen til at ligge på et niveau, kommunen ikke har råd til? 

Social- og boligmisteren svarer ikke på den konkrete sag, men siger blandt andet følgende i svaret.

En kommune må aldrig vælge en indsats alene ud fra økonomiske overvejelser eller afvise at hjælpe borgere, der har krav på hjælp, med henvisning til kommunens økonomi. Det er desuden ikke i overensstemmelse med lovgivningens formål, hvis en kommune ud fra økonomiske hensyn planlægger efter, at en andel af de kommunale afgørelser skal omgøres i Ankestyrelsen, siger Pernille Rosenkrantz-Theil. 

Hos Dorte Harbo Kaufmann begynder det at fungere optimalt igen, efter at Brønderslev Kommune ændrede sin afgørelse på antallet af oplæringstimer. En af udfordringer ved de 80 oplæringstimer var, at hun ikke kom lige så meget ud af sit hjem, som hun ønsker.

Dette får ministeren også adresseret i sit svar.

- Hjælpen, som den enkelte modtager, bør gives, så den i videst muligt omfang understøtter, at borgerens selvbestemmelse tilgodeses. Det er ikke rimeligt, hvis systemet spænder bureaukratiske snubletråde ud, som begrænser borgernes muligheder for at leve et liv som andre, siger hun.


Seneste nyt

fra Nordjylland