Nordjysk politihund gik i døden og reddede amerikansk betjents liv


... og det hele begyndte hos Jesper i Tylstrup

Denne fortælling er skrevet på baggrund af serien “Trænet til forbryderjagt”, som du kan se nederst i artiklen eller på TV 2 PLAY.

Mørket er faldet på i Pascagoula i den amerikanske sydstat Mississippi. 

Det er torsdag 23. juni 2022, og en intens politijagt er i gang.

Narkobetjenten James Prisock er sammen med sin tjenestehund K9 Exo i hælene på en formodet gerningsmand, der ifølge meldingen har dræbt en mand med et skud i hovedet for efterfølgende at flygte ind i skoven i udkanten af byen.

Exo nåede at være hos Pascagoula Police Department i ni måneder.
Exo nåede at være hos Pascagoula Police Department i ni måneder.
Foto: Pascagoula Police Department

K9 Exo er en dygtig politihund, som på sine ni måneder ved Pascagoula Police Department har fundet flere forbrydere og masser af narkotika.

Denne aften har han endnu en gang succes med at opspore en potentiel forbryder, og i et buskads finder han den eftersøgte mand, 33-årige Mitchell Wayne Robinson.

Mitchell Wayne Robinson skød og dræbte politihunden Exo.
Mitchell Wayne Robinson skød og dræbte politihunden Exo.
Foto: Pascagoula Police Department

Narkobetjenten James Prisock når end ikke at se gerningsmanden, før han hører lyden af skud.

Bang.

Bang.

Gerningsmanden affyrer to skud mod James. Men det er politihunden Exo, der bliver ramt.

quote Exo reddede mit liv den dag

James Prisock

Han har lært at adlyde og beskytte sin fører, ligegyldigt hvor farlig situationen bliver.

På de få sekunder, hvor Exo bliver skudt, når James Prisock lige præcis at finde sin pistol frem og uskadeliggøre den mistænkte gerningsmand, inden gerningsmanden kan nå at affyre sit næste skud.

- De to kugler havde mit navn på dem. Exo reddede mit liv den dag, siger James Prisock.

K9 Exos rejse mod at blive politihund i USA begyndte tusindvis af kilometer derfra. Nemlig i Tylstrup hos hundetræner Jesper Andersen.

42-årige Jesper arbejder til daglig som hundefører i Forsvaret, hvor han og hans patruljehund Boss er med til at patruljere Flyvestation Aalborgs enorme arealer.

Derudover har han K9 Life Danmark, som træner politihunde til USA.

Træningen byder på mange forskellige udfordringer.
Træningen byder på mange forskellige udfordringer.
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Jespers evne til at træne hunde er eminent. 

Han har blandt andet vundet DM 25 gange i civile og militære hundediscipliner, ligesom han også har vundet guld-, sølv- og bronzemedaljer ved VM.

- Jeg ved ikke hvilken magi, Jesper udfører derovre, han har i hvert fald styr på sit arbejde. Han er virkelig dygtig, siger Chandler Guy, der er vicesherif hos Macon County Sheriff's Office, og som snart skal have sin første politihund fra netop Jesper.

Chandler Guy har drømt om en politihund i seks år.
Chandler Guy har drømt om en politihund i seks år.

Faktisk er Jesper så dygtig, at politienheder i USA gerne betaler op mod 150.000 kroner for en politihund fra lige præcis ham i stedet for at betale mindre hos en lokal kennel.

- Europæerne bruger så meget mere tid på træningen, og de vægter kvalitet frem for kvantitet, siger Kevin Shaw, der er vicesherif hos Kaufman County Sheriff’s Office.

Jesper og hans datter Josephine træner et scenarie, hvor Josephine bliver angrebet, og hunden Gaby selv skal tage initiativ til at beskytte hende.

Både Jespers kone Katherina og døtrene Emilie på 15 år og Josephine på 11 år er en stor del af firmaet.

Hundene bliver medlemmer af familien Andersen, og det kan nogle gange skabe svære situationer, når der skal tages afsked.

Tag for eksempel Burner. Den tre måneder gamle malinois er søn af Jespers egen tjenestehund Boss, og den har været i familien, siden den var bare otte uger gammel.

Burner er blevet en del af Jespers familie.
Burner er blevet en del af Jespers familie.
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Når Burner fylder halvandet år, skal familien sige farvel til ham, for så skal han til USA og gøre tjeneste i politiet.

- Det bliver hårdt at aflevere ham. Det bliver virkelig hårdt. Men jeg ved, at han får et meningsfyldt liv, som jeg ikke kan give ham på samme måde, siger Jesper Andersen.

quote Hunde vil gøre alt for deres fører. Du kan sende dem i døden, uden de stiller spørgsmål ved det

Mens politihunde i Danmark trænes til at kun at bide, hvis de får kommandoen til det, er det lige omvendt i USA. 

Amerikanske politihunde er trænet til at bide dem, de jagter, indtil de får besked på det modsatte.

Det skyldes et kriminelt miljø, der er langt hårdere end i Danmark, samt det faktum, at mange i USA bærer skydevåben.

Desuden kører politibetjente i USA alene i bilen i modsætning til det danske politi, hvor betjente kører sammen to og to.

Videooptagelser fra en øvelse.

Vicesherif Kevin Shaw er bevidst om, at der er en risiko for, at han eller hans hund Greif ikke vender hjem igen, når de tager på job.

- Det er svært, for hunden er din partner og din backup. Det er som at miste din bedste ven eller en kollega, du har arbejdet med i flere år. Måske endda sværere, siger han.

- Båndet, man opbygger, er fantastisk. Hunde vil gøre alt for deres fører. Du kan sende dem i døden, uden de stiller spørgsmål ved det.

En malinois bider med et tryk på 137 ton pr. kvadratmeter.
En malinois bider med et tryk på 137 ton pr. kvadratmeter.
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Også den belgiske hyrdehund Rocky har fået sin politihundeuddannelse hos Jesper i Tylstrup. Nu er den vicesherif Timothy Lawsons faste makker hos Kaufman County Sheriff’s Office i Texas.

Rocky oplever en del mere end de danske politihunde, på trods af at Kaufman County set med amerikanske øjne er ret gennemsnitlig.

- Vores job er at stoppe forbrydere, stoppe køretøjer, søge efter efterlyste mennesker, narko og penge, og så kører vi til alle ”igangværende forbrydelser” såsom skyderier eller indbrud, der er i gang, siger Timothy Lawson og fortsætter:

- Vi har mange husspektakler, og der er skyderier og mordsager, så man ved aldrig, hvad vagten byder på.

Rocky og Timothy Lawson er fast makkerpar.
Rocky og Timothy Lawson er fast makkerpar.

I USA har politihunde desuden en helt anden og højere status end i Danmark. De anses som betjente på lige fod med deres menneskekolleger, som hver dag sætter livet på spil for at beskytte amerikanerne.

Hvis en amerikansk politihund bliver dræbt, er det lige så stor en nyhedshistorie, som hvis det var en politibetjent.

Det kom blandt andet til udtryk, da K9 Exo blev skudt og døde.

Det vender vi tilbage til.

Danske politihunde har typisk et speciale som narkohunde, patruljehunde, bombehunde eller vandsøgshunde. Her er det anderledes for de amerikanske politihunde. De skal kunne lidt af hvert.

Derfor er træningen fra basen i Tylstrup alsidig. 

Narkosøgning, søgen efter mennesker, træning på skydebanen og at blive firet ned fra en helikopter er blot nogle af de ting, hundene bliver udsat for.

Trænet til forbryderjagt
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Og så står den på miljøtræning. Masser af miljøtræning.

Med mange farlige opgaver er det nødvendigt, at politihundene i USA kan begå sig i alle miljøer og ikke lader sig skræmme, hvis der for eksempel er høje lyde eller glatte gulve.

Når Jesper er færdig med sin del af træningen, flyver han og hundene hen til Jespers amerikanske samarbejdspartner David Klimek og hans hustru Vicky, der sammen har K9 Life USA i Imlay City i Michigan. 

Herfra formidles hundene videre.

David Klimek har omkring 30 politihunde i kennel, der trænes til forskellige formål.
David Klimek har omkring 30 politihunde i kennel, der trænes til forskellige formål.
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Jesper Andersen og David Klimek laver også andet end politihunde. Særligt “personal protection dogs”, som er trænet til at beskytte deres ejere, er i høj kurs.

Disse vagthunde er trænet til på eget initiativ at gå til angreb, hvis nogen overfalder deres ejermand.

- Det stiller kæmpe krav, for hvis hunden analyserer billedet forkert og går til angreb på en mand, der bare løber forbi, så har vi et kæmpe problem. Det er ligesom at gå med en skarpladt pistol hele tiden. Man skal være sikker på, hvilken vej man peger den, og hvordan man håndterer den, siger Jesper.

quote Han sover da også imellem os i sengen, så det bliver hårdt at skulle af med ham

I ni måneder har Jesper Andersen trænet med Uno, der er af racen malinois. Nu skal Uno til Macon County i Alabama og møde sin fremtidige ejer og fører Chandler Guy.

Uno har hurtigt vundet Jespers hjerte med sit høje niveau og imødekommende sind.

- Det bedste, han ved, er at stå i dine arme og blive kælet for. Det er sådan en hund, jeg rigtig gerne vil have, siger han.

- Han sover da også imellem os i sengen, så det bliver hårdt at skulle af med ham. Jeg tror ikke, det bliver uden tårer at aflevere ham.

Uno er blandt andet blevet trænet i at begå sig på skoler, for i USA har politihunde høj risiko for at blive indsat ved skoleskyderier.
Uno er blandt andet blevet trænet i at begå sig på skoler, for i USA har politihunde høj risiko for at blive indsat ved skoleskyderier.

I Alabama glæder Chandler Guy sig til at møde sin nye makker. Faktisk har han ønsket sig en tjenestehund i seks år, og da han så en video af Jespers datter Josefine, der træner Uno, var han overbevist.

- Han er det mildeste væsen, man kan forestille sig. Han vil lege og putte med dig om natten, og når det er tid til at arbejde, er han klar, siger Chandler Guy.

Selvom Jesper Andersen ved, at det er det rette at gøre, gør det stadig ondt at overdrage Uno.

-Det er altid svært at aflevere dem. Man har lyst til at gå over og sige “det er min hund.” Men det er fedt at komme hen og møde Chandler, og jeg ved, Uno kommer et godt sted hen, siger han.

Chandler Guy og Uno.
Chandler Guy og Uno.
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Udover at aflevere Uno har Jesper denne gang også et andet formål med at rejse til USA. Han skal mødes med en politibetjent, som har overtaget en hund, Jesper har trænet.

Det er ikke hvilken som helst betjent. Og det er ikke hvilken som helst hund.

Betjenten hedder nemlig James Prisock, og det var ham, der mistede K9 Exo en juniaften i 2022.

quote Den træning, du gav Exo, reddede mit liv

Når man træder ind på kontoret hos Pascagoula Police Department, er man ikke i tvivl om, at hunden Exo har sat sit aftryk.

Da nyheden om Exos død ramte medierne, sendte folk fra hele verden gaver til narkobetjenten James Prisock for at vise deres respekt og medfølelse, og flere af gaverne er udstillet på kontoret.

- Det er fantastisk, siger James Prisock, der stadig er meget mærket af episoden.

På hylden er nogle af gaverne udstillet.
På hylden er nogle af gaverne udstillet.
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Han har sagt ja til at mødes med nordjyske Jesper Andersen på stedet, hvor Exo blev skudt og dræbt. 

Det er første gang, de to mødes og taler om episoden, som også har gjort stort indtryk på Jesper, der trænede Exo og leverede ham til USA.

- Vi vidste jo godt, at der var en risiko, men når det sker, bliver man mere bevidst om, at det, vi laver, kan have fatale konsekvenser, siger han.

De to mødes i et det skovområde på hjørnet mellem Aster Street og Larkspur Street, hvor Exo opsporede 33-årige Mitchell Wayne Robinson, som er tiltalt for tidligere på dagen at have dræbt en mand med et skud i hovedet.

- Jeg er glad for, at jeg endelig møder dig, siger James til Jesper.

Han fortæller, hvordan Exo den aften i juni 2022 fandt gerningsmanden i det mørke buskads.

Hvordan James hørte to skud, som ramte Exo, og hvordan den korte pause, da skuddene faldt, gjorde det muligt for ham at trække sin egen pistol og uskadeliggøre gerningsmanden.

Jesper Andersen og James Prisock mødes på stedet, hvor Exo blev dræbt.
Jesper Andersen og James Prisock mødes på stedet, hvor Exo blev dræbt.
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Han fortæller også om et syn, der har brændt sig fast på nethinden.

- Jeg så Exo kravle hen mod mig. Han kunne ikke bruge den bagerste del af kroppen. Jeg tænkte ”du godeste, han er blevet lam,” fortæller James til Jesper.

James og Exo blev hurtigt samlet op af en patruljevogn, som satte kursen mod det vagthavende dyrehospital. Men her var der ikke noget at gøre.

Kort efter blev K9 Exo erklæret død.

Trænet til forbryderjagt
Foto: Privatfoto

- Han boede med mig, og han legede med mine børn, siger James Prisock og bliver rørt.

Exo blev hyldet som en helt, og da hans aske blev eskorteret til Pascagoula, stod folk i vejsiden med skilte med tekster som ”vi elsker dig”, og ”vi savner dig Exo”.

- Jeg kan ikke beskrive, hvor fantastisk det var. Exo blev æret som en betjent, efter han døde, siger James.

Nyhedsindslag om Exos sidste rejse.

Efter Exos død valgte Pascagoula Police Department at tildele ham tapperhedsmedaljen for det offer, han gav.

Et offer, der beviser hvor dygtig en politihund, han var.

- Den træning, du gav Exo, reddede mit liv. Jeg har håbet på at kunne møde dig og sige tak, siger James til Jesper Andersen.

Kom helt tæt på Jesper Andersens træning af politihunde i første afsnit af ”Trænet til forbryderjagt” lige her. Serien kan også ses på TV 2 PLAY.

Uno, Rocky og den amerikanske drøm - Trænet til forbryderjagt (S1:E1)

"Trænet til forbryderjagt" er optaget og redigeret af Robert Bedsted.

Denne webdok er skrevet af Josefine Blicher Brader.

Redaktør: Anne Christensen.