Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ivan er et gigahit: - Folk har genkendt os på en familieferie til Tyrkiet

Politihunden Ivan er blevet tre år, men han er stadig meget populær med 12.000 følgere på Instagram.

Se seneste afsnit af ”Ivan – Lovens Lange Snude” nederst i artiklen – hele serien kan streames ved at klikke her.

- Små børn vil kæle for Ivan, og selv store gymnasiepiger vil have et billede med ham.

Nordjylland har fået sig en ny stor stjerne, der suger al opmærksomhed til sig, hvor end han går.

Politihunden Ivan blev landskendt i programmet ”Ivan - Lovens Lange Snude”, som blev sendt på TV2 Nord i 2021 og 2022.

Men selv om det sidste afsnit blev sendt for et helt år siden, har danskerne langt fra glemt den lille uldtot, der var pjattet med kameramikrofonens vindhætte.

- Vi bliver tit genkendt, når vi går en tur eller er på arbejde. Så vil folk hilse på og have et billede – især børnene elsker Ivan, fortæller Ivans ”far”, hundefører Casper Ejsing Jacobsen fra Nordjyllands Politi.

Ivan er mindst lige så begejstret for tegnefilmen "Fantus" som lillesøster. Privatfoto fra Instagram

Fanget mange kriminelle

De to har dannet makkerpar, siden Ivan var hvalp og begyndte sine første tests som bare otte uger gammel.

Siden da er Ivan fyldt tre år og blevet godkendt som gruppe 2-hund, der er det næsthøjeste niveau for politihunde i Danmark. Han har arbejdet på gadeplan i knap halvandet år.

- Han er blevet en rigtig dygtig hund og har allerede haft mange gode ”fangster” – en del narkosager og gerningsmænd, der skulle findes og løbes op, siger politikommissær Casper Ejsing Jacobsen, der leder hundepatruljen ved Nordjyllands Politi.

10 skarpe om politihunde:

  1. Nordjyllands Politi har 28 politihunde: 26 er patruljehunde, mens to er narkohunde.

  2. Patruljehundene er inddelt i grupper: Gruppe 1-hunde, som er de mest rutinerede og bruges til de vanskeligste opgaver (6 stk.), gruppe 2-hunde (9 stk.) og gruppe 3-hunde (6 stk). Derudover har Nordjyllands Politi 5 ikke-godkendte hunde.

  3. Hundene bliver brugt til meget forskellige politiopgaver – bl.a. afsøger gerningssteder, fange gerningsmænd, finde nedgravede ting og finde forsvundne personer.

  4. Alle patruljehunde er af racen schæfer.

  5. Dansk politi har forsøgt at bruge andre lignende racer, men schæferhunden har vist sig at være den bedst anvendelige.

  6. Politiet anvender kun hanhunde som patruljehunde, fordi tæverne ellers forstyrrer hanhundenes koncentration.

  7. Schæfere bliver også brugt som brandhunde, nedgravningshunde og vandsøgshunde.

  8. Når patruljehunden ikke er på arbejde, er den en familiehund. Det styrker samarbejdet og forholdet imellem hund og fører.

  9. Patruljehunde går typisk på pension, når de er otte-ni år.

  10. Politiet fik den første officielle politihund i 1907.

    Kilde: Politi.dk

Trofaste fans af programmet ”Ivan - Lovens Lange Snude” ved, at Ivan har haft problemer med sit bid. Han bed kun med de yderste tænder, når en forbryder skulle holdes fast.

Men det er der kommet helt styr på nu, forsikrer hans politimakker.

- Han bider pænt til, så det kører bare, siger Casper Ejsing Jacobsen.

Faaaaaarrrr! Må jeg ikke godt få den her lillebitte pind med hjem? Ivan har fået helt styr på sit bid. Privatfoto fra Instagram

12.000 følgere på Instagrams

Da seriens første afsnit løb over skærmen i foråret 2021, havde politihunden Ivan kun få følgere på sin nyoprettede Instagram-profil ”politihunden_ivan”.

I dag har den pelsede charmetrold knap 12.000.

- 12.000! Det er en skide hund, siger Casper Ejsing Jacobsen og slår en høj latter op.

Ivan elsker sin "mor" Charlotte, der står for at opdatere de mange fans med billeder fra hverdagen med en politihund. Privatfoto fra Instagram

Det er politikommissærens kone Charlotte, der styrer Ivans Instagramprofil og løbende lægger billeder op for at glæde de mange fans.

- Hver gang hun lægger noget op, kommer der vildt mange kommentarer. De elsker allermest billeder af Ivan og mine børn sammen. De får mange flere likes end billeder, hvor han er på arbejde som politihund, siger Casper Ejsing Jacobsen, der stadig i dag er overrasket over hvor populær, Ivan er blevet.

Hvert enkelt billede kan få flere tusinde likes. Og hilsnerne kommer fra hele landet – endda helt fra Bornholm. Makkerparret blev også engang genkendt på en familieferie til Tyrkiet.

- Er det ikke jer fra det dér program, fortæller lederen af hundepatruljen ved Nordjyllands Politi.

Ivan er en naturlig del af familien, når han ikke er på gaden for at fange forbrydere. Privatfoto fra Instagram

Sender fødselsdagshilsner til fans

De mange tusinde fans nøjes ikke bare med at sende kærlighed afsted på de sociale medier og hilse på rundt omkring i landet.

De skriver også til Casper Ejsing Jacobsen i håbet om at få en privat hilsen på en særlig dag.

- Min søn fylder ni år på lørdag – vil dig og Ivan ikke sende en videohilsen til ham, fortæller politikommissæren om de søde forespørgsler.

De tror jo, Ivan stadig er den dér lille otte uger gamle, søde uldtot af en hvalp

Casper Ejsing Jacobsen, hundefører ved Nordjyllands Politi

- Så sidder mig og Ivan og laver en video til dem. Faktisk kan vi ikke få os til at sige nej, for når nu vi har lavet til én, vil vi jo også gerne lave til de andre, siger den lune betjent, der gætter på, han har lavet under 100 videohilsener.

De mange små fans er heldigvis søde til at gengælde tjenesten.

- Så får vi videoer tilbage, hvor mødrene filmer, at deres børn sidder og ser programmet om Ivan i fjernsynet. Eller at deres hund sidder og kigger med. Det er ret hyggeligt.

Trofaste fans kender også Ivans makker, han ofte rykker ud sammen med - "Hyænen" Odin. Privatfoto fra Instagram

Fortæller røverhistorier

Selv et år efter, den seneste sæson af serien om Ivan rullede over skærmen på TV2 Nord, ringer telefonen ofte hos den erfarne hundefører.

- Folk vil have os ud og holde foredrag i hundeklubber, loger og alt sådan noget. De har mange spørgsmål og vil høre alle røverhistorierne, men dét, de helst vil vide, er, hvad det kræver at træne en politihund. Hvordan træner jeg bedst min egen hund, giver den miljøtræning og så videre, lyder det fra Casper Ejsing Jacobsen.

Han er jo med til at vise en anden side af politiet, end at vi bare er sådan nogle, der ”slår folk i hovedet”

Casper Ejsing Jacobsen, hundefører ved Nordjyllands Politi

De helt små er nok Ivans allerstørste fans. Børnehaveledere ringer ofte og beder om et besøg. Noget, den populære duo gerne gør. Men. De små glemmer bare én ting, når de står dér helt fremme ved havelågen og glæder sig til at se os, fortæller betjenten med et smil.

- De tror jo, Ivan stadig er den dér lille otte uger gamle, søde uldtot af en hvalp. Når der så springer en 36 kilo tung politihund ud, så rykker de lige to meter tilbage.

Der er sket en del med Ivan, siden han som hvalp var med i første afsnit af dokumentaren "Ivan - Lovens Lange Snude" i foråret 2021.

Nej tak til reklamer

I det øjeblik Ivans Instagramprofil passerede de 9-10.000 følgere, blev der også kommerciel rift om politihunden.

- Så ringede flere firmaer og ville have Ivan til at promovere deres mad, tøj og seler til hunde, for så kom han jo pludselig ud til mange potentielle kunder, fortæller hundeføreren.

Men hver eneste anmodning blev returneret med et pænt ”nej tak”.

- Vi har ikke startet Ivans profil op for at tjene penge på det. Den blev lavet, så seerne kunne følge med og skulle egentlig bare lukkes ned, når serien var slut. Den slags reklamer skal en politihund ikke være med i.

God omtale for politiet

Ivan er først og fremmest en politihund, der er trænet til at fange forbrydere, finde forsvundne personer og genstande – og generelt skabe tryghed for dig og mig.

Derfor kan Casper Ejsing Jacobsen af og til blive nødt til at takke nej til en selfie og et kram, hvis Ivan er på arbejde eller hviler ud efter en hård indsats.

- Men det forstår folk altid – jeg har aldrig fået negative kommentarer på det.

Bedste venner - både på job og derhjemme. Privatfoto fra Instagram

Selv om karrieren kører på skinner, så kan man da også sagtens charme andre, mens man gør det.

- Jeg ved, at vores kommunikationsafdeling er rigtig glad for Ivan. Han er jo med til at vise en anden side af politiet, end at vi bare er sådan nogle, der ”slår folk i hovedet”. Her kan man jo også se, at politihunde ikke bare løber hen og bider uden grund, som nogen tror, fortæller Casper Ejsing Jacobsen.

Ivan er også ofte med til politiets Åbent Hus-arrangementer og ude på skoler for at møde eleverne, når hans træner skal fortælle om arbejdet som politimand.

- Jeg håber da, det kan inspirere nogen derude til at ville blive betjent, siger Casper Ejsing Jacobsen.

Vindblæs Skole fik fint besøg af Ivan og hundefører Casper Ejsing Jacobsen i påsken, da makkerparret skulle efterforske et "mystisk" gækkebrev. Privatfoto fra Instagram

Gaflede vindhætten - endelig

Antallet af følgere på Instagram stiger stødt for hver gang, TV2 Nord genudsender ”Ivan - Lovens Lange Snude”.

Derfor er det også nærliggende at spørge manden, der har trænet Ivan, siden hunden var bare otte uger gammel, om han er klar på at være med i endnu en sæson af den populære serie.

- Jeg var meget kritisk over at skulle være med i starten, fordi vi bliver eksponerede. Men det har været en god oplevelse, så hvis Robert (Bedsted, TV2 Nords journalist/fotograf, red.) ringer, kan det da godt være.

Mens Ivan venter på at se, om han igen skal være hele Danmarks kæledægge, kan han passende lege med kameraets vindhætte, som han endelig fik vristet fra fotograf Robert Bedsted, da optagelserne til sidste afsnit af den populære serie var i kassen.

VIDEO: Se seneste afsnit af "Ivan - Lovens Lange Snude" her:


Drama indtil allersidste minut: - Det var en vild kamp

Foto: Claus Fisker (Scanpix)

Igen blev en 18-årige AaB-midtbanekomet redningsmanden for det nordjyske hold.

AaB kom fredag aften til Vejle for at vinde mod 3F Superligaens bundprop, der ikke har fået et eneste point i de første 10 spillerunder.

Men sådan gik det ikke.

Efter 50 minutter stod der nemlig 2-0 til Vejle, og forhåbningerne om den første sejr i 11 kampe kunne høres i hele trekantsområdet.

Men to AaB-mål i anden halvleg af Oliver Ross og den unge Mads Bomholt sikrede ét point til aalborgenserne, der store perioder var det bedste hold på banen.

- Det var ikke det, vi kom for. Det var at vinde. Men når man er bagud 2 -0 og kommer tilbage, synes jeg egentlig, at man kan stå med en okay følelse efter kampen, siger Oliver Ross til TV2 Nord.

Mogens Jørgensen

Journalist

Lynanalyse

AaB har kun at takke sig selv for, at det kun blev til et point mod det absolutte dårligste hold i 3F Superligaen.

Det uafgjorte resultat kan man så takke unge Mads Bomholt for, da han scorede et næsten identisk mål, som da han sikrede AaB en 2-1-sejr mod Lyngby for tre kampe siden. I aften kom han på banen i anden halvleg og udlignede Vejles føring til slutresultatet 2-2.

Og AaB kan også takke målmand Vincent Muller for en fantomredning i overtiden. Ellers havde Vejle løbet med alle tre point.

Men AaB kan ikke takke hinanden for, de ikke fik scoret på alle de store chancer, de havde i første halvleg. Her kunne AaB have punkteret kampen fuldstændig, men de store chancer blev misbrugt. Nu må man “nøjes “ med ét point.

Kampen i Vejle bar præg af, at begge hold gik efter tre point. Det skabte masser målchancer, masser af tekniske fejl og et kaotisk spil, der konstant bølgede frem og tilbage.

Det har næppe været mange rolige øjeblikke for de to cheftrænere.

- Det var en vild kamp, synes jeg. Der skete mange ting hele tiden, siger Oliver Ross.

Ung midtbane-komet gør det igen

Mads Bomholt fik igen en hovedrolle, da han blev indskiftet i anden halvleg.

Den 18-årige AaB-midtbanemand scorede nemlig det afgørende mål med 10 minutter tilbage af kampen. Med et velplaceret skud uden for feltet, lavede han nærmest en kopi af det sejrsmål, han scorede mod Lyngby for et par uger siden.

Du kommer ind og så afgør det hele?

- Ja, det gør jeg. Jeg får lavet et rigtig, rigtig vigtigt mål, som sætter os lidt i gang, og så presser vi egentlig på til det tredje mål, siger Mads Bomholt til TV2 Nord.

Men det var faktisk Vejle, der var tættest på sejrsmålet. I tråd med kampens generelle kaos fik Vejle prikket bolden ind over målstregen efter et hjørnespark. Men målet blev underkendt for en snæver offside dybt inde i overtiden.

AaB kommer op på 13 point og hopper op på 8. pladsen, inden resten af Superliga-holdene skal spille i weekenden.


Frederik håber på handling efter rystende rapport

Limfjorden og Mariager Fjord er nogle af de områder, der er hårdest ramt af iltsvind, viser en ny rapport. Iltsvindet er på det højeste niveau i 22 år, og der er brug for at handle hurtigt, mener lystfisker Frederik Frederiksen, som ofte forsøger at fange fisk i Limfjorden.


Professor om hemmeligt notat: Alle advarselslamper blinkede rødt

Økonomien var så dårlig på Frederikshavn Havn, at alle advarselslamper lyste konstant rødt allerede tilbage i starten af 2022. Det fastslår professor i økonomi ved Aalborg Universitet Niels Dechow.

Der er behov for likviditet her og nu til Frederikshavn Havn. Det fastslår et notat fra januar 2022. Et notat som Frederikshavn Kommune selv har udarbejdet på baggrund af tal fra havnen.

Professor i økonomi Niels Dechow har gennem længere tid fulgt sagen om den omstridte havn, der i foråret mistede sin selvstændige status som kommunal selvstyrehavn på grund af økonomisk kollaps.

I maj måtte Frederikshavn Kommune overtage Frederikshavn Havn og samtidig en gæld på 1,7 milliarder kroner.

Det undrer økonomiprofessoren, at det tilsyneladende kom som en overraskelse, at økonomien ikke hang sammen, for allerede tilbage i januar 2022 så det dårligt ud – ligesom prognoserne heller ikke var optimistiske.

- Det er utvetydeligt klart, at der skal ske noget, der skal en forandring til, siger Niels Dechow på baggrund af at have læst kommunens eget notat om såvel drift som likviditet på Frederikshavn Havn.

Notat Frederikshavn Havn

Omsætningen er for lav

Kommunens egen vurdering var allerede på det tidspunkt, at omsætningen ganske enkelt er for lav i forhold til renter og afdrag på havnens gæld, som på daværende tidspunkt er på 1,5 milliard kroner.

- Man skal være forholdsvis ubehændig med tal for ikke at se, at der er et problem, fastslår Niels Dechow.

 Han bemærker sig især to problemstillinger, nemlig det at havnen har store lån og lille omsætning.

- Når omsætningen er for lille i forhold til den afdragsbyrde, der er, kan det ikke gå videre på lang sigt, siger han.

 I følge økonomiprofessorer så blinker alle advarselslamper allerede i begyndelsen af 2022.

 - Jeg vil sige, de lyser konstant allerede på det tidspunkt, de er røde, fastslår han og tilføjer, at det der er rigtigt alarmerende er, at driften ikke tilnærmelsesvis kan dække afdragene på lånene. På det tidspunkt burde man nok ligesom havde sat sig ned, og nu skal vi have en uvildig analyse af hvad der egentlig foregår i forhold til at skabe en forretningsmodel, der fungerer for havnen, lyder det fra økonomiprofessoren.

Se hele indslaget her:

Redningsforsøg realiseres ikke

 Et halvt år senere får Frederikshavn Havn udarbejdet en plan med seks forslag til at skaffe penge i kassen.

Ingen af de forslag bliver dog godkendt på borgmesterkontoret og senere i byrådet. Redningsaktionen af havnen udeblev. I stedet overgik havnen til at blive kommunalt ledet.

Den besked kom på et pressemøde i april, da borgmester Birgit S. Hansen (S) fortalte, at der ikke var flere penge i havnen, som nu havde afleveret nøglerne bogstaveligt talt til Frederikshavn Kommune.

Med nøglerne følger en gæld til kommunens borgere på 1.7 milliarder kroner, og havnen skønnes at koste kommunekassen 62 millioner kroner om året.

- I bagklogskabens lys skulle man helt sikkert nok have grebet ind tidligere, lyder det fra økonomiprofessor Niels Dechow, som tilføjer, at problemet kort før kollapset var, at de store investeringer på havnen betød, at havnen var 'to big to fail', som han udtrykker det.

- Man havde sat sig i nogle investeringer, hvor der ikke var nogen vej tilbage,  så jeg kan måske godt forstå logikken i, at man ikke trækker i nødbremsen der, lyder det afslutningsvist fra Niels Dechow.


Thy-duo indtager København med nyt program i P3: - Det bliver krydret med lidt Thy

MD-Duo gæster P3 studiet i deres helt eget program "Godav venner - Fra Thy til Kjøwenhavn". De to thyboer skal bedømme københavnske trends.

To timer hver uge skal to ærkethyboer teste københavneriet. Og hele Danmark kan lytte med.

Martin Dinitzen og Dennis Kristensen fra MD-Duo skifter nemlig musikscenen ud med et radiostudie i København. Det er en stor omvæltning, hvis man spørger de to musikere. Her bliver de udsat for alverdens københavnertrends, som de skal anmelde.

- Det er noget helt andet – vi er gået ind i det her med indstillingen om at være os selv, hygge os og få spillet noget af vores musik, siger drengene.

Og der er ingen tvivl om, at den glade duo er populær i Thy, men nu håber de også at kunne charmere sig ind på folkefærdet på den anden sidde af landet, når de skal have et radioprogram på P3.

- Programmet bliver krydret med en masse Thy, siger Martin Dinitzen, MD-Duo.

I sommerferien ringede P3, og et nyt eventyr åbnede sig op for dem begge. De skulle godt nok stadig stå foran mikrofonerne, men ikke have direkte kontakt med publikum.

- Vi var ikke i tvivl, da de ringede – det lyder sjovt og en anden måde at gøre det på. Så det ville vi gerne være en del af. Vi er sindssygt stolte over, at der er en stor kanal, der vil have et program med os, fortæller Dennis Kristensen, MD-Duo.

Privatbillede.

Den thyske charme indtager radioen for første gang på søndag, og der er ingen tvivl om, at der allerede flyver små sommerfugle rundt i maven.

- Vi er sindssygt spændte på, hvordan københavnerne vil tage imod os. Men vi tror på, at når musikken spiller, så er alt godt, uddyber drengene.

Kulturforskelle og kulturchok

Programmet kommer til at handle om de unge mænd og de kulturforskelle, der kan være i et ellers ret småt land. 

Foruden at give københavnerne et kulturchok vil de selv skulle smage på, hvad storbyen har at byde på.

- Drengene skal bl.a. smage på lidt københavner-bagværk, som jeg er sikker på, de vil kunne lide - jeg tror mere, det er prisen, der bliver svær at sluge, fortæller produceren på programmet, Birk Hansen. 

Det er ikke helt tilfældigt, at P3 vælger at søge til det nordvestlige Jylland for at finde deres nye værtspar. Der kan nemt gå københavneri i det, fortæller Birk Hansen, der til daglig også sidder som producer på flere weekendprogrammer på P3.

Programmet "Godav venner -  Fra Thy til Kjøwenhavn" er en del af P3's talentprogram, der har udviklet en del talenter gennem tiden, så derfor ser produceren heller ikke nogen grænser for, at MD-Duo også kunne blive et hit.

- De bringer noget helt specielt energi ind til studiet. Vi har alle en vision om at give kærlighed til både København og Thy - vi gør det bare meget forskelligt, fortæller Birk Hansen, der glæder sig til at programmet går i luften på søndag. 

"Godav venner - Fra Thy til Kjøwenhavn" bliver sendt hver søndag på P3 i hele oktober.


AaB-angriber inden kamp: - Det bliver ikke i dag

AaB møder om en times tid bundholdet Vejle BK, der endnu ikke har vundet en kamp i Superligaen.

Ifølge AaB's angriber Oliver Ross bliver det heller ikke i dag - fredag - at vejlenserne får tre point på kontoen.

- Det bliver ikke i dag, men det er klart, at vi kommer selvfølgelig stadig med stor respekt, selvom de ikke har vundet, lyder det fra Oliver Ross, da TV2 Nords mand på stedet fanger ham inden kampen.

Taber Vejle til AaB, vil holdet udligne med rekordindehaveren for flest nederlag i træk, som indehaves af Lyngby med 12 nederlag. Den rekord blev dog sat, da Lyngby i 2001/02 måtte spille med amatører, efter klubben gik konkurs i løbet af sæsonen.

Se hele interviewet her: