Seneste nyt

fra Nordjylland

229 stillinger nedlægges i gigantisk sparerunde

Der er varslet en massiv fyringsrunde på Aalborg Universitetshospital og på Regionshospitalet i Hjørring.

I alt skal der nedlægges 229 stillinger, der enten er fyringer eller omplaceringer.

Det fortæller kredsforkvinde i kreds Nordjylland i Dansk Sygeplejeråd, Christina Windau Hay Lund.

- Der er selvfølgelig kæmpe frustration og uforståenhed. Vi har vidst i lang tid, at der skulle spares, men vi har igennem lang tid gjort opmærksom på, at der er brug for mere personale, siger hun.

Region Nordjylland skal nemlig spare 280 millioner kroner på sundhedsområdet. En besparelse, der er udmøntet sådan, at alle afdelinger skal spare fire procent. Det fik 8. november cheflægen på Farsø Sygehus til at foreslå, at man skulle lukke et sygehus i Nordjylland.

Aalborg sygehus universitetshospital
Foto: Aalborg Universitetshospital

Og for to uger siden kom det frem, at regionen havde tænkt sig at spare en akutsygeplejerske væk på skadestuen i Aalborg i nattetimerne mandag til torsdag. Men hvordan resten af besparelserne ville ramme, har man ikke vidst før nu.

- Det er helt uforståeligt og utroligt trist, at der skal nedlægges så mange stillinger i en tid, hvor ventelisterne er lange, hvor arbejdspresset for de ansatte er urimeligt stort, og hvor politikerne taler om, at der er behov for mere personale – helst på fuld tid, siger Christina Windau Hay Lund.

Planerne siger, at der skal nedlægges 64 stillinger på Regionshospitalet og 165 på Aalborg Universitetshospital. Den foreløbige fordeling på personalegrupper er cirka 28 læger, cirka 113 sygeplejersker og sosu'er samt cirka 85 i andre faggrupper.

Men efter et halvt år med ansættelsesstop er mange af stillingerne ubesatte. 

- Lige nu kæmpes der for at få nedbragt antallet af fyringer og omplaceringer, for det er helt absurd, at der skal fyres sygeplejersker og andet personale, når vi faktisk har brug for det modsatte. Men både fyringer og nedlæggelsen af de mange ubesatte stillinger rammer nordjyderne i form af dårligere service og længere ventelister. , siger kredsforkvinden, og fortsætter:

- Stillingerne er jo oprettet af en grund. Samtidig har personalet håbet og satset på, at de ledige stillinger blev besat, for de mangler deres kolleger. Nu bliver arbejdspresset endnu højere, end det var i forvejen. Og vi risikerer, at sygeplejerskerne mister troen på, at det danske sundhedsvæsen nogensinde bliver bedre, siger Christina Windau Hay Lund.

TV2 Nord arbejder på at få en kommentar fra Region Nordjylland.