Analyse: Han var ikke, men han blev en stemmesluger

Søren Wormslev
Politisk analytiker, TV2 Nord
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Da Jakob Axel Nielsen i 2005 gjorde sin entré i Folketinget, skete det med beskedne 387 personlige stemmer i ryggen. En anden nordjysk konservativ kandidat, Per Larsen, fik lidt flere stemmer. Men da listestemmerne blev lagt til - som de skal - var det Jakob Axel Nielsen, der fulgte med den ubestridte frontfigur i landsdelen, Lene Espersen, til Christiansborg.

Ved valget to år senere, hvor den unge jurist få måneder tidligere var blevet minister, 17-doblede Jakob Axel Nielsen sit personlige stemmetal og blev genvalgt med hele 8182 stemmer. Hans navn stod kun på stemmesedlen disse to gange; inden hans anden valgperiode udløb, havde han i 2010 forladt politik, tydeligt skuffet over, at Lene Espersen, der nu var partileder, tidligere samme år havde valgt, at han ikke mere skulle være minister.

Hans farvel skete, skrev han i et brev til sin kredsbestyrelse, "med meget stort vemod og en klump i halsen".

Comeback er ikke ny tanke

Nu kommer Jakob Axel Nielsen og Per Larsens navne igen til at stå sammen på den nordjyske stemmeseddel. Per Larsen kunne ved det seneste folketingsvalg i 2019 krone mange års ihærdigt arbejde med en plads i Folketinget. Han sikrede, takket været 1625 personlige stemmer, på ny Det Konservative Folkeparti i Nordjylland en repræsentant på Christiansborg.

Ved valget i 2015 - hvor Lene Espersen havde forladt politik - formåede partiet for første gang i årtier ikke at få valgt et folketingsmedlem i Nordjylland.

Man skal ikke lede længe i Det Konservative Folkeparti for at finde dem, der syrligt noterer, at Jakob Axel Nielsen forlod politik, da det var svært, og partiet var i krise, og nu, da partiet har fremgang, melder han sig så på banen igen.

Selv bedyrer han, at tanken om et comeback ikke er af nyere dato og derfor ikke skyldes Det Konservative Folkepartis nuværende gunstige position.

Ingen spidskandidat i Nordjylland

Han har luftet sine planer om at stille op igen internt i partiet i flere år. I konservative kredse i Aalborg har flere set dette som en oplagt mulighed for at gøre den tidligere minister til spidskandidat i Nordjylland ved et kommende folketingsvalg.

En sådan post - som spidskandidat - har partiet i en årrække haft. Valgteknisk betyder den ikke noget (modsat i partier, der opstiller på partiliste). Men spidskandidaten har været dén, partiet har brugt flere ressourcer på at markedsføre.

Uden for Aalborg har andre i partiet ment, at Per Larsen, der i 2019 igen sikrede partiet en plads på borgen, og som siden som sundhedsordfører har haft en høj profil i hele corona-perioden, burde være selvskreven frontfigur.

I mellemtiden har partiet besluttet, at man ikke vil benytte spidskandidat-titlen mere. Men man har i den nordjyske storkreds vedtaget, at partiet ud fra ændrede muligheder i valgloven vil have en såkaldt prioriteret kandidat - og til dette har man valgt Per Larsen. 

Og mens Jakob Axel Nielsen i 2005 altså slog Per Larsen på målstregen, er chancerne lige nu store for, at der ved et kommende valg kan blive et mandat til dem begge. P.t. står Det Konservative Folkeparti i meningsmålingerne til en fremgang så stor, at det næste gang sandsynligvis bliver til mere end det ene nordjyske mandat.

Konservativets opstilling til næste valg

I de tre Aalborg-kredse vælger man sidst på måneden, hvem der skal være kandidater, og i Aalborg Vest indstilles altså Jakob Axel Nielsen som ny kandidat. Han afløser i givet fald som folketingskandidat den nuværende rådmand Morten Thiessen.

Uden for Aalborg er kandidat-feltet på plads. Det ligger fast, at Per Larsen stiller op i Frederikshavnkredsen, mens byrådsmedlem Mette Jensen i Hjørringkredsen afløser byrådskollegaen Per Møller som folketingskandidat. I Himmerland er byrådsmedlem Mikkel Højsleth fra Rebild ny kandidat, mens viceborgmester Jens-Henrik Kirk genopstiller i Mariagerfjordkredsen.

I 2019 var journalist Mia Tang eneste kvindelige kandidat i Nordjylland for partiet. Hun markerede sig blandt andet (stik imod partilinjen og ikke til udelt tilfredshed hos de andre kandidater, hvoraf mange var byråds- eller regionsrådsmedlemmer) som modstander af dobbeltmandater. Hun genopstiller i Brønderslevkredsen - og er i mellemtiden i øvrigt nyvalgt som byrådsmedlem i Dragør.

I Thistedkredsen har man også denne gang en kvindelig kandidat - og én, der formentlig kan samle mange stemmer lokalt, hvor partiet traditionelt står stærkt og tidligere har haft plads på Christiansborg. Kredsen repræsenteres ved næste valg af den tidligere Venstre-borgmester i Thisted Lene Kjelgaard Jensen, der i dag er konservativt byrådsmedlem.

Forsiden lige nu

130524 Vestre landsret mia pieg 16037

Stemplet som ’utroværdig’: Forsvarer forventer, at drabsdømtes forklaring bliver ’nogenlunde den samme’

160823 Mette besøger safe House kasc 9527

play Andre storbyer kigger mod Aalborg: Den eneste af sin slags i Danmark

130524 13524 Tina landbo og Gitte syvsten og Peter Madsen brst 16068

play Stor pose penge sikrer hjælp til seksuelt misbrugte: - Det er så fantastisk

landin

Nedslående nyt - Landin misser semifinale

anders dam

Kæmpe erhvervsprofil til nordjysk turist-mekka

130524 Vestre landsret mia pieg 16037

Stemplet som ’utroværdig’: Forsvarer forventer, at drabsdømtes forklaring bliver ’nogenlunde den samme’

160823 Mette besøger safe House kasc 9527

play Andre storbyer kigger mod Aalborg: Den eneste af sin slags i Danmark

130524 13524 Tina landbo og Gitte syvsten og Peter Madsen brst 16068

play Stor pose penge sikrer hjælp til seksuelt misbrugte: - Det er så fantastisk

landin

Nedslående nyt - Landin misser semifinale

Til forsiden

Til forsiden