Bente har levet på gaden: - Det er så svært at abstrahere fra at fryse
Den iskolde start på vinteren kan mærkes hos Aalborgs væresteder og varmestuer.
For nogle år siden levede Bente Brink Hansen i en periode som hjemløs.
Hun har stadig sin gang hos spise- og værestedet Café Parasollen, hvor hun i dag står for at uddele Hus Forbi-avisen til sælgerne. Selvom hun er væk fra det hårde gadeliv, glemmer hun aldrig, hvordan det var.
- Det betyder så meget, at du kan komme ind et sted og få varmen, for det er så svært at abstrahere fra, at du hele tiden fryser. Når hele dit liv er på gaden, og du hele tiden fryser, du er våd, du er utilpas. Og du skal egentlig gøre mange andre ting, men hele din krop mærker bare, hvor stressende det er, fortæller Bente Brink Hansen, der nu er næstformand i Hus Forbi.
Derfor ved hun også, hvor vigtigt det er, at der altid er et sted, hvor man kan komme ind og få varmen.
- Og få lov til at komme ind og få et bad, få noget tørt og varmt tøj på, og så bare få lov til at synke ind i det velvære, og mærke: lige nu er det faktisk rart. De der små pusterum betyder meget i et liv, der er så stressende og hårdt, fortæller hun.
Fuldt hus - men ingen afvisninger
I Aalborg er kommunen og de forskellige NGO´er, der hjælper byens mest udsatte, gået sammen i den såkaldte Aalborg-model.
Det betyder, at der altid er et sted i byen, der har åbent, nat og dag. Når ét sted lukker, åbner det næste, og derfor er der også altid et sted at komme i ly, og få et måltid mad.
Og med vinterens komme, er der kommet ekstra tryk på.
- Vi er fyldt op på den måde, at vi har et gennemsnit på 30, der kommer ind hver nat, for at have et sted at sove – og vi har 22 sengepladser, fortæller Jonas Jakobsen, der er regionschef i Kirkens korshær.
Og selv om der er fyldt op, afviser de ingen ved døren. Alle har mulighed for at tilbringe natten under tag.
Giv tøj, du selv vil bruge
Mange steder er der også uddeling af rent, varmt tøj og soveposer.
- Vi har stadig nogen, der gerne vil sove ude, selv om det er vinter, koldt og vådt. Derfor har vi altid brug for gode varme soveposer, som vi kan dele ud.
Varmestuerne og værestederne kan altid bruge mere varmt tøj og flere soveposer, så ligger man inde med noget i god kvalitet, tager de meget gerne imod donationer. Bare man husker én ting:
- Det skal være noget tøj, du selv tænker, at du vil kunne holde varmen i. Ellers kan vores brugere heller ikke holde varmen, forklarer Jonas Jakobsen.