Det hele begyndte med et simpelt spørgsmål – sidste år omsatte de for 400 millioner kroner


Vækkeuret ringer klokken 6.30.

Christoffer Bak står ud af sengen og går direkte ud på badeværelset og ind under bruseren. Her bader han i iskoldt vand i to minutter.

Chokket fra den isnende kulde er nødvendigt, for 30-årige Christoffer er ikke et morgenmenneske. Slet ikke.

Men han vil gerne tidligt i gang med dagen, og efter badet drikker han en kop kaffe med kæresten Simone i deres fælles lejlighed i Aalborg, inden de kysser hinanden farvel og tager afsted.

Se ”Manden med de perfekte bukser” her – fortællingen fortsætter under programmet:

- Jeg arbejder nok 70 timer om ugen, så det er vigtigt at komme tidligt i gang, så man stadig kan have en god aften, siger Christoffer Bak.

Simone sætter kursen mod universitetet, hvor hun læser til læge, og Christoffer tager ind på Shaping New Tomorrows hovedkontor i Aalborg.

- Vi ses, siger Christoffer og blinker til Simone.

quote Fuck it. Let’s do it!

Christoffer Bak har ikke nemt ved at sidde stille for længe. Der skal helst ske noget. 

Sådan var det også, da han sammen med vennerne Christian Aachmann og Kasper Ulrich som 21-årig fik idéen om at starte en tøjvirksomhed.

IMG_1466

Det skulle ikke være hvilken som helst tøjvirksomhed. Vennerne ville sælge de perfekte bukser.

”Fuck it. Let’s do it,” sagde de til hinanden og købte en envejsbillet til Christoffer til Portugal, hvor der er en stor tekstilindustri, og hvor flere europæiske modehuse får syet deres tøj.

I fire uger rejste den dengang 21-årige aalborgenser rundt i landet med et spørgsmål:

- Can you help me make the perfect pants?


I begyndelsen var det svært at komme ind hos tøjproducenterne - blandt andet fordi mængden af bukser, der skulle produceres, var for lille.

Men hos et mindre værksted var der bingo, og det lykkedes at få en kollektion hjem fra Portugal i 2015.

Christoffer, Christian og Kasper lejede et ”smadret butikslokale” i Jens Bangs Gade, og det første par bukser blev langet over disken.

- Folk udefra syntes nok, at vi var meget optimistiske og en anelse naive. Der er ikke nogen tvivl om, at det primært var os, der troede på, at det her kunne lykkes, siger Christoffer Bak og griner.

En lille aalborgensisk perle


Da Christoffer og kæresten Simone mødte hinanden, var tøjvirksomheden Shaping New Tomorrow først og fremmest en ”lille aalborgensisk perle”, som Simone beskriver det.

Nogle dage kom der kun en enkelt kunde i forretningen i Jens Bangs Gade.

13220541_10156906624660187_3430461059008992956_o

Lige så stille spredte rygtet sig dog om de tre venner, der efter sigende solgte de perfekte bukser, der både så godt ud, og som var behagelige at have på.

quote Folk udefra syntes nok, at vi var meget optimistiske og en anelse naive

Christoffer Bak

Der kom mere og mere vind i sejlene, og da der blev råd til det, rykkede butikken ind på Boulevarden i Aalborg.

Og så skete der endnu en gang noget skelsættende.

- En af vores gode kammerater foreslog os, at vi skulle melde os til Løvens Hule, siger Christoffer Bak.

Løvens Hule


- Hej. Jeg hedder Christoffer. Jeg har sammen med mine to makkere, Kasper og Christian, skabt tøjkonceptet ”Shaping A New Tomorrow”.

I april 2018 tonede de tre unge aalborgensere frem på TV-skærmene i de danske hjem i bedste sendetid på DR.

De havde gjort, som deres kammerat foreslog, og meldt sig til Løvens Hule. 

Nu stod de foran løverne og bad om 500.000 kroner for fem procent af virksomheden, der dengang i 2018 havde en forventet omsætning på 10 millioner kroner.

snt2
Foto: Pressefoto

Løverne var imponerede over de unge mænd og deres produkt. Men ikke alle var interesserede i at komme med på rejsen.

- Jeg tror desværre, det bliver svært for jer, for der er så mange i gamet, lød det fra investoren Christian Stadil.

Iværksætterne Birgit Aaby og Jesper Buch var mere optimistiske, og efter en forhandling endte de med hver især at give 250.000 kroner for ti procent af tøjvirksomheden.

Hvad de ikke vidste dengang var, at Shaping New Tomorrow ville blive lidt af et iværksættereventyr, og at de netop havde truffet en rigtig god beslutning.

quote Der har været rigtig mange tidspunkter, hvor det har været megasvært, og hvor man tænker: ”Kan vi overhovedet klare det her?”

Historien om den succesfulde iværksætter bliver fortalt igen og igen i medierne. 

Men succesen kommer ofte med en pris.

Unge iværksættere

Danskerne bliver iværksættere som aldrig før.

I 2020 toppede antallet af nye iværksættere, da 23.200 startede en ny virksomhed.

Især de unge står for en stor del af stigningen, og 4900 af de nye iværksættere i 2020 var i alderen 18-29 år.

Kilde: Danmarks Statistik

For Christoffer Bak har de 70 timer lange arbejdsuger betydet, at der ikke har været meget tid til venner og familie.

- Der er selvfølgelig nogle omkostninger ved at arbejde så meget, som det nu engang kræver at starte en virksomhed fra bunden. Vi har levet vores 20’ere anderledes end stort set alle andre, jeg kender, siger han.

Shaping New Tomorrow
Foto: Jakob Kaldahl Friberg

Det kan næsten heller ikke undgås, at der opstår uenigheder, når man er tre venner, der arbejder på at skabe en international virksomhed.

- Tonerne har virkelig kunnet gå højt, men vi har altid løst det. Der har aldrig været en periode, hvor vi ikke har kunnet snakke sammen, siger han.

15 timers arbejdsdage


Den aften, hvor afsnittet af Løvens Hule med Shaping New Tomorrow rullede over skærmen, blev der skrevet et nyt kapitel i historien om Christoffer, Kasper og Christian.

- Vi sad og så det sammen, og vi nåede ikke at se mere end et par minutter, før mail og kundeservice eksploderede, fortæller Christoffer Bak.

Tre dage efter udsendelsen var lageret nærmest tømt, og Shaping New Tomorrow kæmpede pludselig for at følge med efterspørgslen.

I den efterfølgende periode måtte de arbejde op mod 15 timer om dagen, og der gik fire måneder, før de igen kunne følge med.

Siden da har Shaping New Tomorrow oplevet massiv vækst. 

I april 2023 har virksomheden 10 butikker i Danmark og Tyskland med i alt 186 medarbejdere, og det seneste regnskabsår bød på en rekordomsætning på 400 millioner kroner.

Når de åbner en ny butik, står folk i kø for at komme ind.

Sådan var det også i marts 2023, hvor Shaping New Tomorrow åbnede deres største butik til dato på 320 kvadratmeter i Købmagergade i København.

- Det giver en kæmpe glæde og stolthed, at vi har lavet noget, som folk gider stå i kø for. Det er jeg mega taknemmelig for. Det er ikke noget, man vænner sig til – det er exceptionelt hver gang, siger Christoffer Bak.

En vild rejse


Christoffer Bak beskriver den rejse, han har været på sammen med sine to barndomsvenner, som ”helt vild”.

En rejse, der begyndte, da han som 21-årig tog til Portugal og stillede det helt rigtige spørgsmål.

Nu er Christoffer, Kasper og Christian 30 år gamle. Ambitionerne er gigantiske, holdet knokler for at få succes med Shaping New Tomorrow som international virksomhed, og de er godt på vej.

Og så er de stadig gode venner.

- Jeg tror godt, at vi tre kan holde ud i 20 år endnu. Jeg er superglad for det sted, vi er nået til i vores venskab, og jeg tror, vi bliver gamle sammen, siger Christoffer Bak.

Se ”Manden med de perfekte bukser” her:

Manden med de perfekte bukser