Frustreret og vred mor: - Mit barn tvinges til at gå i skole
Foto: Privatfoto
Sådan ser den typiske eksamen ud i Folkeskolen nu til dags.
Det er blevet den nye normal, at afgangselever møder ind på skolen i læseferien. Det mener en nordjysk mor dog, ikke er den rigtige vej at gå.
- Jeg bliver faktisk rigtig frustreret og rigtig vred over, at mit barn skal tvinges til at gå i skole en halvanden måned mere end mange andre, siger Anja Åkesson, der er mor til en 9.klasses elev på Nr. Uttrup skole.
Hun undrer sig over, at de dage, man før skulle forberede sig hjemme til eksamen på, nu er rykket til skolebænken.
- Jeg synes, det er noget underligt, at man trækker det ned over hovedet, at de skal gå i skole helt indtil den sidste eksamen, fortæller hun til TV2 Nord.
Anja Åkesson anerkender, at det kan gavne nogle elever, men at de resterende elever mangler muligheden for at fravælge dem.
- Jeg synes godt, at man kunne lave det som et valg eller lave en vurdering af, hvem der har brug for at møde op, og hvem der ikke har brug for det, siger hun.
Ifølge moren kan en læseferie væk fra skolebænken nemlig være en vigtig lærdom for de unge elever, der selv skal tage ansvar for egen læring.
- De skal jo heller ikke holdes i hånden hele tiden, de er ved at være så gamle nu, at de også skal lære at tage ansvar.
Hun er desuden skuffet over, at eleverne får fravær, hvis de ikke møder op på skolen under læseferien.
Ikke et lovkrav
Ifølge skolelederen fra Nr. Uttrup Skole, Henrik Jungersen, følger de dog bare loven. For der er ikke et krav til læseferie i folkeskoleloven.
- Det er en fejltolkning, vi alle har gået rundt med i mange år, at der er læseferie i folkeskolen, siger han.
Der står ganske rigtigt intet om læseferie i den såkaldte "Bekendtgørelse af lov om folkeskolen"
Han har en anden opfattelse af, hvad eleverne synes om at skulle møde op til undervisningsdage.
- Generelt er eleverne glade for at komme herop. De har selvfølgelig også hørt om læseferie, som alle andre, men når de er her, er de faktisk aktive, fortæller han.
Men skal de unge ikke tage ansvar for deres læring?
- Der er mange, der har brug for nogen, der kan organisere det for dem, og det giver en tryghed.
Henrik Jungersen fremhæver også den sidste halvanden måned som tid til, at eleverne kan dyrke det sidste sociale, inden de skal videre på efterskoler og ungdomsuddannelser.
- Det er fællesskabet, man er med til at understøtte og få sagt ordentligt farvel til den folkeskole, man har været en del af i ti år, siger han.
Henrik Jungersen kender nærmest ikke til nogen folkeskoler, som ikke har valgt at "sløjfe' læseferien.
Nr. Uttrup Skole har sågar inddraget læseferien i de to år, Henrik Jungersen har været skoleleder, og han har ikke kendskab til nogen, der ikke gør det mere.
Generel tendens
Der er da også tale om en generel tendens, hvor flere og folkeskoler og kommuner forlanger, at eleverne møder på skolen under læseferien.
TV2 Nord har tidligere beskrevet, hvordan det blandt andet gør sig gældende i Mariagerfjord Kommune.
I nabokommunen Vesthimmerland har man som den eneste nordjyske kommune været i stand til at vende den negative udvikling, hvor afgangselever klare sig dårligere i dansk og matematik.
Her viser de seneste tal faktisk, at man klarer sig bedre. Det gør man blandt andet fordi, læseferien foregår på skolebænken.
Se hele indslaget herunder.