Seneste nyt

fra Nordjylland

Ikke rengjort i 17 år - Derfor skal hundredevis af borgere fortsat koge deres vand

Brugere af Klitgård Vandværk anbefales fortsat at koge vandet inden indtag, efter en prøvetagning af vandet fra vandværket mandag viste, at vandet indeholdt koliforme bakterier.

Det oplyser formand for vandværket Preben Vestergaard. 

Tirsdag i sidste uge fik man taget nye prøver, og de har nu vist, hvad synderen bag de koliforme bakterier er. 

- Vi fandt ud af, at vores rentvandstank ikke havde været renset, siden den blev indviet i 2006, så nu har vi bestilt en dykker, som kommer og rengør den, fortæller formanden.

Derfor er der nu bestilt nye prøver til mandag i næste uge ifølge formanden. 

- Så håber vi, at det er ovre. Det tror jeg også på, at det er, pointerer han. 

Klitgård Vandværk er egentlig ikke i skrivende stund koblet på sit eget vandværk. Derfor er anbefalingen om kogning af vandet blot for en sikkerheds skyld ifølge Preben Vestergaard. 

- Vi koblede hele vandværket fra onsdag og koblede os på Sønderholm Vandværk, men på grund af sikkerhed skal borgerne fortsat koge deres vand, indtil de hører andet fra os, fortæller han. 

Kogepåbuddet vedrører 350 husstande, hvor størstedelen af dem er sommerhuse. 

SÅDAN BØR VANDET KOGES

Ved kogning forstås opvarmning af vandet til 100°C i 1 minut. Vandet skal således ”spilkoge”, hvorved de fleste mikroorganismer, bortset fra enkelte virus og sporer, inaktiveres/dræbes. Det er vigtigt, at både temperatur (spilkogning) og tid overholdes.

En effektiv kogning kan ske ved brug af en almindelig kedel eller gryde. Ved brug af elkedel gives en portion vand to opkog med 2-5 minutters mellemrum.

Vand i kaffe- og temaskiner opnår sjældent en temperatur på 100°C i 1 minut. Vandet kan dog anvendes, såfremt vandet i disse maskiner opvarmes til min. 80 °C, idet den akkumulerede drabseffekt ved opvarmning til - og nedkøling fra - 80 °C svarer til en opvarmning af vandet til 100 °C i 1 minut.

Kilde: Naturstyrelsen