Denne fortælling er baseret på "Stand up med Tourettes", som du kan se nederst i artiklen.

Forestil dig, at du ufrivilligt kommer til at kalde en forbipasserende for ”terrorist”.

At du i lufthavnen kommer til at råbe, at du har en bombe.

At du i klasseværelset eller på arbejdet højlydt siger, at du har ”kneppet en and”.

Sådan er tilværelsen for 19-årige Jonathan Christensen fra Gistrup-området. Han har Tourettes Syndrom, og når han taler, sniger der sig konstant ord og bevægelser ind i sætningerne.

Hans såkaldte tics har været tæt på at koste ham et par på hovedet under en bytur i Jomfru Ane Gade, hvor han kom til at kalde en mand for ”neger” og ”bøsse”.

Udbrudene betød også, at han blev smidt ud af sin uddannelse, da han forstyrrede de andre i klassen for meget.

Men Jonathan Christensen nægter at lade sig slå ud af sin Tourettes. 

Selvom syndromet er opslidende og betyder, at han er et nervevrag, når han færdes i offentligheden, forsøger han at finde det positive – og bruge det til at inspirere andre.

Jonathans Tourettes tager fart under corona


Jonathan Christensen gik i tredje klasse, da han begyndte at få tics. Han blinkede ukontrolleret og havde ryk i nakken.

Sådan var det i mange år. Det var til at leve med.

Men da coronanedlukningen kom i marts 2020, skete der noget. Jonathan Christensen kunne pludselig ikke længere styre sine sætninger, og flere og flere ord og udbrød sneg sig ind.

Tourettes Syndrom

  • 15-25 % af alle børn har forbigående tics
  • 0,5-1 % af alle børn har kroniske tics
  • En mindre del af børn med kroniske tics har Tourettes syndrom
  • Drenge har Tourettes syndrom fire til fem gange oftere end piger.


Kilde: Sundhed.dk

De vokale tics skyldes formentlig den voldsomme angst, som Jonathan oplevede under nedlukningen. Angsten for at blive smittet med coronavirus. En angst, der ifølge Jonathans læge fik hans Tourettes til at accelerere.

- Jeg var skrækslagen. Hver gang, jeg var ude, ville jeg være sikker på at holde afstand. Når folk hostede, fik jeg en hel masse bevægelser, siger Jonathan Christensen.

quote Jeg vil gerne have, at Tourettes ikke er et tabu

Jonathan Christensen

Nu scorer Jonathan 96 ud af 100 på Tourettes-skalaen, og det påvirker ham både fysisk og psykisk. Han har smerter i nakken, fordi han konstant kommer til at rykke hovedet mod højre, og han bliver ofte pinligt berørt over sig selv.

- Det er ydmygende at råbe i bussen, at man har kneppet en and, siger han.

quote Jeg undskylder 24/7

Jonathan Christensen

Det er hårdt for Jonathan Christensen at gå på gaden, og nerverne sidder uden på tøjet.

- Mit hjerte banker, og jeg bliver svimmel og dårlig, forklarer han.

Jeg har kneppet dig,” siger han til en kvinde ved busstoppestedet.

Terrorist,” siger han til en anden kvinde med tørklæde.

Hver gang undskylder han for sine udbrud, og de fleste bærer over med ham. Han har dog én gang været tæt på at komme op at slås i Jomfru Ane Gade.

- Jeg kom til at sige ”neger” til en anden mand. Så sagde han: ”hvad siger du?” Og så kom jeg til at sige ”bøsse”, siger Jonathan Christensen, der dog slap med skrækken, fordi en dørmand var hurtig til at spotte optrinnet og standse det, inden det eskalerede.

quote Jeg har mødt rigtig mange, der ikke tør komme ud, fordi de synes, det er pinligt

Jonathan Christensen

De voldsomme tics betød også, at han ikke kunne fortsætte på sin uddannelse.

- Jeg blev smidt ud, fordi de skulle passe på de andre elever, og fordi jeg larmede for meget i undervisningen, siger Jonathan, der drømmer om at blive specialpædagog og nu har søgt ind på en særlig gymnasielinje.

quote Jeg vil gerne have, at Tourettes ikke er et tabu, og at man kan have det sjovt med det

Nogle gange kan det virke uretfærdigt og meningsløst at have et syndrom, der gør det så svært at begå sig i verden. Men 19-årige Jonathan insisterer på at finde noget positivt ved Tourettes.

I stedet for at lukke sig inde derhjemme er han begyndt at optræde med stand up. På scenen oplever han, hvordan folk griner med ham og ikke af ham.

- Jeg vil gerne have, at Tourettes ikke er et tabu, og at man kan have det sjovt med det, siger han.

quote Det er ydmygende at råbe i bussen, at man har kneppet en and

Jonathan Christensen

Han deler også ud af sit liv med Tourettes på Instagram og TikTok. Her opfordrer han folk til at stille spørgsmål. Ved at udbrede kendskabet til syndromet håber han, at flere med Tourettes tør bevæge sig ud i offentligheden.

- Jeg har mødt rigtig mange, der ikke tør komme ud, fordi de synes, det er pinligt. De ved ikke, hvad de skal sige, og folk kan godt finde på at mobbe, siger Jonathan Christensen.

Han er selv blevet mobbet på grund af sin Tourettes, og nogle gange får han grove kommentarer på sociale medier, som gør ondt.

Tourettes kommentar

- Jeg blev da trist, da jeg fik en besked om at hænge mig selv. Jeg havde det lidt svært den dag. Selvom jeg fjernede kommentaren, kunne jeg ikke få tanken væk om ham, der havde skrevet det, siger Jonathan Christensen.

quote Før fik jeg hate-kommentarer og blev mobbet. Nu går det den anden vej

Jonathan Christensen

Lørdag 14. maj medvirkede Jonathan Christensen i ”Nordliv” på TV2 Nord. Efter udsendelsen har han fået flere hundrede beskeder i et kommentarspor på Facebook og i sin indbakke fra folk, der synes, at han er sej og modig.

VIDEO: Denne Facebookvideo blev på få dage delt knap 600 gange.

- Det har været helt utroligt. Det er så fedt. Før fik jeg hate-kommentarer og blev mobbet. Nu går det den anden vej, siger han.

Nogle af beskederne er fra folk, der har epilepsi og ADHD, og som har skrevet til Jonathan, at han er årsagen til, at de nu vil åbne op om, at de er anderledes.

Også på gaden er han blevet stoppet af folk, som har rost ham for at stå frem med sin Tourettes.

Især en besked fra en buschauffør, som tidligere har haft Jonathan ombord, har gjort indtryk.

Tourettes

Der er også flere fra Odense og København, der har set udsendelsen og efterfølgende har skrevet til ham, om han har lyst til at komme og optræde med stand up – og det vil han gerne.

- Det kan kun gøre mig glad, at jeg kan bruge min sygdom til at glæde andre, siger han.

På den ene side tror han, at det, at han nu taler offentligt om sin Tourettes, vil gøre det nemmere for ham at gå på gaden. På den anden side frygter han det også lidt. Han tic-træner nemlig for at slippe af med sine udbrud.

- Hvis folk ser mig, og jeg ikke ticser lige så meget som i de videoer, der er lagt ud af mig, så tror de måske, at jeg lyver, siger han.

quote Jeg håber på, at det forsvinder

Jonathan Christensen

Han har før oplevet, at folk har beskyldt ham for at fake sine udbrud. 

Men der er ikke noget, Jonathan hellere ville, end at være fri for end at sige ord som ”luder” og ”pipfugl” uden selv at kunne styre det.

- Jeg håber på, at det forsvinder. Jeg kan godt se, at det er sjovt, for jeg laver selv sjov med det, men inderst inde vil jeg gerne lave sjov med ting, uden at det skal omhandle Tourettes, siger han.

Se "Nordliv" om Jonathans Tourettes her:


Programmet "Stand up med Tourettes" er optaget og redigeret af Michael Andersen

Denne webdok er udarbejdet af Josefine Blicher Brader