Kronprinsen til Nordjylland: Indvier Portlands prestigeprojekt

Danmarks største CO2-udleder, Aalborg Portland, åbner om en lille uge, den 27. november et nyt anlæg til CO2-fangst.

Og til at åbne det storstilede projekt har de fået lidt af en fisk i nettet.

Kronprins Frederik slår nemlig vejen forbi Nordjylland og klipper snoren til det nye fangstanlæg med EU’s energikommissær, Kadri Simson, og klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).

Cementproducenten udleder hvert år omkring 2,25 millioner tons CO2. 

Det gør virksomheden til Danmarks største enkeltstående CO2-udleder.

Derfor har manges øjne været rettet mod Aalborg-virksomheden i forhold til at nedbringe Danmarks samlede CO2-udledning frem mod 2030. 

Cementgigantens storstilede planer skal årligt nedbringe virksomhedens udledning med 400.000 tons.

Det skal gøres ved at indfange de mange tons CO2 og lagre den, og her er det nye anlæg en væsentlig faktor.

- CO2-fangst er en teknologi, vi tror på og planlægger at investere massivt i de kommende år, da det er afgørende, at vi på sigt kan fange og lagre den naturligt bundne CO2, der frigives fra råstoffet kridt, som er et uomgængeligt materiale i cementproduktion, siger Portland-direktør Michael Lundgaard Thomsen.

Mere specifikt skal det nye anlæg, der indvies af kronprinsen afprøve den nye og mere effektive, såkaldte CCS-teknologi.

Det smarte ved den proces er, at den med det indfangne CO2 kan halvere energiforbruget og drive processen kun ved brug af elektricitet, fortæller Aalborg Portland.

- Vi er meget beærede over, at Hans Kongelige Højhed vil deltage i den officielle indvielse. Det vil uden tvivl komme til at udgøre et vigtigt minde om Aalborg Portlands rejse mod mere klimavenlig cementproduktion, siger CEO hos Aalborg Portland, Søren Holm Christensen.

Frem mod 2030 vil Portland reducere CO-udledningen med 73 procent i forhold til deres 2021-tal.

ConsenCUS pilot plant

Seneste nyt

fra Nordjylland