Masser af folk og debat på demokratifestivalens sidste dag
Demokratiets Genklang blev for andet år i træk afviklet i Musikkens Hus. Og der var masser af tilhørere til debatterne.
Demokratiets Genklang vender også tilbage næste år, garanterer direktøren i Musikkens Hus.
Der var næsten ikke tid nok til at få spurgt, svaret og diskuteret det hele på årets demokratifestival. For der var masser af debat på festivalen Demokratiets Genklang, som søndag og mandag, for andet år i træk, fandt sted i Musikkens Hus i Aalborg.
- I Europa ser vi lige nu, at vi ikke kan tage frihed for givet hvis vi nogensinde har kunnet det -så det er helt afgørende, at vi taler om demokratiet, udvikler og styrker det. Det har vi et ansvar for, fortæller Lasse Rich Henningsen og fortsætter:
- Det her med, at vi får det op i helikopteren og taler om de store ting i stedet for de sædvanlige detailpolitiske ting, der kan splitte mere, end det kan samle. Det synes jeg er stærkt.
Og ifølge direktør i Musikkens Hus Lasse Rich Henningsen bliver der også næste år arrangeret en festival, som denne gang fordoblede tilskuerantallet i forhold til første gang.
- Når vi sætter gang i noget nyt, giver vi det i hvert fald tre år, og med den store tilslutning, vi oplever i år, bliver der helt sikkert også en demokratifestival næste år, siger Lasse Rich Henningsen.
Thorning-Schmidt: - Vigtigt at Aalborg går forrest
Og en af debattører, som tilskuerne kunne opleve mandag, var tidligere statsminister Helle Thorning Schmidt.
- Det fede ved diskussionen, vi havde i dag, var, at vi kom helt fra det globale om, hvordan man kan måle demokrati globalt, til det helt nære, siger Helle Thorning Schmidt, som mener, at det har en kæmpe betydning, at Aalborg går forrest og har en demokratifestival.
- Det er jo nogle visionære mennesker, der for år tilbage har siddet og tænkte, at der skulle laves en demokratifestival her.
Aalborg-debattør på scenen
Og en af de mange stemmer, som var på scenen mandag, var debattør Sana Mahin Doost, der bor i Aalborg.
- Jeg synes, at det er fantastisk at debattere og tale med folk og få den der samtale i gang, siger Sana Mahin Doost, som fortæller, at hendes drivkraft blandet andet er kampen mod uretfærdighed.
Og hun mener, at der er nok at diskutere - blandt andet klima, generationer og en stigende polarisering.
- Vi ser en den globale ulighed blive større. Der bliver længere og længere imellem os – fra top til bund, siger Sana Mahin Doost.
I øjenhøjde
Netop afstanden mellem meningsdannere, politikere og deltagere var minimeret i dag, lød det fra flere gæster.
- Dét, at man møder politikerne i øjenhøjde, og det gør jo også, at man får minimeret distancen til Christiansborg, siger Søren Nørløv Breidahl, der er studerende på Aalborg Universitet, og peger på mediernes rolle som afgørende i demokratidebatten.
Én af de deltagere, som fik mulighed til at stille Helle Thorning-Schmidt spørgsmål var Kimberly Sarup, der er elev på Vrå Højskole
- Jeg har ikke det politiske sprog, men samtidig var det vigtigt for mig at kunne stille mig op og formulere mig på min måde, fortæller hun.
Og efter to dage med demokrati og debat på dagsordenen, er debattør Sana Mahin Doost fortrøstningsfuld. Men det var hun også i forvejen.
- Den demokratiske samtale lever da i høj grad her i Aalborg, hvor der er kontinuerlige debatter om for eksempel Egholm-forbindelsen og motorveje. De debatter ér jo demokratiet.