Ny teknologi: Nu kan du få målt, hvor mange pøller du laver
Toilettet her kan måle, hvor meget urin og afføring du kommer af med. En oplysning, der ofte er vigtig, når du er indlagt på hospitalet.
Sundhedsmesse i Aalborg samlede 300 aktører til ny viden om teknologi, der kan lette livet for både patienter og personale.
Tiden er knap for sygeplejersker og SOSU-medarbejdere landet over. Derfor er der brug for ny teknologi, der kan frigive afgørende minutter, så patienterne sikres den bedste behandling.
Torsdag var mere end 300 aktører fra sundhedsvæsenet, kommunen og private virksomheder samlet i Aalborg for at blive inspireret til fremtidens teknologi på hospitaler og plejehjem.
Et af de nye tiltag på ’Når Innovation Lykkes på Tværs 2022’ er et toilet, der kan måle, hvor meget afføring og urin, man udskiller.
- Når man er indlagt, skal man som patient tit have lavet et væskeregnskab. I gamle dage målte man det med bækkener, som var rigtigt besværligt og tidskrævende. Så opfandt vi det her toilet, som automatisk kan måle, hvor meget der kommer ud af urin og afføring, fortæller CEO Marie Lommer Bagger fra Measurelet, der står bag opfindelsen.
På virksomhedens hjemmeside oplyser man, at det især er patienter med sygdomme relateret til mave, tarm, blære eller nyrer, der er i målgruppen.
Presset sundhedsvæsen
Det fuldautomatiske toilet fungerer ved, at man scanner sit armbånd, og så går man på toilettet fuldstændig, som man plejer.
Herefter måler toilettet, hvad der kommer ud og sender det til patientens journal. Og det er vigtigt at kende til, hvad der kommer ud af kroppen, mener man hos Measurelet.
- Hvis du har rod i dit væskeregnskab, skal du opholde dig på hospitalet i længere tid, og du helbredes langsommere. Derfor holder man ret nøje øje med det, og både sygeplejersker og SOSU-assistenter laver rigtig mange målinger, når man er indlagt, fortæller Marie Lommer Bagger.
Den danske medtech-virksomhed viste sig på torsdagens messe frem for potentielle kunder i sundhedssystemet, og Co-Founder og CEO Marie Lommer Bagger er tilfreds med interessen.
- Det er gået rigtigt fint. Det er lidt en verdensnyhed, vi har, og det skaber interesse. Alle med min baggrund som sygeplejerske ved, hvad et væskeregnskab er, og næsten alle sammen har prøvet at gå rundt med bækkener, og det er ikke særligt interessant, siger hun om den traditionelle beholder til urin og afføring.
Det er lidt en verdensnyhed, vi har, og det skaber interesse.
Marie Lommer Bagger, Co-Founder og CEO, Measurelet
Patienterne skal inddrages
Omkring 40 virksomheder udstillede deres produkter på messen, hvor det også var muligt at få sparring fra sundhedspersonale omkring sin egen nye idé.
- Vi ønsker at samle virksomheder, sundhedspersonale og vidensinstitutioner, så vi en dag som i dag får lært nye mennesker at kende, så vi i morgen kan starte nye projekter op og udvikle nye produkter, fortæller medarrangør Line Bluhme.
Netop dét at få patienter og personale med på rejsen mod nye produkter, der skal gøre livet lettere for dem, er afgørende.
- Det er så utroligt vigtigt, at vi involverer dem, der skal bruge produkterne, når vi udvikler nyt. Ellers mister vi en masse værdi, og det skal jo helst implementeres og bruges så hurtigt som muligt. Og her har vi alle samlet på én gang – på kryds og tværs, siger Line Bluhme.
Danish Life Science Cluster, Aalborg Kommune, Region Nordjylland, SOSU Nord, Videnscenter for Velfærdsteknologi Vestdanmark, VELA, TREAT Systems og Life Science Robotics er værter ved ’Når Innovation Lykkes på Tværs 2022’.