Ophidset munk afbryder tv-optagelse med nordjysk politiker

Det kom som lidt af en overraskelse, da lokal munk pludselig overfusede nordjysk politiker under tv-optagelse.

Se ’tv-programmet Kristoffer og Asser tester grænsen’ nederst i denne artikel.

Asser Mortensen står uden for en lille kirke udhugget i et bjerg i området Orhei Vechi i Moldova. Det er et smukt naturområde, og Asser taler om EU som et fredsprojekt, der har sikret fred i Europa gennem årtier.

Pludselig ud af det blå dukker en mand i sort kutte med mørkt hår og et langt, vildt skæg op og afbryder den nordjyske politiker.

Orhei Vechi.
Orhei Vechi.

Asser Mortensen er i gang med optagelserne til tv-programmet ’Asser og Kristoffer tester grænsen,’ som er et humoristisk roadtrip-program med de to kandidater til europaparlamentet, Kristoffer Storm fra Danmarksdemokraterne og Asser Mortensen fra  Socialdemokratiet.

Munken er tydeligvis oprevet og kaster med armene og taler et sprog, som ingen på tv-holdet forstår.

Munken deler ikke Assers syn  på EU.
Munken deler ikke Assers syn på EU.

Det viser sig at være rumænsk, som både Asser Mortensen og hans assistent taler.

Munken er på ingen måde vild med EU og nævner både Hitler og Napoleon. Men hvad han præcis siger, vender vi tilbage til.

Fattigt land tæt på krig


Asser Mortensen har inviteret sin politiske rival Kristoffer Storm med til Moldova for at se, om han kan få ham til at ændre mening i forhold til at optage landet i EU på sigt.

quote Der er vores demokratiske og frie fællesskab i EU, og så er der Putins diktatoriske fællesskab

Asser Mortensen, kandidat, Europa-Parlamentet, Soc.dem.

Landet ligger klods op af Ukraine, og flere frygter, at landet er i fare for at blive Putins næste mål, blandt andet har Danmarks statsminister Mette Frederiksen tidligere udtalt bekymring for landet.

Fakta om Moldova:

Landet ligger mellem Rumænien og Ukraine.

Det er Europas næst fattigste land, lige over Ukraine. Danmark er det femte rigeste.

Landet har tidligere været en sovjetrepublik, men blev i 1991 en selvstændig republik.

Området Transnistrien har løsrevet sig fra Moldova, og der er op mod 1500 russisk-støttede soldater i området. Verdenssamfundet anerkender dog ikke området som en selvstændig stat.

Det officielle sprog i Moldova er rumænsk.

Der er 2,6 millioner indbyggere i landet.

Kilde: Trading Economics

Moldova er på nuværende tidspunkt kandidat til at blive medlem af EU, og det vil sige, at hvis landet lever op til en række krav fra EU, så kan det blive medlem.

Kristoffer Storm frygter dog, at det kan have økonomiske konsekvenser for Danmark, hvis landet bliver optaget, da det økonomisk ligger langt fra Danmark.

Kristoffer Storm

- Hvis Moldova kommer med i EU, vil det betyde, at danske skatteborgere skal betale flere penge til EU, fordi Moldova er et land, der skal modtage mere støtte fra unionen, fordi de slet ikke er på et økonomisk niveau, som minder om EU, mener Kristoffer Storm.

Kristoffer Storm mener generelt, at EU blander sig for meget i danskernes hverdag og skal tilbage til sin oprindelse som handelsunion. 

- Det påvirker Danmark negativt, at EU blander sig i andet end handel, da det jo ikke er vores egne politikere, der tager beslutningerne. Efter valget har vi 15 politikere ud af 700 parlamentarikere. Det er altså ikke særligt mange. I Folketinget og kommunerne er alle valgt af de danske borgere, forklarer Kristoffer Storm.

Kristoffer og Asser kører rundt i bus, og bølgerne går til tider højt.
Kristoffer og Asser kører rundt i bus, og bølgerne går til tider højt.

Asser Mortensen mener, at EU er med til at sikre fred i Europa, og han frygter, at Moldova bliver det næste land, der ender i kløerne på Putin, hvis de ikke får et såkaldt troværdigt perspektiv om at blive medlem af EU.

- Her i Moldova ved man udmærket, at man ikke kan klare sig selv i verden. De har brug for at være en del af et fællesskab. Og lige nu er der altså to fællesskaber i Europa. Der er vores demokratiske og frie fællesskab i EU, og så er der Putins diktatoriske fællesskab, forklarer Asser Mortensen.

Kristoffer og Asser mødes også med en familie, der frygter krig hver dag.
Kristoffer og Asser mødes også med en familie, der frygter krig hver dag.

- De kæmpede imod Hitler


Årsagen til, at de to rivaler netop er taget til Moldova, er, at Asser i flere år har været honorær konsul for Moldova, og derfor kender landet og mange af de mennnesker, de mødes med på turen. 

Han har både boet og rejst i landet, og han mener, at landet har udviklet sig meget de seneste år, og at det på sigt vil gavne Danmark og resten af EU at optage landet.

- Vi ved fra erfaring, at hvis du skal hæve velstanden i samfundet, skal du hæve den fra bunden af. Og det gælder også mellem lande. Det gælder også i Europa, siger han.

Det er dog ikke alle i Moldova, der synes, at det er en god ide, at landet bliver optaget i EU, blandt andre den ophidsede munk.


quote Der er kætteri, andre moralske værdier.

Munk, Moldova

- Hvordan kan I stille dette spørgsmål?! Har I ikke tænkt over, hvad vores forældre gjorde? De kæmpede for ikke at forene os med Europa. De kæmpede imod ham der Napoleon. De kæmpede imod Hitler og imod andre. Men nu siger vi: ”Kom nu, kom så, tag os!”

- Fjolser. Idioter. Helt ærligt. Tilgiv mig, men der findes ikke andre ord om os, moldoverne. Vi lader, som om vi er kristne, men vi vil have Europa. Men de er anderledes. Der er kætteri, andre moralske værdier. Er det forstået?

Se Assers reaktion på overfusningen, og lær de to kandidater bedre at kende i  programmerne herunder:


Seneste nyt

fra Nordjylland