Tyskerne lavede falsk landsby på nordjysk mark: Snød englænderne under Anden Verdenskrig
Foto: Nordjyske Museer
Den falske landsby bestod af omkring 40 bygninger, der blandt andet lignede et mejeri og en kirke. Vinduer, døre, bindingsværk og sågar stokroser var påmalet træbarakkerne.
Under Anden Verdenskrig havde tyskerne et hemmeligt ammunitionsdepot - forklædt som landsby - tæt ved Aalborg Lufthavn.
Det er nok de færreste, der er klar over det, men under Anden Verdenskrig lå der en falsk landsby mellem Birkelse og Aabybro. Navnet på byen var Munidorf.
Kort efter den tyske besættelse i 1940 gjorde tyskerne de første skridt i forhold til at lave et ammunitionsdepot ved Aalborg Lufthavn. Ammunitionsdepotet skulle af strategiske årsager ligge i nærheden af lufthavnen, og derfor faldt valget helt specifikt på en mark ved Aabybro.
Ammunitionsdepotet skulle af frygt for luftangreb holdes hemmelig for englænderne, og derfor blev depotet camoufleret. Der blev lavet trækulisser, så ammunitionsdepotet fra luften lignede en civil landsby.
Og det lykkedes så godt, at englænderne aldrig fandt frem til ammunitionsdepotet.
- Vi ved, at briterne har haft efterretninger om en landsby, så de har vidst, den eksisterede, men fra luften lignede den en ganske almindelig landsby, så det har været svært at skelne fra den civile bebyggelse, og det gør, at den aldrig blev bombet, siger Thomas Bæch Pedersen, der er museumsinspektør hos Nordjyske Museer.
Ingen nutidig snak om ammunitionsdepot
I disse dage er det muligt at blive klogere på den falske landsby, da der er lavet en udstilling ved Aabybrocenteret.
En af personerne bag er Peter Mølgaard, der er bestyrelsesmedlem i Lokalhistorisk Forening i Aabybro.
- Jeg synes, det er fascinerende, at når man spørger ældre folk her i byen, så er der ikke rigtig nogen, der kan huske noget. Den er næsten glemt, siger Peter Mølgaard.
Se hele indslget herunder:
Ammunitionsdepotet forsynede den store tyske lufthavn med alt fra gigantiske flybomber til patroner.
- Der har været pæn meget aktivitet herude og tog, der er kørt frem og tilbage, og der har været mange tyske soldater. Det er mærkeligt, der ikke var flere, der snakkede om det efter besættelsen, siger Peter Mølgaard.
- Men alt det tyske ville man nok bare glemme efter krigen, så det har måske været det, lyder det.
Hvis man vil blive klogere på datidens falske landsby, kan man opleve udstillingen indtil den 22. november.