Både straffelov og menneskerettigheder brudt, konkluderer rapport: Det siger kommunen

Sagen er ikke lukket med dagens advokatundersøgelse om Gravenshoved - kommune vil nu selv kigge på sit ansvar.

Det er ikke rar læsning, dagens længe ventede undersøgelse af forholdene på omstridte Gravenshoved.

Det er det heller ikke for Aalborg Kommune, der som først amt og siden kommune drev Gravenshoved som kostskoletilbud fra 1964-1991.

Her sendte man utilpassede børn til den sønderjyske institution, for - med elevernes egne ord - at blive "fikset."

Hvad kommunen ikke vidste var hvordan eleverne blev fikset.

Det var en hverdag med vold, seksuelle krænkelser, tvangsfodring og "nedværdigende behandling," som det hedder i rapporten fra HjulmandKaptain, der netop er kommet.

- Konklusionen og elevernes udsagn gør naturligvis indtryk. De forhold, som bliver beskrevet, handler om oplevelser, som ikke er acceptable i en skole hverken dengang eller nu, siger Morten Thiessen (K), aalborgensisk rådmand for Børn og Unge.

Kommunen frikendes nemlig ikke for sit ansvar. Rapporten kalder kommunens tilsyn mangelfuldt, "men det ikke afviger fra, hvad der var sædvanligt på den tid."

090123 Gravenshoved ibch 5488

Der har heller ikke været klager nok til kommunen, så man kan kritisere den for ikke at have grebet ind og hjulpet børnene.

Det, på trods af både menneskerettigheder og straffeloven er blevet overtrådt.

- Jeg forventer får brug for en juridisk vurdering af, hvad konsekvenserne af undersøgelsen skal være," siger Morten Thiessen.

Aalborg Kommune har tidligere, siden de over 100 eks-elever stod frem med deres oplevelser, selv valgt at politianmelde sagen til Syd- og Sønderjyllands Politi.

Den 16. januar skal sagen vendes politisk.

Foto fra Gravenshoved Kostskole, der fra 1964 til 1992 var ejet af Aalborg Kommune og drevet af Aalborg Amt. Skolen er i oktober 2021 anmeldt af Aalborg Kommune til Syd og Sønderjyllands Politi for mishandling, overgreb og seksuelle krænkelser af de anbragte børn, der hovedsageligt kom fra Aalborg og Nordjylland.
Foto fra Gravenshoved Kostskole, der fra 1964 til 1992 var ejet af Aalborg Kommune og drevet af Aalborg Amt. Skolen er i oktober 2021 anmeldt af Aalborg Kommune til Syd og Sønderjyllands Politi for mishandling, overgreb og seksuelle krænkelser af de anbragte børn, der hovedsageligt kom fra Aalborg og Nordjylland.
Foto: René Vinding Christensen

Det siger rapporten:

• Klagerne over vold, seksuelle krænkelser, tvangsfodring, nedværdigende behandling og den generelle afskæring af kommunikation med børnenes familier er generelt troværdige.

• De beskrevne forhold udtrykker i de grovere tilfælde overtrædelser af straffeloven, Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3 og forbuddet mod legemlig afstraffelse i skolen.

• Kommunens tilsyn med Gravenshoved Kostskole lever ikke op til nutidige standarder, men afviger ikke fra, hvad der var sædvanligt på den tid, hvor Gravenshoved Kostskole blev drevet.

• Det er ikke dokumenteret, at der er kommet klager til repræsentanter for Aalborg Kommune af et sådan indhold og i en sådan grad, at det kan kritiseres, at kommunen ikke greb ind.

• Det er ikke dokumenteret, at dokumenter på Gravenshoved Kostskole er blevet uberettiget bortskaffet i forbindelse med lukningen af skolen.

Tidligere i dag har René Vinding, talsmand for de tidligere elever, luftet tanken om at gå videre med sagen "for at holde nogen ansvarlige," siger han.

- Vi synes, kommunen har et væsentligt ansvar.


Anklager mod kostskole

090123 Gravenshoved ibch 5487

play Nu henvender flere tidligere elever sig i Gravenshoved-sag: - Vi forsøger at lytte til alle

Mads Pramming

Gravenshoved-ofre hyrer topadvokat: - Vi er halvvejs i mål

070922 SI Gravenshoved Still

play Folketingspolitikere om omstridt kostskole: - Tidligere elever skal have erstatning

Mie Hertzberg

'Fysisk og psykisk vold', 'klamme kys' og 'modbydelige lærere': Mie vil have 300.000 i erstatning

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland