Flere som Alberte vælger Forsvaret til
Historisk set har soldaterlivet været forbeholdt mænd, men flere og flere kvinder gør karriere i Forsvaret.
Stream serien ”Piger i trøjen” her – og se med fredage klokken 19.50 på TV2 Nord Salto.
For Alberte Mikaelsen er der ingen tvivl. Hun vil gerne på sergentskole, når hun er færdig som værnepligtig, og hun satser på en fremtid i Forsvaret.
Alberte Mikaelsen er en af de nye rekrutter på Aalborg Kaserne. På en fire måneder lang basisuddannelse bliver 245 værnepligtige rustet til at være en del af Danmarks totalforsvar.
Alberte er en del af en stigende tendens. Flere kvinder hopper nemlig i uniformen, og nu er hver tredje af de værnepligtige på Aalborg Kaserne af hunkøn.
- Det synes jeg, er positivt. Det er en tilkendegivelse fra de unge kvinder ude i samfundet om, at de også gerne vil have lov til at bidrage til at forsvare Danmark, siger Lene, der er oberstløjtnant og bataljonschef.
Hvis de allerede på stuerne finder ud af, at de har hinandens ryg, så handler det ikke om, om man er mand eller kvinde
Lene, oberstløjtnant og bataljonschef
Sidste år var 27 procent af de værnepligtige i hele Forsvaret kvinder.
Bor på kønsneutrale stuer
På Aalborg Kaserne gør man ikke forskel på mænd og kvinder. Det betyder blandt andet, at der er kønsneutral indkvartering.
- Hvis de allerede på stuerne finder ud af, at de har hinandens ryg, så handler det ikke om, om man er mand eller kvinde. Det handler om, at man er soldat, og har nogle forskellige kompetencer, der bidrager til en bedre og mere solid opgave, siger oberstløjtnanten Lene.
Der er 12 soldater på hver stue, og de skal selv finde ud af, hvordan de indordner sig, når det gælder sovetider, bad og orden på stuen.
Allerede på første dag er den nye rekrut Simone Uhrenholdt positiv over stuesammensætningen.
- Jeg synes, at vi har det rigtig godt sammen, så jeg tror ikke, det bliver noget problem at ligge sammen med fremmede mennesker. Jeg synes allerede, at der er en god connection med folk, siger hun.
Stadig ikke fuld ligestilling
Selvom flere kvinder hopper i trøjen, er der stadig et stykke vej, før der er fuld ligestilling i Forsvaret. For hvor mænd har værnepligt, har kvinder værneret, som betyder, at de har ret til at aftjene på værnepligtslignende vilkår.
Det betyder også, at kvinder kan stoppe før tid, hvis de vil.
- Jeg burde ikke kunne gå ind og sige, at jeg ikke gider mere. Det kan mændene ikke, så hvorfor skulle jeg kunne? Og hvorfor skulle det være nødvendigt for mig?, spørger Alberte Mikaelsen.
I ”Piger i trøjen” ser vi nærmere på nogle af de nedslagspunkter, som har været afgørende i udjævningen af kønsskævheden i Forsvaret.
Stream første afsnit herunder – og find hele serien her.