Regeringen vil give penge til kulturinstitutioner i Nordjylland

Regeringen er i dag kommet med et finanslovsforslag, hvor dele af det nordjyske kulturliv tilgodeses. Forslaget vil give 18,8 millioner kroner i alt til Regan Vest og Aalborg Teater.

Det er med forbehold, at museumsdirektør ved Nordjyllands Historiske Museum, Lars Christian Nørbach, er glad. 

- Det er da et skridt på vejen. Men det er et forslag, og en anden ting er, at der er nogle valgtrommer, der buldrer. Der er jo reelt udskrevet valg, som jeg forstår Radikale Venstres udmelding, så det kan være, der kommer et andet forslag, inden loven skal vedtages, siger han. 

Helt konkret foreslår den socialdemokratiske regering, at der over en periode på fire år gives 10,4 millioner, svarende til 2,6 millioner kroner om året til museet Regan Vest. 

Derudover vil regeringen give 8,4 millioner kroner til Aalborg Teater. 

Pengene til begge nordjyske kulturinstitutioner er bevillinger, hvor de hidtidige midler udløber i 2023. Regan Vest har også de seneste seks år modtaget 2,6 millioner kroner om året i støtte fra staten. 

quote Begge er vigtige tilbud, hvor bevillinger spiller en afgørende rolle. Derfor står det i vores finanslovsforslag til at blive prioriteret.

Ane Halsboe-Jørgensen (S), Kulturminister.

Vil ikke snuble på målstregen 

Museumsdirektøren er glad for, at den nuværende regering ser ud til at ville prioritere Regan Vest. 

- Nu må vi se, om det holder hele vejen. Hvis ikke er projektet i alvorlige problemer, for støtte har hele tiden været en forudsætning for projektet, siger Lars Christian Nørbach. 

Netop den forudsætning er kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen godt klar over. 

- Regan Vest har været et fokus for skiftende kulturminstre, som har vidst, at det har krævet midler at blive klar. Jeg ville synes, det var ærgerligt oven på alt det arbejde, hvis man lige på tærsklen til at blive en historisk dansk kulturinstitution, snubler på målstregen, siger hun og uddyber: 

- Derfor vil vi gerne bevillige flere penge til det. 

Men Regan Vest står til at åbne i 2023. Der må vel også begynde at komme indtægter. Er det så nødvendigt med en fireårig bevilling?

- Rammerne i Regan Vest gør, at det er et dyrt museum at drive. Der kan kun komme et begrænset antal gæster ind ad gangen, og derfor er der brug for tilskud, lyder det fra ministeren. 

Men er der politisk opbakning til jeres forslag? 

- Det håber jeg, der er. Nu skal det forhandles. 


Seneste nyt

fra Nordjylland