Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vildmosekonflikt: Advokat vil have miljøministeren på banen

Balladen omkring et naturgenopretningsprojekt i Lille Vildmose er spidset så meget til, at lodsejernes advokat nu beskylder Aalborg Kommune for ulovlig indtrængen, overvågning, hærværk og tyveri.

Balladen omkring et naturgenopretnings-projekt i Lille Vildmose er endnu engang spidset til - senest i weekenden med demonstrationer og frihedsberøvelse af 33 borgere. Juridisk spidser situationen også til. Lodsejerne beskylder nu via deres advokat Aalborg Kommune for en lang række alvorlige ulovligheder - blandt andet overvågning, hærværk og tyveri.

De private jordejere, der har afgivet jord til en stor naturgenopretning i Lille Vildmose, er rasende over, at Aalborg Kommune nu også vil lade deres jord oversvømme.

Lodsejernes adgangsveje bliver lukket og gjort ubrugelige, når kommunen nu går i gang med dæmningsarbejdet. De indledende øvelser forleden gik ikke stille af.

- I den forbindelse var der en bulldozer, der om torsdagen prøvede at køre min far ned og om fredagen prøvede på at køre mig og en anden lodsejer ned. Det er så langt ude nu, siger Hanne Jensen, en af de berørte lodsejere i området.

  Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Strid om råderet over jord

Sagen har efterhånden strakt sig over flere år. Lodsejerne mener ikke, at kommunen har ret til at råde over deres jord. Kommunen derimod mener, at lodsejerne har afgivet retten.

Politiet bliver kaldt ud til mosen af kommunen, hver gang lodsejerne forsøger at stoppe entreprenørerne. Forleden blev politiet igen spurgt, hvorfor de genner jordbesidderne væk fra deres egen jord – og med hvilken hjemmel – altså med hvilken ret, de gør det.

- Der bakkede politiet bare ud og kørte uden at svare på det, siger Hanne Jensen.

Ifølge lodsejernes advokat, Jens Jacob Halling (H), fra advokatfirmaet Sønderby Legal i Aarhus, handler Aalborg Kommune ulovligt. I et brev til kommunen skriver han direkte: ”Kommunens handlinger bliver betragtet som værende at sidestille med ulovlig indtrængen, overvågning, hærværk og tyveri på ejendommen og knægtelse af ejendommens ukrænkelighed…”.

- Det er grov krænkelse af min klients ejendomsret – sådan med almindelige ord kan man jo kalde det tyveri, siger Jens Jacob Halling til TV2 Nord.

  Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Henvendelse til miljøminister

Han har i et længere og udførligt brev skrevet til Aalborg Kommune, at kommunen straks skal forlade området i Lille Vildmose. Han forventer dog ikke, at kommunen giver sig selv et såkaldt standsningspåbud og har derfor også sendt påkravet til miljøministeren.

- Man skal selvfølgelig vente med at lave de her arbejder, indtil retten har talt, men det vil kommunen ikke. Kommunen laver nærmest selvtægtshandlinger og siger: ”vi er komplet ligeglade med, hvad retten måtte mene om det her. Vi kører bare løs”. Vi har været ude for en del som advokater, men jeg tror, det er første gang, vi har været ude for en situation som den her – at man på den måde krænker borgernes rettigheder og ikke vil vente på, at domstolene taler, siger Jens Jacob Halling.

Adskillige sammenstød

Lodsejernes talsmand, dræningsmester Preben Clausen, er stødt sammen med politiet adskillige gange ude i vildmosen.

- Der går jo ikke 40 minutter, så holder de her. Det blev til 11 gange alene i forrige uge, siger Preben Clausen.

Han og lodsejerne har flere gange foreslået kommunen at give lodsejerne et regulært polititilhold – men det er ikke sket.

- Så har vi jo ret til at få det prøvet hurtigst muligt ved en dommer, og det er kommunen tilsyneladende ikke interesseret i. Hvis man havde så klokkeren en jura bagved det her, så ville det jo være oplagt at udstede polititilholdet i stedet for at bruge i hundredvis af polititimer på at tage herud og stå og snakke lidt med os og så køre hjem igen, siger Preben Clausen.

Se TV-indslag fra søndag, da 33 demonstranter blev tilbageholdt af Nordjyllands Politi, fordi de nægtede at følge anvisninger om at forlade deres egen jord.

 

Klaget til Aalborg Kommune

Ifølge lodsejernes advokat er det ulovligt, når Nordjyllands Politi bistår kommunen på den måde, som det er sket ude i mosen. Derfor har han bedt politiet oplyse med hvilken hjemmel, man har brugt magt overfor jordejerne.

- Det er jo sådan, at de fjerner lodsejerne derude fra deres egne jorder, deres egne ejendomme. Og det er helt i strid med grundloven, siger Jens Jacob Halling fra Sønderby Legal.

Lodsejernes jurist i landboorganisationen Agri Nord har også klaget til Aalborg Kommune, som han mener bør vente på en afgørelse fra taksationskommissionen, før man begynder at nedlægge veje på private grundejeres jord.

- Vi kan se, at vejen bliver helt oversvømmet. Dæmningsarbejdet vil få vandet til at stå over vejen halvdelen af året. Og resten af tiden vil vejen være i så dårlig og pløret stand, at den vil være ubrugelig. Alle ejendomme har en vej. Sådan er det. Hvis man ikke kan komme til sin ejendom, så har man den ikke rigtigt længere, siger Hans Ole Kristensen, landboretskonsulent i Agri Nord.

Lodsejerne har flere gange bedt om, at kommunen køber deres jord, så de kan slippe for den opslidende kamp i mosen.

- Jorden er jo blevet ubrugelig for os. De vil sætte en halv meter vand derinde på vores jord. Det er ikke mere end rimeligt, at de så køber den jord. Indtil videre har de brugt langt flere penge på at bekæmpe og overvåge os. Hele situationen er kommet for langt ud. Jeg begriber ikke, at vores politi skal bruges til det her længere, siger Hanne Jensen, lodsejer i Lille Vildmose.

FORSTÅ KONFLIKTEN:

I forbindelse med et naturprojekt, der blandt andet indebærer udsætning af elge, begyndte Aalborg Kommune i 2018 at grave med maskiner på privat jord i vildmosen. Kommunen mener, den har en færdig aftale med lodsejerne. Det mener lodsejerne ikke.

 

Konflikten har betydet flere sammenstød med 28 lodsejere i området. De er rasende over, at kommunen er ved at bygge en dæmning, der snart oversvømmer deres jorder. Det har de aldrig givet lov til, mener de.

 

Sagen er ikke afsluttet, mener lodsejerne, som har en advokat på sagen.

 

Aalborg Kommune er ikke i tvivl om, at den handler korrekt og med lovhjemmel.

Kommunen har travlt med projektet

Aalborg Kommune og lodsejerne har flere gange forsøgt at tale sig til rette - men uden held. Kommunen har travlt, fordi Lille Vildmose er del af et større Life-projekt med naturgenopretning, som involverer EU-midler. Ifølge Hans Henrik Henriksen, den ansvarlige rådmand i Aalborg Kommune, er dæmningen, som der arbejdes på lige nu ude i mosen, den sidste brik, der skal til for at kommunen kan få udbetalt EU-pengene

- Det er et 40 millioner kroner stort projekt, hvor vi får støtte fra EU. Og der har vi en deadline, der hedder den 31. december, og så skal vi være færdige, siger rådmanden.

Lodsejernes advokat, Hans Sønderby, med speciale i EU-ret, er ikke enig i, at kommunen behøver at arbejde under en deadline.

- EU ikke sådan indrettet, at man ikke kan få en udsættelse i sådan en situation under de her givne omstændigheder, siger Hans Sønderby.

Se TV-indslag til advokat Hans Sønderby herunder - artiklen fortsætter efter videoen.

 

Ifølge advokaten kommer et økonomisk mellemværende mellem Aalborg Kommune og EU ikke hans klienter ved.

- Jeg kan bare sige, at de økonomiske forhold i kommunen er uvedkommende. Sagen begyndte for ti år siden, og kommunen har derfor haft en årrække til at få det på plads. Det her skulle have været på det rene for længe længe siden, siger Hans Sønderby.

Kommune har loven på deres side - siger de

Aalborg Kommune har under den seneste ballade fastholdt, at den har retten på sin side.

- Vi har naturfredningsnævnets afgørelse til, at vi kan udføre arbejdet nede i vildmosen, som det sker lige nu, siger Hans Henrik Henriksen.

Hans Sønderby er ikke enig

- Det, de vil gennemføre, er noget andet end det, man har fået tilladelse til. I forhold til det oprindelige projekt er der en række spørgsmål, der ikke er taget stilling til: adgangsvejene på lodsejernes jord? Hvor skal dæmningen ligge? Hvor meget jord må der skrabes af? Og endelig mangler man en afgørelse fra taksationskommissionen, forklarer Hans Sønderby og fortsætter:

- Derudover skal økonomien være på plads. Begge dele halter i det her tilfælde. Derfor ønsker vi, at retten skal tage stilling til vores klienters indsigelser, inden projektet bare bliver gennemført med varig skade på ejendommen og jorderne, siger advokat, Hans Sønderby.

Konflikten i Lille Vildmose er en kompliceret en af slagsen - og en konflikt, der har flere år på bagen. Hvis du vil blive klogere på, hvad konflikten går ud på, kan du dykke ned i temaet om sagne her:


Mens de jubler i Lønstrup - er de skuffede i Tversted og Kjul

Foto: Henning Larsen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det er ikke alle steder i Hjørring, der er ramt af kysterosion, der får del i de millioner, Hjørring Kommune har fået til kystsikring.

- Vi er dybt skuffede over, at der ikke er penge til de områder, der er mest ramt af kysterosionen.

Sådan lyder det fra Kurt Trynskov, der ejer Aabo Camping i Tversted.

For fredag har Hjørring Kommune fået 6,3 millioner kroner til sandfodring ved kommunens vestvendte kyst. Sandfodringen skal ske på en 8,8 kilometer lang strækning, der ikke omfatter Tversted.

- Det er da skuffende, at når der kommer så mange penge, så er vi ikke tilgodeset. Og mange af de steder, der er nævnt, er der jo lavet hårdt kystsikring, siger campingpladsejeren.

De er dog ikke interesserede i hård kystsikring i Tversted, der vil skæmme landsskabet. De er tilgengæld interesserede i at få sandfodret deres kyst.

- Jeg er barnefødt i Tversted, og der var engang, hvor der var høje klitter nedenfor den blå kiosk, hvor man kunne ligge og sole sig og en strand på 50-70 meter. Men nu er alle klitterne væk. Og nu er der ikke ret meget bred strand tilbage, siger campingpladsejeren.

Her skal der sandfodres

Der er givet 6,3 millioner til sandfordring på kommunens vestvendte kyst, nærmere bestemt sandfodring på samlet 8,8 kilometer erosionsramt strækning, primært ved sommerhusområderne Nr. Lyngby, Mårup, nord for Lønstrup fra Harrerenden til Udemarken og ud for Nørlev-Skallerup-området.

Man piller ved det naturlige flow

Samme holdning deler Arne Therkelsen fra Kjul Strand. Også her er de blevet forbigået, og han mener, at området på den måde bliver ramt dobbelt.

For ikke nok med, at der ikke skal sandfodres på strækningen, så bliver den naturlige barriere, der lægger sig ved molen i Hirtshals Havn, renset op og fjernet igen.

- Vi bliver dobbeltramt. Hvis man skal tro læren om tilblivelsen af Skagens Odde, er det jo ikke uden betydning, at de oprenser det sand, som Hirtshals Havn stopper. Vi har svært ved at forstå, at det skal suges op og sejles vestpå igen, lyder det fra Arne Therkelsen.

Se interview med Søren houmann, der er udvalgsformand i Hjørring Kommune.

Skagens Odde er en stor sandodde, der er blevet dannet indenfor de seneste 7000 år. Det er den ved, at enorme mængder af sand er blevet frigjort ved erosion af de kvartære lag langs Nørrejyllands vestkyst, for naturligt at blive transporteret til Jyllands nordende af bølger og strøm.

- Det er jo hans levebrød

Han er skuffet over, at det, han kalder naturkommunen Hjørring og havnen i Hirtshals, har fået dispensation til at sejle sandet vestpå.

- Det er jeg lidt uforstående overfor. For det er på grund af sandets naturlige flow, at Skagens Odde og Kjul eksisterer, og det naturlige flow afbryder man jo ved at føre sandet tilbage. Jeg kan næsten kun tænke, at erosionen på sigt bliver et endnu større problem, end det er i øjeblikket, siger Arne Therkelsen.

Sådan ser det ud, når der sandfodres.

Både i Tversted og i Kjul har det betydning for turismen i området, at de brede sandstrande ser ud til at være en saga blot - undtagen på de vindstille dage, som der ikke er mange af på vestkysten.

- Det var og er det, turisterne kommer efter. De, der ikke er kommet i området i mange år, tror, de er kørt forkert, når de kommer her, siger Kurt Trynskov fra Tversted, der bliver bakket op af Arne Therkelsen:

- De turister, der kommer her, kommer jo, fordi der har været en bred vesterhavsstrand med god adgang, der er en børnevenlig. Og det kan ikke undgå at blive påvirket. Min genbo er en campingplads, og det er jo hans levebrød det her. Vi har i forvejen ikke mange virksomheder og arbejdspladser her i vandkanten, siger han.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Så er landsdelens mest omtalte godstransport sejlet i havn.

Prammen med de tre gigantiske mølledele, der siden i fredags har været på rejse fra Brande mod testcentret i Østerild, er nu på vej ind i havnen i Hanstholm efter en sejltur, der tog sin begyndelse i Hvide Sande klokken 22 i går aftes.

Det viser billeder fra Hanstholm Havn.

Selvom det er stort, og tungtvejende gods, der står på prammen, så gør havnechef Søren Zohnesen ikke store øjne af transporten.

- Det er som en dag mere på kontoret. For os har der ikke været nogen ekstraordinære opgaver, fordi vores infrastruktur kan håndtere det, siger han.

Det eneste, der måske skal ændres betydeligt på, er et par lygtepæle og skilte på havnen, mener chefen i Hanstholm.

Men selvom de i Hanstholm ser transporten som en normal opgave, så giver det alligevel lidt indtryk.

- Det er altid spændende at se, når sådan noget kommer ind i havnen. Møllerne bliver større og større for hver gang, men nogle gange er det svært at se, at de er blevet det, siger Søren Zohnesen, der er havnechef på Hanstholm Havn.

Han fortæller, at det kræver lige så mange forberedelse at køre strækket fra Hanstholm til Østerild, som det krævede mellem Brande og Hvide Sande. 

- Jeg tror ikke, der er gjort de helt store forberedelse. Vejen er jo godt forberedt på de her laster, fordi de har kørt, der så mange gange, siger han. 

Foto: Ole Vognstoft

Hvis du vil se mølledelenes tur til havnen i Hvide Sande, hvorfra delene blev sejlet til Hanstholm, kan du se og læse livebloggen her.


Social dumping: Tre Aalborg-virksomheder under lup

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Virksomhederne kan se frem til yderligere kontrol.

Fejl og snyd blev for nyligt konstateret af Skattestyrelsens medarbejdere i en landsdækkende kontrolaktion.

I hele 33 ud af 52 kontroller blev der fundet indikationer på social dumping. Tre Aalborg-virksomheder er nu under Skattestyrelsens lup for problemer og humbug.

Hvad er social dumping?

Det er social dumping, når udenlandsk arbejdskraft udfører opgaver i et andet land til en lavere løn og under ringere arbejdsforhold, end hvad der gælder for det pågældende lands arbejdstagere.

Kilde: Fagbevægelsens Hovedorganisation

Det var i sidste uge, at Skattestyrelsen, Arbejdstilsynet og politiet aflagde visit hos fem Aalborg-virksomheder, som hovedsageligt opererer inden for restaurationsbranchen.

- Virksomhederne, vi kontrollerer, er udvalgt, fordi vores oplysninger indikerer, at der kan være problemer med social dumping. Kontrollerne viser, at de tre Aalborg-virksomheder er med til at skabe unfair konkurrence, siger Ernst O. Nielsen, funktionsleder i Skattestyrelsen.

Virksomhederne kan nu se frem til at blive kontrolleret yderligere, så Skattestyrelsen kan opgøre skat og moms korrekt for virksomhederne og deres ansatte.

- Når vi skal se nærmere på tre virksomheder, skyldes det, at vi under kontrollen har oplevet nogle uoverensstemmelser og uklarheder omkring moms og skat, som vi skal have set nærmere på. Desuden mener vi, at medarbejderne i en enkelt virksomhed, skal anses for arbejdsudlejede til den danske virksomhed, de udfører arbejde for, siger Ernst O. Nielsen.

I forbindelse med kontrollerne har Skattestyrelsen på landsplan talt med 161 medarbejdere. 110 blandt dem var udenlandske.

Det var årets ottende landsdækkende aktion mod social dumping foretaget af Skattestyrelsen.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Stormfloder vil rase langt oftere, og derfor giver staten et milliondyrt rygstød til udsatte områder. Det løser ikke hele problemet, siger minister.

Områder, som er i fare for at blive oversvømmet, får nu hjælp.

Statens Kystpulje afsætter i alt 150 millioner kroner til otte projekter, som er truet af både oversvømmelser og erosion.

Det fortæller miljøminister Magnus Heunicke (S) til TV 2.

- Vi ved, at klimaforandringerne betyder, at vi får meget voldsommere vejr, og i og med at vandstanden stiger, betyder det, at stormfloderne kommer hyppigere, og de vil slå voldsommere ind. Den hidtidige kystbeskyttelse er langt fra nok, siger Magnus Heunicke.

Oftere og oftere oplever Danmark voldsomt vejr og stormfloder, der truer huse, byggeri, havne og haver. Og mens placeringer på havnefronte stadig er attraktive, følger der flere steder i landet en stor risiko med.

Projekter, der får støtte fra Kystpuljen

  • Sønderbo digeprojekt, Fanø Kommune – 9,5 millioner kroner.

  • Sandfordring på vestvendt kyst, Hjørring Kommune – 6,3 millioner kroner

  • Kystbeskyttelsesprojekt, Dragør Kommune – 30 millioner kroner

  • Højvandsport og landanlæg, Lolland Kommune – 27,6 millioner kroner

  • Stormflodsbeskyttelse, Vejle Kommune – 12,6 millioner kroner

  • Anlæg til kystbeskyttelse, Vallensbæk, Greve, Brøndby og Ishøj Kommune – 22,8 millioner kroner

  • Højvandsmur og stormflodsporte, Faaborg-Midtfyn Kommune – 11,1 millioner kroner

  • Erosions- og højvandssikring, Stevns Kommune – 25,9 millioner kroner

Statistisk set forekommer stormfloder hvert 20. år, men i slutningen af dette århundrede kan de forekomme langt hyppigere.

- Vi ser ind i scenarier, hvor 20-årshændelser vil ske hvert eller hvert andet år. 100-årshændelser vil også komme hyppigere, siger Magnus Heunicke.

Siden 2020 og frem til og med 2024 er der uddelt 580 millioner kroner fra Kystpuljen til 30 kommuner fordelt på 46 projekter.

Et af de projekter ligger i Hjørring Kommune, hvor der er givet 6,3 millioner til sandfordring på kommunens vestvendte kyst, nærmere bestemt sandfodring på samlet 8,8 kilometer erosionsramt strækning, primært ved sommerhusområderne Nr. Lyngby, Mårup, nord for Lønstrup fra Harrerenden til Udemarken og ud for Nørlev-Skallerup-området.

Problemet er dermed ikke løst

Puljen for i år dækker op til 40 procent af et projekts anlægssum op til maksimalt 30 millioner kroner per projekt.

Alle landets kommuner har kunnet søge puljen. De otte projekter er udvalgt, da de lever op til krav om kystbeskyttelse, der bygger på naturbaserede løsninger, som er inspireret af naturen og leverer miljømæssige, sociale og økonomiske gevinster.

Flere af de projekter, som er udpeget til støtte, kræver dog en langt højere pris for at blive etableret, end hvad staten kan give.

I Nakskov Kommune vil etableringen af en højvandsport med tilhørende landanlæg for eksempel koste 275 millioner kroner.

Statens tilskud lyder på 27,6 millioner.

Magnus Heunicke, hvad nytter tilskuddet?

- Det nytter, at de otte projekter kan komme i gang og komme videre. Man kan få op til 40 procent af staten, og resten skal så betales lokalt af kommunen eller lodsejerne. Det her er ét skridt, og vi skal langt videre, så problemet er ikke løst med det her, siger han.

Krav til kommunerne

Beboere i huse eller lejligheder, der er truet af voldsommere vejr, skal dog også betale deres del fremover, understreger ministeren.

Flere steder i landet har kommuner dog givet grønt lys til at bygge nyt i netop områder, der er udsat fra vejrhændelser og klimaforandringer.

Lolland Kommunes byråd har eksempelvis givet tilladelse til et større lejlighedsbyggeri, der er under opførelse på Sydkajen midt inde i byen få meter fra havnekanten.

Derfor er det fremover nødvendigt at stille krav til den slags byggeri, mener Magnus Heunicke.

- Vi er nødt til at insistere på, at når vi bygger nyt, skal byggeriet være forberedt på, at man enten etablere nogle nye beskyttelseslinjer for vandmasserne, eller at det kan holde til, at der kommer stormfloder, siger han.

Bør man ikke sige til kommunerne, at de ikke skal bygge så tæt på vandet?

 - Uanset om de får penge fra staten, skal kommunerne sikre sig den nye virkelighed fra voldsommere vejr, siger han og fortsætter:

- Det er en ny virkelighed, som vi skal ruste os til.


Foto: Aalborg Zoo

Her ses de positive tests.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Der er tale om en positiv graviditetstest.

Der er en ny baby på vej i Aalborg Zoo. Orangutangen Ruti er nemlig gravid.

Det oplyser Aalborg Zoo på sin Facebook-side.

I foråret blev det vurderet, at Ruti var klar til at blive drægtig, og derfor stoppede dyrepasserne med at give hende p-piller. Her et halvt år senere står det nu klart, at Ruti venter en unge til sommer.

I naturen går en unge med moren i syv til otte år, og af landlevende pattedyr er orangutangen det dyr med lavest fødselsrate, skriver Aalborg Zoo.

Hvis alt går vel for Ruti, kan hun nå at få tre unger i sin levetid.

Det var en ganske almindelig test - akkurat som den mennesker bruger - der viste, at orangutangen var gravid. Og for at være på den sikre side blev der foretaget tre tests.