Botilbud i Vrå føler sig ramt af hetz - men beboere og borgmester er uenige

I en pressemeddelelse skriver gruppen bag det kommende botilbud i Vrå, at de er rystede over den hetz, som de føler sig udsat for. Men den kritik er byens borgere og også kommunens borgmester altså ikke enig i.

Jonas Hjertholm er en af de beboere fra Vrå, der gerne ville have været med til et planlagt møde på Bakkevej i Vrå.

Mødet blev dog aflyst, fordi han og andre naboer til botilbuddet havde inviteret hele byen med, og der var planlagt en demonstration. Sådan lyder forklaringen fra ejerne af Botilbuddet Norden, som er rystede over den hetz, der foregår. 

quote vi står her og ikke aner, om der flytter nogen ind eller ej, og det er ikke særligt trygt

Jonas Hjertholm

Men det billede kan Jonas Hjertholm ikke genkende:

- Jeg vil ikke kalde det for en demonstration, fordi der møder nogle mennesker op fra lokalsamfundet, siger han og fortsætter:

- Jeg føler bare, at vi er fra et lokalsamfund, der støtter op om hinanden, og hvis vi ser, der sker et eller andet, vi ikke føler, der skal ske, så er vi gode til at bakke hinanden op.

Ikke tale om hetz

Er det en hetz?

- Det føler jeg ikke, siger Jonas Hjertholm.

Han bliver en af de tre nærmeste naboer til det nye center for afviste asylansøgere – hvis centret bliver godkendt til at huse de 18 beboere, som Udlændingestyrelsen kræver.

Botilbuddet Norden vil ikke stille op til interview

TV2 Nord har flere gange forgæves forsøgt at få de tre indehavere af Botilbuddet Norden i tale – for blandt andet at høre mere om deres planer – om hvordan de vil løfte opgaven med 18 beboere, når stedet kun er godkendt til syv.

Men de har ikke ønsket at give interview. I stedet har de nu sendt en pressemeddelelse.

Her skriver de blandt andet at "... deres intentioner har hele vejen igennem projektet været gode. Vi vil gerne bidrage positivt til lokalområdet, både med nye arbejdspladser og omsætning i kommunen. Vi har selvfølgelig forståelse for lokalbefolkningens bekymringer med alle de negative og usandfærdige artikler, der er skrevet den sidste tid."

De skriver også, at "vi har dog stadig stor mod på denne opgave med at indkvartere psykisk sårbare asylansøgere/afviste asylansøgere, som vi ved, at vi kan løfte."

Botilbuddet Norden beklager i pressemeddelelsen, at det ikke har været muligt at informere hverken lokalbefolkningen eller Hjørring Kommune i god tid – på grund af regler om offentligt udbud.

Borgmester i Hjørring Kommune, Søren Smalbro (V), kunne godt have ønsket sig, at botilbuddet havde henvendt sig til kommunen, så man kunne have taget det hele i opløbet og fortalt botilbuddet, at de kun kunne have syv instituitionsbeboere.

De skriver i pressemeddelelsen, at de er udsat for hetz. Har du været med til det?

- Tværtimod. Jeg har fra starten af sagt, at husk nu på, at det er mennesker, vi snakker om, det er mennesker, der skal have et sted at være, siger Søren Smalbro (V).

Nye naboer til september – måske

I Vrå går Jonas Hjertholm forsat rundt i uvished omkring, hvem og om han får nye naboer til september. For det er ifølge Udlændingestyrelsen, der de første afviste asylansøgere skal flytte til Vrå.

- Det er da frustrerende, vi står her og ikke aner, om der flytter nogen ind eller ej, og det er ikke særligt trygt, siger han.

Udlændingestyrelsen har bedt Botilbuddet Norden om en redegørelse for problemstillingen med, at ejendommen kun har godkendelse til syv beboere og ikke 18, som er angivet i det tilbud, som styrelsen har sagt ja til. Derefter vil styrelsen tage stilling til det videre forløb i sagen. 

DET VED VI OM GRUPPEN AF SÅRBARE UDLÆNDINGE

Gruppen, der skal flytte til Vrå, er personer, der af forskellige årsager ikke kan være på et normalt udrejsecenter. Det kan være på grund af deres adfærd og/eller et pasnings- og plejebehov.

Der kan i gruppen både være asylansøgere og udlændinge uden lovligt ophold i Danmark.

Der har været oplysninger fremme om, at nogle i gruppen er idømt behandlingsdomme, men dette er ikke bekræftet af Udlændingestyrelsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland