Professor efter minkrapport: - Det bliver nærmest et blodbad

En professor på Aalborg Universitet hæfter sig særligt ved tre ting, efter minkkommisionens beretning blev offentliggjort.

Minkkommisionens beretning blev i daq offentliggjort for Folketingets Granskningsudvalg. I rapporten blev der rettet kritik af flere politikere og embedsmænd.

Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet hæfter sig særligt ved disse tre ting.

1) Mette Frederiksen går i realiteten helt fri

- Det er sådan, at når vi skal statuere et personligt ansvar, så gælder det helt generelt, at man skal tage hver eneste person op af æsken og vende og dreje vedkommende og se, om betingelserne for et ansvar er til stede. Mette Frederiksen skal have vidst, at der var noget galt, før hun kan pålægges et ansvar, og det, mener man så ikke, er tilfældet, lyder det fra Sten Bønsing.

Så der er tale om frifindelse, at Mette Frederiksen?

- Ja, det må man sige. Det kan ikke dokumenteres, at hun var vidende om, at der var noget galt.

2) Mogens Jensen vildledte Folketinget

- Det er godt nok sket i en meget mild version, siger professoren i forvaltningsret. 

Minkkommissionen skriver i sin beretning om sagen, at den daværende minister gav urigtige oplysninger til Folketinget om sit kendskab til den manglende lovhjemmel, da alle landets mink blev beordret aflivet. I beretningen står der blandt andet:

- Kommissionen finder, at Mogens Jensen den 5. november 2020 blev orienteret om, at der ikke var hjemmel til at aflive alle mink, og at Mogens Jensen dermed den 5. november 2020 fik en viden, som gjorde, at han måtte indse, at hans - og også statsministerens - udmeldinger på pressemødet den 4. november 2020 var groft vildledende.

Mogens Jensen gjorde det ellers klart ved et samråd den 11. november, at han først blev gjort opmærksom på den manglende lovhjemmel i weekenden - altså den 7. november.

3) Embedsmænd pålægges enormt ansvar

Det tredje punkt er det, som Sten Bønsing er mest overrasket over.

- Embedsmændene pålægges et enormt ansvar, og det bliver nærmest et blodbad. Jeg er ikke sikker på, at jeg har set noget, der virker så voldsomt. Der er nogle topembedsfolk, der har et problem. 

Han nævner videre, at vi i Danmark ikke plejer at statuere et ansvar over for højt placerede embedsmænd. Det er tværtimod oftest de mest fremtrædne personer, der står i skudlinjen. 

- Jeg er overrasket over, at kritikken går så bredt ud, i stedet for at sige at det enten er Statsministeriet eller Fødevareministeriet, der havde ansvaret for at have styr på tingene.

Derfor mener professoren, at forløbet vil få konsekvenser for flere embedsmænd, hvilket kan være alt fra en irettesættelse til en afskedigelse. Det kan heller ikke afvises, at en straffesag kan komme på tale.  

Video: Se interviewet med Sten Bønsing herunder


Coronavirus på minkfarme

Sidste mink aflivet

Minkavler risikerer at få fængselsstraf

martin korsbæk minkavnler

Minkforbud udløber - Martin står på spring for at komme i gang

PH 120622 IN Minkfarme bliver endelig vurderet Still

play Minkavlere må igen vente på erstatning: - Man bliver snart skør i hovedet

Sten

play Professor efter minkrapport: - Det bliver nærmest et blodbad

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland