Seneste nyt:

Nordjylland får to ekstra mandater: Her er de kandidater, der bør føle sig sikre

Fintællingen er så små begyndt, men intet er afgjort endnu. Her er vores bedste bud på, hvem der skal repræsentere Nordjylland i Folketinget.

Opdatering: Alle personlige stemmer er nu talt op og de 21 nordjyske mandater, der endte med at opnå valg, kan du se ved at klikke herunder.

Fintællingen og optællingen af de personlige stemmer er så småt gået igang og i både Himmerlandskredsen og Mariagerfjordskredsen, har man natten til onsdag haft travlt med at tælle stemmer. Med storkredsresultatet og de tidlige indikationer fra de to himmerlandske kredse kan man dog, med en nogenlunde sikkerhed, sætte navn på de fleste af de i alt 21 nordjyske folketingsmedlemmer, der blev valgt tirsdag.

Nordjyllands Storkreds havde i det gamle folketing 19 mandater, men får med de stemmer, der blev givet både i og uden for storkredsen i går, to ekstra af de såkaldte tillægsmandater.

Mandaterne fordeler sig inden fintællingen på  syv til Socialdemokratiet, tre til Venstre. tre til Danmarksdemokraterne og så et enkelt til henholdsvis Liberal Alliance, Moderaterne, SF, Konservative, Nye Borgerlige, Enhedslisten og Radikale Venstre.

OPDATERET KLOKKEN 13:13 - 66,2 procent er fintalt

Socialdemokratiet

Vi forventer, ud fra de tal, vi ser på nu, at Mette Frederiksen, Flemming Møller Mortensen, Bjarne Laustsen, Ane Halsboe-Jørgensen og Simon Kollerup er valgt.

De sidste to socialdemokratiske mandater gik til Per Husted, der som lidt af en overraskelse fik et rigtig godt valg i de himmerlandske kredse, og til Rasmus Prehn, der kom ind på det sidste mandat.

Danmarksdemokraterne

Inger Støjbergs nye parti blev det næststørste i Nordjyllands Storkreds med 14,9% af stemmerne. Det veksles til tre af de såkaldte kredsmandater.

Partiets formand var der absolut ingen tvivl om, blev valgt. Hun blev en af de helt store stemmeslugere med over 47.000 personlige stemmer.

De øvrige mandater fik til Kristian Bøgsted og den tidligere DF'er Lise Bech

Venstre

Venstre fik i både Nordjylland og resten af landet et regulært katastrofevalg. I Nordjyllands Storkreds fik partiet blot 14,0 procent af stemmerne og gik således 12,8 procentpoint tilbage.

Det kostede to af de fem mandater partiet sidder på i dag - og de tre Venstre-folk, der endte med at opnå valg, blev i sidste ende Marie Bjerre, Preben Bang Henriksen og Torsten Schack Pedersen. Der blev således ikke plads til hverken Anne Honoré Østergaard eller Maja Torp, der har haft plads på tinge indtil nu.

Liberal Alliance

"Liberal Alliance er tilbage" erklærede formand Alex Vanopslagh i sin tale til partiets valgfest tirsdag aften. Partiet går på landsplan 5,6 procentpoint frem til 7,9 og udvider således Folketingsgruppen fra tre til 14 - og det ene af de 14 nye medlemmer bliver fra Nordjylland.

Der var på intet tidspunkt under optællingen usikkerhed om, at det blev Sólbjørg Jakobsen, der ville tage det nordjyske mandat.

Moderaterne

Fintællingen vil afgøre om Moderaterne kommer til at sidde i den kongemagerposition mange spåede om - og som partiet selv formentlig drømte om. Resultatet det sent tirsdag aften giver dog Mette Frederiksens et rent rødt flertal og dermed mulighed for at krone sig selv - og så må tiden vise, i hvilken regeringskonstellation, det bliver.

Desuagtet fik Moderaterne et rigtig godt valg - i Nordjyllands Storkreds med 6,3 procent af stemmerne. Det nordjyske mandat gik til Kristian Klarskov

SF

SF's Theresa Berg Andersen udtalte tirsdag aften, at hvis hun ikke kom i Folketinget ved dette valg, var hun færdig med at stille op. Alt ser dog sikkert ud for spidskandidaten. Partiet har sikret sig et nordjysk kredsmandat - og Berg Andersen er en stemmesluger blandt sine medkandidater.

Konservative

Hvem der vinder det konservative mandat er en rigtig valggyser. Samlet i Nordjyllands Storkreds fik partiet 4,4 procent af stemmerne og et enkelt mandat.

Der var lagt op til en duel mellem Per Larsen og tidligere minister Jacob Axel Nielsen. Det blev i sidste ende førstnævnte, der løb med sejren.

Nye Borgerlige

Nye Borgerlige fik på landsplan et godt valg og går to mandater frem til samlet seks. Det ene går til Nordjylland og her forventer vi at det bliver Kim Edberg Andersen, der tager pladsen.

Enhedslisten

Enhedslisten beholder sit nordjyske mandat på trods af tilbagegang i både Nordjylland og resten af landet. Det er så godt som slået i sten, at det nordjyske mandat går til Peder Hvelplund, der også har repræsenteret partiet i det nu tidligere folketing.

Radikale Venstre

Radikale Venstre fik tirsdag 2,4 procent af de nordjyske stemmer og får med nød og næppe et nordjysk mandat. Her blev det spidskandidaten Christian Friis Bach, der fik æren af at overtage Marianne Jelveds plads i Folketinget.

Alternativet

Det sidste nordjyske mandat går til Alternativet. Partiet går på landsplan frem med 0,3 procent af stemmerne til 3,3, men fik i Nordjylland kun 1,8 procent. Det blev Theresa Scavenius, der var en del af formandsopgøret i partiet, der hev det længste strå blandt kandidaterne.


Forsiden lige nu

080623 Bestyrelsesformand (tv) i Nordværk og adm. direktør i Urbaser (th)_1

Privat firma har købt kommunalt anlæg og skal nu sortere nordjysk affald

130423 130423 Indblik Mette Grith Stage piko 6862

play Forsvarer i Mia-sag: - Selv for de mest garvede har det været meget forfærdeligt at høre på

60_percent

play Beredskabschef advarer i tørken: Lad være at bruge ukrudtsbrænder og smid ikke cigaretskod i naturen

080623 Bo storm, naturvejleder calr 8190

play Bo og insekterne elsker varmen – og savner indtil videre ikke regn

080623 Bestyrelsesformand (tv) i Nordværk og adm. direktør i Urbaser (th)_1

Privat firma har købt kommunalt anlæg og skal nu sortere nordjysk affald

130423 130423 Indblik Mette Grith Stage piko 6862

play Forsvarer i Mia-sag: - Selv for de mest garvede har det været meget forfærdeligt at høre på

60_percent

play Beredskabschef advarer i tørken: Lad være at bruge ukrudtsbrænder og smid ikke cigaretskod i naturen

080623 Bo storm, naturvejleder calr 8190

play Bo og insekterne elsker varmen – og savner indtil videre ikke regn

Mia-sag

Anklageren spurgte igen og igen om 37-årig havde slået Mia ihjel - hver gang afviste han

havearbejde

Vandselskaber opfordrer: - Tag til vandet i stedet for at vande græsset

20230604-180103-L-5888x3928ma

play Aalborg Håndbold klar til afgørende kamp om guldet

080623 FO Gavlmaleri 1

play Martin er verdenskendt gavlmaler - nu har han indtaget Aalborg

20230608-162800-L-6000x4000ma

Vingegaard smadrer alle og kører sig i førertrøjen

40_percent

play Kristian planter for 37 millioner kroner ny nordjysk skov

Mia-sag

Anklageren spurgte igen og igen om 37-årig havde slået Mia ihjel - hver gang afviste han

20230604-180103-L-5888x3928ma

play Aalborg Håndbold klar til afgørende kamp om guldet

Landin

Landin siger farvel til Kiel og goddag til Aalborg

Mia Skadhauge

liveblog Tiltalt for Mia-drab afhørt: Ville hjælpe med at finde ligdele

060623 Røveri banegården

16- og 20-årig idømt fængselsstraffe efter knivstik ved banegård

[Tilpasset] 230523 19 Unfair kamp om dige Still5

play Minister "åben for dialog" i strid om dige

20200713-211733-L-4551x3029ma

Hobro-ikon sprængte ringmusklen og flækkede endetarmen i uhyggeligt uheld

080623 Læringscenter Regan Vest pieg 8187

Skoleelever skal lede Danmark gennem fiktiv atomkrig i Regan Vest

230616 Sankthans bål - med ild

Tørken fortsætter og sankthans nærmer sig: Tradition er i fare

gummiged ny

19-årig mand sigtet for tyveri af gummiged

Asetek

Nordjysk virksomhed forventer flere penge i kassen - nu brager aktien i vejret

Til forsiden

Til forsiden