Historisk spadestik: Frederikshavn kan snart gøre lastbiler og skibe grønnere

Frederikshavn skriver sig ind i Danmarkshistorien med landets første flydende biogas-anlæg. Gravearbejdet til anlægget blev påbegyndt fredag.

Ét spadestik i jorden er bedre end 1.000 grønne tanker i hovedet.

Sådan må det kendte ordsprog kunne formuleres fredag, da Frederikshavn Havn tog første skridt på vejen til at kunne tilbyde et grønt alternativ til diesel og benzin for skibe, der passerer ind og ud af Østersøen.

- Det er historisk, så det er vi rigtig stolte af. Og det viser endnu engang, at vi ligger rigtigt i Frederikshavn i forhold til indsejlingen i Østersøen, siger Mikkel Seedorff Sørensen, der er administrerende direktør for Frederikshavn Havn.

Senest i 2023 flytter biogasproducenten Nature Energy ind i LBG-anlægget, når de sammen med MAKEEN Energy opfører det historiske anlæg, der forventes at producere op til 360 ton biogas om dagen.

De gør det dermed muligt for de ellers dieseltunge transportmidler at tanke grønt brændstof direkte på havnen.

VIDEO: Hør om fordelene ved det nye biogasanlæg:

Bruger naturgasnettet

Hvert år passerer mellem 60.000 og 100.000 skibe Frederikshavn Havn, hvilket gør havnen til et knudepunkt for skibstrafik. Derfor er havnen et sted, hvor mange skibe i fremtiden kan komme ind og få tanket op.

I dag er det ikke muligt for hverken skibe eller lastvogne at tanke hverken flydende naturgas (LNG) eller flydende biogas (LBG) på danske tankstationer. Derfor er anlægget længe ventet.

- Det geniale ved det her er, at nu bruger man naturgasnettet, som jo stort set er udbredt over hele Europa, til at distribuere gassen. Og så producerer man den – altså køler den simpelthen ned – til at kunne bruge som LB, siger havnens administrerende direktør Mikkel Seedorff Sørensen.

quote Muligheden for fremadrettet at kunne tilbyde grønne drivmidler til transport både på land og til vands er en milepæl, der også er med til at positionere os som en grøn kommune.

Birgit S. Hansen, borgmester, Frederikshavn Kommune

Kommunens socialdemokratiske borgmester glæder sig også over, at Frederikshavn er med helt fremme i den grønne omstilling.

- Det er vigtigt for os, at vi følger med i udviklingen og hele tiden søger veje til at sikre den grønne omstilling. Så muligheden for fremadrettet at kunne tilbyde grønne drivmidler til transport både på land og til vands er en milepæl, der også er med til at positionere os som en grøn kommune, siger Birgit S. Hansen.

Allerede for småt

Selv om første spadestik netop er taget, så forventer virksomheden bag, Nature Energy, allerede nu at det snart skal udvides.

- Forventningen er, at det, vi har bygget er, allerede er bygget for småt. Vi er nødt til at udvide det til fuld kapacitet så hurtigt som overhovedet muligt. Og jeg forventer også, at vi kommer til at bygge tilsvarende anlæg andre steder i Danmark, siger Bo Larsen, der er Chief Operating Officer hos MAKEEN Energy.

Anlægget forventes at stå færdigt i 2023.


Seneste nyt

fra Nordjylland