Omstridt skrothandler ville ikke fjerne hundredvis af biler - tirsdag havnede de i kæmpemæssig brand

Omkring 80 procent af bilerne på brandstedet stammer fra skrothandleren i Frederikshavn.

Gennem 28 år har skrotbilerne hobet sig op på Knivholt Autoophug på Mariendalsvej i Frederikshavn. 

Frederikshavn Kommune har tidligere estimeret, at der var omkring 2000 biler på adressen. Efter længere tids tovtrækkeri lykkedes det ikke kommunen at få skrothandleren Kaj Hansen til at fjerne bilerne selv.

I stedet måtte kommunen i arbejdstøjet. Vel at mærke på Kaj Hansens regning. Flere af bilerne havnede på genvindingsvirksomheden Stena Recycling i Frederikshavn, hvor de blev stablet ovenpå hinanden, som var de legoklodser.

Nu troede man så lige, at bilerne var ude af rampelyset, men nej. Tirsdag eftermiddag udbrød der nemlig en stor brand på Stena Recycling. En brand, som bestemt ikke er hverdagskost for Nordjyllands Beredskab.

- 50 biler i brand. De fleste troede, at det var en trykfejl, men den var jo god nok, siger Dennis Møller, indsatsleder ved Nordjyllands Beredskab.

Sortsvedende biler

Ifølge Claus Thinggard Larsen, der er regionsdirektør i Stena Recycling, var det i højere grad noget metalaffald, der gik brand i.

Han oplyser til TV2 Nord, at omkring 80 procent af bilerne hos virksomheden stammer fra Knivholt Autoophug og anerkender også, at flere af dem er ret så medtaget.

- Flere er noget sortsvedende på den side, der var nærmest metalaffaldet, siger han.

Regionsdirektøren fortæller, at branden ikke får de store konsekvenser for virksomheden. De fladbankede biler skal inden længe sendes til Grenå, hvor de skal bankes i bittesmå stykker og sorteres i plastic, affald, jern og metal, inden de ryger på genbrug.

Bilerne er blevet tømt for indhold som batterier, airbags og motorer, så de ikke forurener eller kan volde skade. Claus Thinggard Larsen mener derfor ikke, at bilerne kan være årsag til branden.

Da beredskabet ankom til brandstedet tirsdag eftermiddag var røgudviklingen så kraftig, at man måtte evakuere nogle medarbejdere fra virksomhederne i røgfanen.

Ingen personer kom til skade i forbindelse med branden.

 Seneste nyt

fra Nordjylland