Så meget kostede nordjysk ammunitionsfabrik: Minister lover, den er kommet for at blive

Om 10 år er ammunitionsfabrikken stadig at finde i Elling ifølge forsvarsministeren.

Fredag kom det officielt frem, at staten har købt ammunitionsfabrikken i Elling. Og nu er det officielle beløb for salget også officielt. 

Bygningerne kostede nemlig 19,6 millioner kroner. Dog kræver bygningerne nogle store yderligere investeringer i form af renovering, før det kan stå klart. Her regner man med, at det vil koste mellem 60-200 millioner kroner i udgifter, inden man er i stand til at have en velfungerende produktion. 

Ingen fast model endu

Ammunitionsfabrikken I Elling åbner - ifølge forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) - om to år, og så vil man lave samarbejdsaftaler med private virksomheder, som skal fremstille den ammunition, som NATO efterspørger, hvor alle typer af produktion kan forestilles at skal laves i Elling.

- Jeg er helt overbevist om, at vi desværre ser ind i en sikkerhedspolitisk situation der på baggrund af det, der er sket i Ukraine, men også sådan, som verden udvikler sig i øjeblikket, at vi så skal have en større grad af forsyningssikkerhed. 

- Det er også derfor, at jeg har anbefalet over for de partier, der nu er med i forsvarsforlig aftalen, at vi køber området her i Elling med henblik på, at der er så private virksomheder, der kan producere ammunition. Det skyldes jo også, at vi kommer til at investere langt flere penge i det danske forsvar, og derfor også få brug for mere ammunition, end vi har haft brug for tidligere, forklarer Troels Lund Poulsen til TV2 Nord.

Der er dog ikke lagt fast på nogen model, men forsvarsministeren har været i dialog med private virksomheder, der er interesserede. 

Se hele interviewet med forsvarsminister Troels Lund Poulsen herunder: 

Kommet for at blive

Man kan ikke sætte antal på, hvor mange medarbejdere, der skal bruges. Netop arbejdspladserne har ellers fyldt meget hos de lokale og hos Frederikshavn Kommunes Borgmester Birgit S. Hansen (S).

Dog kan forsvarsministeren garanterer, at ammunitionsfabrikken er kommet for at blive.  

- Vi har jo lært af både Ukraine, men for den sags skyld også den sikkerhedspolitiske situation, vi lever i nu, at det kan ikke nytte noget, at vi ikke har styr på forsyningskæderne. Det har været en fejl, at vi ikke har haft mulighed for i højere grad at styrre vores egen leverancer til det danske forsvar med ammunition. Det er så det, vi nu tager konsekvensen af og får nu, konstaterer Troels Lund Poulsen. 

Så kan du garantere, at fabrikken også er her om, lad os bare sige, 10 år?

- Ja, det kan jeg, fordi der er en stigende interesse for at lave ammunitionsproduktion. Der er et skrigende behov for, at der bliver produceret mere ammunition.


 


Seneste nyt

fra Nordjylland