- At arbejde i Hirtshals er lidt som at lære at spise oliven

Sæson to af serien "Havnen" starter ud med sommerstemning og masser af fisk på menuen.

Se ”Havnen” nederst i artiklen eller på TV 2 Play.

- Det klirrer så godt her i bjeskmobilen, lyder det fra festivalskoordinator Uffe Truelsen. 

Hans stemme er noget ru på tredjedagen af Hirtshals Fiskefestival, som han er koordinator på.

Mens der i bagagerummet er fuld af bjesk til gæsterne, skal bagsædet fyldes med morgenbrød og lun leverpostej til de omkring 200 frivillige festivalfolk, som fortjener forkælelse.

- De frivilliges betydning kan nok ikke overvurderes. De er en nødvendighed for, at festivalen kan fungere, siger Uffe Truelsen, der dagen igennem går rundt og sørger for, at alt spiller.

Fiskeauktionen er et af de store trækplastre til festivalen.

Mere fisk

Hirtshals Fiskefestival har kørt i over et årti på initiativ af lokale kræfter. Hovedformålet er at formidle råvarerne til lokale og turister - og få folk til at spise mere fisk.

- Det er nok i virkeligheden en folkefest. En hel by der fejrer kulturarven og de fantastiske råvarer omkring den, forklarer Uffe Truelsen, mens han vimser rundt omkring både fiskeauktion og de mange rækker af smageboder. 

- Det er selvfølgelig med økonomiske bagtanker, at vi gerne vil sælge noget mere fisk, fordi det er det, byen producerer. Men vi ved jo også, at fisk er sundt og smager dejligt, siger han.

Det samme lyder fra den lokale fiskeriformand, Niels Kristian Nielsen, der har været med til at starte festivalen.

- Det går bedre år for år. Vi får flere og flere gæster til at komme ind og få smagsprøver, så det er godt for fiskerne, siger han.

Hjertelige og varme

Men det hele handler ikke kun om fisk. I hvert fald ikke for Uffe Truelsen, der som morsingboer og nu boende i Nørhalne kommer "udefra" og arbejder i byen.

For ham er det også stemningen og samarbejdet omkring at få projektet til at lykkes. Og det er noget helt særligt lige i den nordjyske fiskerby, mener han.

- Det at arbejde i Hirtshals er noget, man lige skal vende sig til. Det er ligesom at lære at spise oliven og feta. Det smager godt, når man lige har forstået det, men man skal lige øve sig lidt i det, siger festivalkoordinatoren, der betegner sig selv som "lidt af en spradebasse" og derfor er taknemmelig for at være blevet taget imod med åbne arme.

Frivillige steger fisk til den store guldmedalje.
Frivillige steger fisk til den store guldmedalje.
Foto: René Stoklund

- Jeg kan godt finde på at råbe lidt efter folk og være lidt efter dem på en venlig måde. Men det er den tone, der er her, siger Uffe Truelsen og fortsætter: 

- Jeg er helt vild med hirtshalsboere. De er så hjertelige, varme og dygtige.

Og arbejdet betaler sig. I hvert fald er Uffe meget tilfreds med dagens næsten udsolgte billetsalg.

- Det er fantastisk. Det er jo det, vi drømmer om, slutter han.

Bliv sulten på mere fisk med første afsnit af  ”Havnen” sæson 2 herunder eller på TV 2 Play.

Fisken på Festival - Havnen (S2:E1)

Seneste nyt

fra Nordjylland