Emmelie trodser tendensen - er den første kvindelige lastbilchauffør i firmaet

Emmelie Walentin Carlsen fik at vide, at kvinder ikke kan køre lastbil, da hun gik i folkeskole.

Tonerne af tysk slagermusik brager ud gennem højttalerne, når 19-årige Emmelie Walentin Carlsen er på vejene i den store Volvo F5’er, som hun kalder sit andet hjem. 

- Det er en mega fed fornemmelse, og der er nye oplevelser hver dag, selvom det er samme rute, man kører, er der ikke to dage, som er ens, lyder det fra den unge lastbilchauffør.

Har altid villet køre lastbil

Hun har ikke haft kørekort længe.

- Jeg har altid villet køre lastbil, men da jeg kom i folkeskole, fik jeg at vide, at kvinder ikke kunne køre lastbil, erindrer Emmelie Walentin Carlsen.

Men det kunne hun, og nu er kursen blandt andet sat mod Hirtshals, hvor der skal læsses frosne fisk, hvorefter turen går videre til Padborg.

Se hele indslaget herunder:

Trodser tendensen

Emmelie Walentin Carlsen er derfor også en af dem, der trodser tendensen, når de unge vælger retning efter folkeskolen. Hun valgte nemlig at tage erhversuddannelsernes grundforløb frem for en gymnasial uddannelse. 

- Jeg kan ikke forestille mig at skulle lave noget andet, og jeg er glad for, at jeg er endt her. Min far er helt oppe at køre, og det er min mor sådan set også, og de synes begge, det er megafedt, understreger hun.

quote Jeg lever af at være på roadtrip, og jeg får penge for det

Emmelie Walentin Carlsen

Den erhvervsmæssige retning har på bare et år oplevet en nedgang i antallet af ansøgere på 17 procent.

Og de seneste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarkedet og Rekruttering viser, at vognmænd forgæves søgte efter lastbilchauffører mere end 4000 gange sidste år. 

Derfor er Emmelie også allerede blevet tilbudt fast job, når hun er færdiguddannet til november.

- Jeg lever af at være på roadtrip, og jeg får penge for det. Jeg føler ikke, at jeg er på arbejde, når jeg er det, og sådan burde det jo egentlig være, understreger Emmelie Walentin Carlsen. 

Første kvindelige lærling

Emmelie Walentin Carlsen er den første kvindelige lærling, som Vendelbo Spedition har ansat, men står det til direktøren, så bliver hun ikke den sidste, hvis kvalifikationerne er til det.

- Nu er det her jo typisk en mandelig branche, så derfor har man jo nogle overvejelser, fordi der er noget med oplæring og det med at sove ude, så det gav lidt udfordringer med, hvordan vi fik sat det sat sammen med Emmelie. Det er dog gået over alle forventninger, og hun gør det rigtig fint, understreger Jesper Bundgaard Madsen, der er administrerende direktør ved Vendelbo Spedition. 

På mandag 13. marts er der frist for at søge ind på ungdomsuddannelserne efter sommerferien, og for de mange unge, der går i folkeskolernes afgangsklasser, er det store spørgsmål, om man skal vælge en gymnasial ungdomsuddannelse eller en erhvervsuddannelse. 

For omkring 75 procent af alle unge i Nordjylland lander svaret på en gymnasial uddannelse, mens blot 25 procent af de unge søger en erhvervsuddannelse. Og det er noget skidt for det danske erhvervsliv - for fremskrivninger viser, at der kommer til at mangle 99.000 faglærte frem mod 2030 i hele landet.


Seneste nyt

fra Nordjylland