Stjernekok med på madrevolution: Livskvaliteten daler nok ikke med færre grillpølser
Foto: Henriette Maj Pedersen / TV2 Nord
Claus Meyer var med til lanceringen af Hjørrings nye klimasatsning.
Hjørring Kommune har mandag sat gang i handletanken "Den store klimarejse". Målet er at Hjørring Kommune bliver rollemodel for grøn omstilling i hele landet.
Nogle af dem, der skal stå bag den grønne udvikling er kokkeeleverne på EUC Nord. Her håber man at starte en madrevolution, hvor klimavenlige madvarer kommer mere i fokus.
- Det er jo meget vigtigt, fordi jeg regner med, at mine fremtidige børn skal leve i den verden. Så hvis vi ødelægger det nu, hvad er der så tilbage for dem? Så det er jo os, der skal nå at lave om på det, udtaler kokkeelev Anton Jeppesen.
På kokkeuddannelsen bruges resterne fra selleri, gulerød og kød til at koge fond, der senere kan blive til suppe eller sovs.
- Der er nok brug for generelt, at der bliver lidt mere fokus på det. Vi unge, vi bliver jo peget i den retning. Men dem, der måske er lidt ældre, de skal nok også peges i den retning, siger kokkeelev Elena Jerup.
Kendiskok med på rejsen
En af dem, der for længst har overstået sin kokkeuddannelse er kokken Claus Meyer. Han er en del af det netværk af forskere og eksperter, der skal hjælpe Hjørring Kommune til mere klimahandling.
Claus Meyer var mandag med på Kornets Hus, hvor projektet blev lanceret.
- Vi skal have skabt en følelse af, at det er nemt, og det er sjovt, og vi gør noget godt i verden, mens vi glæder os selv.
- Jeg tror, at det er en generel opfattelse i samfundet, at hvis man ikke må spise lige så mange grillpølser, som man gjorde sidste år, så mister man livskvalitet. Det tror jeg faktisk ikke nødvendigvis er sådan, at det forholder sig, lyder det fra kendiskokken.
Handletankens arbejde tager udgangspunkt i arbejdet med adfærd og helt konkret, hvordan man får flere til at sætte noget helt andet på spisebordet end i dag.
- Det nemme svar, er et madlavningskursus, men vi skal også have noget sidemandsoplæring, hvor den ene nabo lærer den anden noget. Hvor man får en tryghed i, at man i aften laver mad, hvor man spiser lidt mindre kød, end man plejer og lidt flere grøntsager, siger Claus Meyer.
Selvom kokkeeleverne på EUC Nord ligesom kendiskokken sætter fokus på mere klimavenlige varer, regner de stadig med at have kød på fremtidens menuer.
- Jeg synes måske ikke, at man skal nøjes med plantebaserede retter, men bare måske skære ned på kødet. Fordi det er lidt nemmere for folk, at de kan se, at der stadig er kød på menukortet.
- Og så tror jeg i hvert fald, at det er en stor ting i Nordjylland, at man ikke skal have kødet væk, siger Anton Jeppesen.