Nyt møde i kampen mod bomtrawlerne: - Det var et afgørende gennembrud
De nordjyske kystfiskere er fortrøstningsfulde efter endnu et møde i Fiskeriministeriet fredag. Formand kalder mødet "et afgørende gennembrud for at finde en hurtig og effektiv løsning."
De kan ikke ånde lettet op endnu, kystfiskerne fra Thorupstrand, for farvandet omkring deres bedste fangstpladser er stadig i høj grad præget af udenlandske bomtrawlere, der overfisker områderne og ødelægger havbunden med den hårdhændende fiskemetode.
Ikke desto mindre er der optimisme at spore hos de nordjyske kystfiskere, for efter i mange måneder, ja faktisk i flere år, at have kæmpet kampen for bedre kontrol med de fangster, udenlandske bomtrawlere hiver i land, begynder der nu at komme skred i tingene.
Kystfiskerne har råbt op om problemet i flere år, men efter de "besatte" Udenrigsministeriet i slutningen af august, bevæbnet med det klare budskab om at bomtrawlerne, der i høj grad sejler under hollandsk flag, ødelægger havbunden og fordriver danske fiskere fra fangstpladserne, er det gået stærkt.
Flere positive møder
Helt konkret arbejdes der nu i højt tempo for at få etableret et kontrolpunkt i Hanstholm, der skal gøre det lettere for Fiskerikontrollen at holde øje med de udenlanske fiskere og deres fangster.
Så sent som fredag holdt kystfiskerne anført af Thomas Højrup, der er formand for Kystfiskerlauget i Thorupstrand, et møde i Fiskeriministeriet hvor bomtrawlerne var øverste punkt på dagsordenen.
- Mødet i går var et afgørende gennembrud for at finde en hurtig og effektiv løsning, fortæller Thomas Højrup, som TV2 Nord lørdag var på havet sammen med.
Her havde kystfiskerne en dykker med ombord, som skulle hjælpe med at samle beviser for at det hårdhændede bomtrawlsfiskeri ødelægger havbunden. Sigtbarheden i vandet var dog ikke god nok til at optagelserne kunne komme i kassen, men hvad de nordjyske fiskere indtil videre ikke kan indsamle af hårde beviser får de hjem i politisk velvilje.
- Det var nemt at nå til enighed om, hvilke problemer, der skal løses og Danmarks Fiskeriforening kom faktisk med det yderligere tiltag, at man kun må fiske i ét farvand, fortæller Thomas Højrup.
Afgørende med en løsning
De udenlandske bomtrawleres fiskeri er, som skrevet tidligere, et problem, kystfiskerne har fosøgt at tackle og råbe op om i flere år. Og dermed er nødvendigheden for en løsning, set med danske øjne, blevet mere og mere akut.
- Det er helt afgørende for de unge fiskere, at der er en løsning i sigte, siger Thomas Højrup, der kan se frem til endnu et løsningsorienteret møde om to uger
- Det store spørgsmål lige nu er, hvilken model, der bliver løsningen, siger Thomas Højrup.
Politisk handling er reaktion på hollandsk "invasion"
Fødevareminister Mogens Jensen har ikke haft mulighed for at stille op til interview lørdag, men svarer skriftligt, at ministeriet er gået så massivt ind i sagen, som de er, fordi antallet af hollandske bomtrawlere i Skagerrak er steget:
- Vi har gennem længere tid haft fokus på bomtrawl, og kontrollen er løbende blevet øget. Vi har arbejdet tæt sammen med Holland om sagen, og der har været god dialog mellem danske og hollandske fiskeriorganisationer. I 2019 har vi set markant flere hollandske fiskefartøjer i Skagerrak, og det har skabt et tryk på de danske fiskere.
- Jeg har haft møde med fiskerne og har selv kunnet konstatere, hvor store problemer der er med bomtrawl. Derfor har jeg besluttet at imødekomme fiskernes ønske om en kontrolpost, og vi er nu ved at se på, hvordan det kan strikkes sammen.
Og selvom både ord og handling lige betyder, at kursen er sat mod en længe ventet løsning, er Thomas Højrup kun forsigtig optimist:
- Farvandet er fyldt med bomtrawlere, så vi slapper ikke af, før den aktivitet forsvinder.